הקיץ בפתח ואיתו התופעה שחוזרת מדי שנה: מכת הכינים. מדינות רבות בעולם הכריזו על הכינים כמגיפה שיש למגר אותה, כשמשרדי החינוך והבריאות גיבשו נהלים ברורים כיצד להילחם בתופעה הזו.
פאולה וליאון הכריזו בתוכניתם על מבצע חדש, "תופסים ראש", במטרה למגר את מכת הכינים הגדולה בישראל. המבצע יגיע לשיאו ב-13 ביוני, אז יקיימו יום טיפול ארצי בכינים. הבוקר, שוחחו עם הורים מספרד, אנגליה ודנמרק, שסיפרו איך במדינות הללו, בשונה מישראל, נלחמים בכינים ביעילות ובפתיחות, מבלי להתבייש.
לילך דומינגז, אמא לשלושה המתגוררת בספרד, סיפרה: "מזג האוויר בספרד דומה לישראל, אז אנחנו מרגישים את זה. יצא לא מזמן מייל שאומר: 'התחילה עונת הכינים, אתם מתבקשים לבדוק את הילדים. במידה ויש כינים, נא לטפל' ולא להגיע לבית הספר עד שהראש נקי. יש הנחיות מאוד ברורות של משרד הבריאות, שבמידה וילד מתגלה עם כינים - יש לשלוח אותו הביתה".
וזה עוזר לצמצם את התופעה?
"בפועל לא כל בתי הספר מיישמים את זה, אני באופן אישי לא נתקלתי במקרה סביבי שילדים נשלחו הביתה באמצע היום, אבל כן המורה העירה בסוף יום הלימודים, בשקט, או שלחה מייל: 'ראיתי את הילדה מתגרדת, נא לטפל'".
עברתם לספרד לפני שנתיים. יש שינוי במגמת הכינים בבית?
"האמת שלא, זה לא השתנה. זה נשאר אותו הדבר כמו בארץ. ההבדל זה בשיח בין ההורים. יש קבוצות וואטסאפ שמדברים על זה".
אסף כהן, אבא לשלוש בנות המתגורר עם משפחתו בדנמרק, תיאר: "למרות שיש פה חוק, הכינים עדיין מצליחות להגיע. בדרך כלל מקבלים התרעה מבית הספר או מהגן. אחד ההורים מודיע בקבוצה שלאחד הילדים יש כינים".
וברגע שמודיעים על זה, מה הכללים?
"אומרים: אוקיי, גילינו, מצאנו, יש מצב של כינים, צריכים לעשות טיפול. בואו נכוון לסוף השבוע, כי יודעים שאז יותר ריאלי שרוב ההורים יספיקו גם לקנות את מה שצריך וגם לעשות את הטיפול. אני מקווה שבאמת כולם משתדלים לטפל, אנחנו לא יכולים לבדוק. מאמין שקורה שלא כולם מספיקים".
גדלת בארץ. עד כמה ההתעסקות בכינים בדנמרק שונה מבישראל?
"זה לא הפסיק ברגע שהבנות שלי נכנסו למערכת החינוך פה. זה בא בגלים, פעם-פעמיים בשנה".
רינת קרוכמל, אמא לשלושה מאנגליה, סיפרה כי היא מזהה פחות כינים בממלכה מאשר בישראל: "יש כינים, אבל לא הרבה יחסית לישראל. אולי זה בגלל מזג האוויר, פחות מזיעים. אצלנו מקפידים לשלוח מייל מבית הספר, בין אם לכיתה או לשכבה. ההורים עצמם שולחים בוואטסאפ הכיתתי ומתריעים: 'לבת שלי או לבן שלי יש כינים, תבדקו'. זה לא משהו שמתביישים בו".
כשאותר ילד עם כינים בכיתה, מה עושים?
"כל אחד בודק את הילד שלו, זה הכל. אף אחד לא בודק אותך אם בדקת לילד או לא בדקת".