כ-8,000 ילדים נולדים מידי שנה בישראל עם אלרגיה למזון. נתוני משרד הבריאות מדווחים ששכיחות הילדים עד גיל 18 בעלי אלרגיה מסכנת חיים מיידית, עלתה לכמעט 3% בעשורים האחרונים. הטיפול הטוב ביותר עבור הילדים הללו הוא ההימנעות ממזון אלרגני. עם זאת, במידה והם נחשפים לאלרגן, עלולה להיגרם להם תגובה אלרגית חמורה (אנפילקטית) שתוצאותיה יכולות להסתיים בכשל רב מערכתי, קומה ואפילו מוות. מכאן שיש צורך בתגובה מהירה לעצירת התקף האלרגיה.
פער בידע אצל יותר ממחצית ההורים
במחקר חדש בדקו החוקרים למעלה מ-50 הורים שילדיהם (בגילאי 0-18) מאובחנים עם אלרגיה מסכנת חיים למזון ונזקקים לשימוש במזרק אפיפן בזמן התקף אלרגיה. ממצאי המחקר שמתפרסמים בכנס של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות מתייחסים לראיונות שהתבצעו עם הורים לילדים עם אלרגיה מסכנת חיים למזון שעברו הדרכה על שימוש במזרק "אפיפן" במסגרת הביקור במרכז לרפואה דחופה ילדים בבית חולים העמק.
מממצאי המחקר עולה כי אצל 53% מההורים היה פער בידע באשר לאינדיקציה מתי נדרש להזריק את האדרנלין. 26% מהורים דיווחו על פער ידע מעשי באשר לאופן השימוש במזרק. אצל 46% מההורים נמצאה חוסר מודעות בנוגע לחשיבות בנשיאת המזרק לכל מקום ובכל עת ולא הייתה הקפדה שהמזרק יהיה בסמוך לילד כל הזמן. 20% מההורים דיווחו על חסם במתן אדרנלין בשל חשש מפעולת הדקירה עצמה.
המחקר נעשה על ידי אור ברק, אחות מיון ילדים במרכז הרפואי העמק. ברק יזמה את המחקר בעקבות מקרה של ילדה בת 8 עם אלרגיה מסכנת חיים שהגיעה שלוש פעמים בשנה למיון כשהיא במצב קשה עם צורך באדרנלין וניטור צמוד. בשיחה שקיימה ברק עם אימה של הילדה, היא הבינה שלמרות שבבית קיים מזרק 'אפיפן', היא איננה זוכרת איך משתמשים בו ומפחדת להזריק לילדה. "אחרי שמצבה של הילדה התייצב, הדרכתי את האימא לגבי אופן ודרך השימוש ותרגלנו גם עם הילדה", משחזרת אור. "מאז הילדה לא הגיעה יותר למיון עם סכנת חיים".
"במסגרת המחקר מצאנו הורים מאוד מפוחדים שנעזרו בסרטונים ביוטיוב שמסבירים כיצד מזריקים ולא בגורם רפואי מוסמך, הורים שלא יודעים איך ומתי להזריק, זאת משום שלא כולם עברו הדגמה מסודרת בקהילה", מסבירה ברק, "ישנם מקרים בהם ההורים עברו הדרכה אבל היו תחת לחץ ולא הפנימו מה עליהם לעשות, או שהילד/ה היו תינוקות והתגובה האלרגית התרחשה בגילאים בוגרים יותר ולכן שכחו איך מזריקים", היא מוסיפה.
עוד החוקרת מציינת שפחד היה המוטיב המרכזי בהתמודדות של ההורים עם אלרגיה חמורה שמתפתחת אצל הילד, מה שמעלה את חשיבות התערבות האחות על ידי הדרכה מקדימה לנקיטת פעולות שיש לעשות במידה ומתפתחת תגובה ברמות שונות. הממצאים מדגישים את הצורך להגדיל את תחושת המסוגלות בקרב הורים לילדים עם אלרגית מזון ברמה מסכנת חיים בשימוש במזרק אפיפן בעת הצורך. בנוסף, יש ללמוד על החסמים בקרב הורים לילדים עם אלרגיית מזון ידועה, או חדשה הדורשת שימוש במזרק אפיפן, המגיעים לחדר מיון ילדים, בניהול ההתמודדות של התקף אלרגי. להדרכות אין עלות גבוהה למערכת ואפשר לתת אותן בצורה יעילה בכל הזדמנות.