כל כך הרבה שאלות של הורים מתוסכלים ומיואשים ששואלים "מה אנחנו עושים לא בסדר?", "למה התרופה לא עוזרת?", ו-"למה אחרי שנה של טיפול לא רואים תוצאות?". רגע לפני שאנחנו מדברים על הטיפולים, הדבר הראשון שיש לשים עליו דגש הוא האבחון. הפרעת קשב היא הפרעה נוירולוגית מורכבת שיש לה סוגים שונים (עם היפראקטיביות/בלי היפראקטיביות/משולבת) ובנוסף לכך יכול להיות ויתווספו תחלואות נלווית כמו בעיות התנהגות, קשיי למידה, ויסות חושי, חרדות, דיכאון ו-OCD.
ישנה גם אפשרות שלמרות מה שהצוות החינוכי אמר לכם באספת הורים האחרונה, יתברר שלא מדובר בכלל בהפרעת קשב. לכן האבחון הראשוני הוא החשוב ביותר ויש לאבחן אצל אנשי ונשות מקצוע המוסמכים לכך למשל, פסיכיאטר או נוירולוג ויש גם רופאי משפחה המתמחים באבחון של הפרעת קשב. אבחון מקיף ונכון והוא חיוני כדי לקבל את הטיפול הנכון, תרופתית וגם רגשית. לפני פנייה לטיפול בהפרעת קשב, חשוב שתהיה הבנה טובה של המצב ולמה לצפות מתהליך הטיפול. הנה כמה דברים שכדאי לדעת:
- הפרעת קשב היא מורכבת והמורכבות שונה מאדם לאדם, ויש שוני גם בין בנים לבנות, ולכן מה שמתאים לאחד לא מתאים לשנייה. לא תמיד הטיפול התרופתי מתאים ולא תמיד הטיפול הרגשי מתאים. יש הרבה ניסוי וטעיה. גם הרבה תסכול וזה מצריך הרבה סבלנות ואורך רוח.
- ציפיות ריאליות - טיפולים להפרעת קשב לא מעלימים את הסימפטומים אלא יכולים להפחית אותם. לכן יש צורך להתאים את הציפיות ולשים לב לשינויים הקטנים. במרבית הפעמים שילוב של כמה סוגי טיפול יחד תרופתית, רגשית ושינוי באורח חיים היא היעילה ביותר.
- טיפולים טבעיים - נכון להיום אין טיפול טבעי או תוספי תזונה שמחליפים את הטיפול הקונבנציונלי. לדוגמה אומגה 3 יעיל ומומלץ לכלל האוכלוסייה ועוזר במצבים שונים אך לא נמצא מחקרית כי הוא עוזר להפחית את הסימפטומים של הפרעת הקשב.
- מגוון רחב של סוגי טיפול - קיימות אפשרויות טיפול שונות ומגוונות בהפרעות קשב וריכוז, אימונים, CBT, רכיבה על סוסים, כלבנות טיפולית, פסיכולוגים, קוגפאן, ריפוי בעיסוק, הדרכת הורים ועוד. הבנת הגישות השונות יכולה לעזור בקבלת החלטה.
- אנשי מקצוע מומחים בהפרעת קשב - הפרעת קשב מצריכה עבודה בצורה אחרת, שונה. מה שמתאים לאדם טיפוסי ללא הפרעה לא תמיד יועיל כשיש הפרעת קשב, להיפך יכול אפילו לגרום לנזק. חשוב מאוד שלמטפלים/ות או מדריכי/ות ההורים יהיו עם הכשרה ותעודות מתאימות לטיפול בהפרעת קשב.
- מטרות טיפול - על מה אנחנו ההורים היינו רוצים לשים דגש בטיפול? ואולי הטיפול או רק מול ההורים (הדרכת הורים) ואם מדובר על ילדים בוגרים ונוער מה המטרה שלהם? הרבה פעמים אנחנו ההורים מצפים לשינוי או לשים דגש על מה שמפריע לנו. הרבה פעמים תוך כדי התהליך הטיפולי עולים על ידי הילדים קשיים אחרים שמצריכים לעשות שינוי במטרה הטיפולית. נוצר כאן מצב של חוסר התאמה בין מה שההורים מצפים ורוצים לבין מה שיש צורך לעבוד עליו בפועל.
