מכירים את הקטע הזה (או יותר נכון - מכירות), שאתן מניחות את התינוק בצד לכמה דקות כדי לאפשר לעצמכן הפוגה מהטיפול בו, וכשהוא בוכה מגיעות "נשמות טובות" שמנסות להרגיע אותו? איכשהו זה תמיד נגמר כשהתינוק שוב אצלכם ולפני הדד-ליין שנתתן לעצמכן לסיים את המקלחת, הארוחה או הפיפי שהקצבתן לעצמכן לעשות בנחת. ובכן, ברכותינו, כנראה שאתן "הורה ברירת המחדל" של ילדיכם. אז למה מסביב כולם פתאום מתנדבים לעזור? ואיך בסופו של דבר זה בא לרעתכן?
לא משנה כמה מתקדם או מתקשר יכול להיות זוג, עדיין יש סטריאוטיפים מגדריים וציפיות שיכולים לחלחל לתוך אסטרטגיות הורות. המונח "הורה ברירת מחדל" מתייחס לרוב להורה במערכת היחסים שהוא אוטומטית זה שהילד רוצה אליו כשהוא צריך משהו ו - סופרייז סופרייז, לרוב במערכות יחסים מקובלות זוהי האישה. אם לשפוט לפי ההערות לסרטון שהעלתה טיקטוקרית בשם רבקה, נראה שזה שכיח מדי.
@rebeccacraig47 #momtok #overwhelmed #hurtfulhelping ♬ original sound - Rebecca Craig
בסרטון שכבר צבר כמעט 2 וחצי מיליון צפיות, מספרת רבקה איך ניסתה להציב גבול כשהרגישה מותשת במיוחד באחר הצוהריים אחד. "הייתי מוצפת אז עשיתי את הדבר הנכון והכנסתי את בני בן ה-10 חודשים לעריסה שלו", הסבירה תוך כדי שאכלה. היא הוסיפה שהיא תכננה לתת לעצמה מנוחה של 10 דקות כדי לאכול כמו בן אדם ואז לחזור ולטפל בתינוק.
אלא שכעבור שתי דקות מאז החלה לאכול שאריות קארי שהיו במקרר לארוחת צוהריים - טוויסט בעלילה - בעלה שעובד מהבית ירד לשאול מדוע התינוק בוכה. היא הסבירה לו שהיא הרגישה מוצפת והניחה את התינוק ל-10 דקות בעריסה כי לא רצתה להפריע לו לעבוד מהבית. בתגובה בן זוגה הכריז שהוא הולך לקחת את התינוק. אבל למרבה ההפתעה (או שלא) זה לא היה כדי שהוא ירגיע אל הילד שלהם אלא כדי למסור אותו לאשתו, ששוב הסבירה כמה שהיא מוצפת וזקוקה רק ל-10 דקות לעצמה כדי לפרוק את הלחץ ולהכניס משהו לפה.
"אפילו לא שתי דקות לאחר מכן, הוא יורד בחזרה, מחזיק את התינוק... מנסה לתת לי אותו", מסבירה האם הנסערת, "אפילו לא סיימתי לאכול את קערת הקארי האחת שלי. אתם יודעים?" היא שואלת. "וזו דוגמה למשהו שאני אוהבת לקרוא לו 'עזרה פוגעת'", סיכמה האם את הסרטון.
לכל הורה מגיעה הפסקה - לא משנה מה
הסרטון המקורי זכה לאלפי תגובות מאימהות שהזדהו עם המצב הכול כך מוכר של רבקה. "ידעתי שזה הולך להגיע ועדיין הלב שלי נשבר בשבילך", נכתב בתגובה אחת עם למעלה מ-1,600 לייקים. "עזרה פוגעת. זה מושלם. שם מושלם לתופעה הזו", נכתב בתגובה אחרת. אחרים מחאו כפיים לרבקה על כך שידעה את הגבולות שלה והתרחקה כשהייתה צריכה מלכתחילה, ורבים הוסיפו שהרופאים שלהם אמרו להם להתרחק ולשים את התינוק במקום בטוח אם הם מרגישים מוצפים.
הסרטון משך את תשומת לבה של אחות בטיקטוק בשם דבורה, שהתעמקה בכל תופעת הורי ברירת המחדל. "אם אני אגיד את מה שאני רוצה להגיד כמו שאני רוצה להגיד את זה, חטיבת 'בגלל זה אתה לא נשוי' תיכנס לפה שלי", היא מתחילה לפני שנכנסת ללב העניין. "יש נשים שמתות בגלל זה", היא אומרת. "תסמונת ההורה המוגדרת כברירת מחדל." היא אמרה שסוג ה"עזרה" שהוצעה לרבקה היה שווה ערך להושטת יד כדי לעזור למישהו רק כדי לדקור אותו במחט במקום.
בהערות, דבורה מפרקת את זה עבור אלה שעדיין חשו צורך לומר "לא כל הגברים" לגבי הורות ברירת מחדל. "אנא שמור את נאום 'אבל לא כל הגברים- '. אף פעם לא אמרתי שכן. אל תחשוב שאני אפחד פחות כי אתה מכיר גברים שהם בני אדם הגונים. בעוד שאלפי נשים חוו במקרה חוויות שליליות דומות מאוד ובמקרה עם אותה דמוגרפיה".
"אני שמחה שאתה אדם טוב ואני אפילו עוד יותר שמחה לשמוע שמצאת מישהי שראויה לך ולילדים הנפלאים שלך", כתבה, "אני יודעת שיש גם כמוכם, אבל האימהות שעוברות חוסר אונים ותשישות זקוקות לתמיכתי יותר מאשר שאתה כגבר או שבני זוג זקוקים לשבחים על שעשו את מה שהם צריכים לעשות". זכרו: הורה נח עם גבולות הוא הורה טוב. ולכולם מגיעה הפסקה, לא משנה מה.