- סביבה תומכת - לא תמיד יש את הסביבה התומכת או יש שיתוף פעולה. הרבה פעמים הורים וגם הילדים עצמם נתקלים בחוסר הבנה וסירוב לקבל את זה שיש הפרעת קשב אם זה מהמשפחה הקרובה או הסביבה. כדי שטיפול יעבוד זה מצריך שיתוף פעולה של הורים-ילד/ה-ביה"ס ועבודה של המטפל/ת מול שלושת הגורמים.
- טיפול משולב - צריך לקחת בחשבון שילדים ונוער עם הפרעת קשב זקוקים לטיפולים רגשיים מעבר לטיפול התרופתי ולפעמים גם להיפך, אותם ילדים יזדקקו לטיפול תרופתי מעבר לטיפולים רגשיים.
- עלויות טיפול - טיפולים עולים כסף וזה יכול להגיע לסכום של אלפים כל חודש. המערכת הציבורית עמוסה בפניות לאבחונים וגם לטיפולים ולכן יש המתנה ארוכה מאוד. מדובר על חודשים ארוכים וחלק מהטיפול לא נמצאים בסל הטיפולים שהקופה מציעה. גם אם יש ביטוח פרטי לצערי לא כל הטיפולים (שמוכחים כיעילים) מכוסים ע"י ביטוח פרטי או מוצעים דרך קופות החולים.
אז מה עושים?
יש הרבה גורמים שמשפיעים על יעילות הטיפול ואפילו גם על תחילת הטיפול אז מה כדאי וצריך לעשות? כאשר מדובר על תחלואות נלווית להפרעת קשב, כמו חרדות, דכאון, ODD (הפרעת התנגדות) OCD (הפרעת טורדנית כפייתית) רצוי ומומלץ לטפל קודם בהן לאחר מכן יגיע הטיפול להפרעת קשב ולכן הטיפול יהיה ע"י פסיכולוג, פסיכותרפיסט, מטפלי CBT שמומחים לבעיות אלה.
גם לגבי ויסות חושי ולקויות למידה מדובר על מטפלים שונים מהמטפלים המתמחים להפרעת קשב וכאן יש צורך לשלב את שני הטיפולים יחד. רצוי ומומלץ להכין מבעוד מאוד את רשימת הטיפולים שתדרשו לעשות ומהו התקציב שתצטרכו להכין. לגבי ביטוחים יש לבדוק את האפשרויות לכיסוי הטיפול הספציפי, יש שוני בין חברות הביטוח השונות והכי חשוב לעשות את הביטוח 3 חודשים לפני שעושים את האבחון הראשון, רב הביטוחים מחריגים טיפולים למי שמאובחן כבר בהפרעת קשב.
חשוב ביותר לקבל המלצות מאנשים שאתם מכירים וסומכים עליהם ולאחר מכן לדבר עם איש המקצוע ולהרגיש האם יש חיבור. חיבור למטפל/ת זה הדבר הכי חשוב להצלחת הטיפול, וכאן סימכו על האינטואיציה שלכם. אתם לא רוצים לשלב טיפול תרופתי, זכותכם המלאה אבל זהו מצב שיכול לעכב או להאריך את משך הטיפול ואולי גם להביא לחוסר הצלחה של הטיפול. כמו כל דבר בחיים גם בנושא הטיפולים במיוחד התרופתיים, זה ניסוי וטעיה ולמרות זאת חשוב להבין מהם הגורמים שיכולים למנוע קבלת טיפול נכון ואיך אפשר למזער את התסכולים והאכזבות שבדרך.
הכותבת היא מאמנת אישית ומטפלת רגשית לילדים, נוער ומשפחות קשב בשילוב ספורט.