״יש ילדים שפשוט מעלים לסטורי באינסטגרם ׳תראו יש לי סיגריות אלקטרוניות, מחיר בפרטי הכי זול ובכל הטעמים׳, וילדים קונים מהם. הם אפילו מחליפים ביניהם את הסיגריות בשער של בית הספר״, מספרת ליאל סרוסי (16) מחדרה, דוברת מועצת התלמידים והנוער הארצית, ״פעם אחת ראיתי בפארק בחדרה נער בגילי שמוכר סיגריות אלקטרוניות לילדים קטנים בגיל 12. אני בטוחה שזה לא קורה רק אצלנו״. 

אז עד כמה מדובר בתופעה נרחבת?  ״לפני הקורונה ראינו ירידה משמעותית באחוז המעשנים אבל אחרי הקורונה כל התנהגויות הסיכון של בני הנוער הוגברו. היום אנחנו רואים נתונים מדאיגים - 3 אחוזים מתלמידי כיתות ה׳ מתנסים בסיגריה האלקטרונית למשל״, אומרת אירה טולצ׳ין, מקדמת הבריאות של האגודה למלחמה בסרטן. 

לדבריה, מדובר במהלך שיווקי אסטרטגי עם מטרה ברורה. ״צריך להבין שמגפה כזו זה לא מתרחשת מעצמה. מישהו שם לעצמו מטרה אסטרטגית וטירגט את בני הנוער כמטרות. חברות הטבק כל פעם ממציאות אסטרטגיות חדשות כידי להביא מעשנים לעולם העישון״, אומרת טולצ׳ין ומסבירה, ״בני נוער מטורגטים ותראו איך זה נראה: הסיגריות האלקטרוניות נראות כמו תכשירים צבעוניים מאוד שנמכרים בטעמים פירותיים ועם ריח מאוד מתוק. זה לא מיועד למבוגרים שרוצים את השריפה שלהם בגרון ומכורים לניקוטין אלא למעשנים חדשים שחושבים שזה מגניב״. 

ונראה שהאסטרטגיה עובדת בשטח. ״אני לא חושבת שאנחנו כבני נוער מספיק מבינים את ההשלכות של זה לטווח הארוך כי זה נראה כמו מכשיר אדים עם מים, לא כמו משהו שמסכן את הריאות. יש לי חברות בכיתה שאין להן הבנה על הנזק שזה עושה״, אומרת סרוסי ומוסיפה, ״ הסיגריה האלקטרונית ממותגת כדבר חלומי, בטעמים, בצבעים ובגדלים. ילדים שמעשנים אומרים לי שזה לא עשן, רק אדים, אז זה לא ישפיע עלייך. בפועל זה מאוד משפיע ויש חומרים לא פחות מסוכנים״.

המורים חסרי אונים מול הסיטואציה

אז בואו ניישר קו – מה מסוכן בסיגריות האלקטרוניות והאם הן מסוכנות באותה המידה כמו סיגריות רגילות? ״זה לא נכון להשוות אותן לסיגריות רגילות שקיימות מעל מאה שנה. סיגריה אלקטרונית היא מוצר חדש אבל אנחנו יודעים מה נמצא בתוכה – חומר ניקוטין שממכר ופוגע בהתפתחות המוח, חומרים רעילים שבשאיפה לריאות יכולים לפגוע בהן, מתכות כבדות ומולקולות באדים שפוגעים בגוף״, אומרת טולצ׳ין ומוסיפה, ״בנוסף, בניגוד לסיגריה רגילה שיש לה התחלה וסוף, בסיגריה אלקטרונית יש 2000 שאיפות והיא לא מאוד יקרה״. 

זה עלול להיגמר גם במוות: ״כשאת מכניסה לגוף כל כך הרבה חומרים בפרק זמן כה קצר אנו רואים מקרים מצערים כמו של מידן קלר ז״ל שנפטר אחרי שאושפז בעקבות שימוש בסיגריה אלקטרונית. הדור הזה צריך להזדקן ולמות כדי שנראה את הנזקים הסופיים? יש כבר עדויות על שינוי בדי אן איי וקרקע פורייה להתפתחות סרטן״, מדגישה טולצ׳ין. 

ובינתיים, הילדים מעשנים אותן כמעט באין מפריע, אפילו בבתי הספר. ״אנחנו כמועצה ארצית מקבלים המון פניות של תלמידים שזה מפריע להם שמעשנים אצלם בבית ספר. עישון בשטח בית הספר הוא אסור בכל הגילאים אבל זה קורה וזה גם לא סוד. אם תשאלי כל תלמיד בישראל אם מעשנים אצלו סיגריות אלקטרוניות הוא יגיד ׳בטח, בשירותים׳״, מספרת סרוסי, ״אנחנו יודעים שהרבה מורים יודעים על התופעה אבל הם קצת חסרי אונים מול הסיטואציה, הם יכולים לדווח להורים, אולי להשעות, אבל אין באמת דרך לעצור את זה״.

אירה טולצ'ין (צילום: פזית עוז)
אירה טולצ'ין, מקדמת בריאות באגודה למלחמה בסרטן | צילום: פזית עוז

אחד האתגרים הוא העובדה שקל לילדים להסתיר את העישון. ״זה מאוד נגיש. בניגוד לסיגריה רגילה שצריך לזרוק פתיל והיא מלכלכת ומסריחה, לסיגריה אלקטרונית יש ריח נעים. זה מכשיר פלסטיק שאפשר להכניס בכיס ולקחת לכל מקום״ אומרת סרוסי וטולצ׳ין מוסיפה: ״לא צריך למשל לשטוף ידיים. הם פשוט שמים בכיס ומעשנים כל יום, כל היום, בהפסקות ובכיתה בין לבין. המורים לא שמים לב, לא יודעים ולא אוכפים״.

אך נראה שעיקר הבעיה, היא חוסר מודעות לנזקים. ״זה נושא לא מדובר. אין על כך שיח לא בתוך בתי הספר ולא מחוץ להם, ויש ילדים שאומרים אפילו שלהורים לא אכפת אם הם מעשנים וגם אם אכפת להם אין להם תמיד מה לעשות. גם ההורים לא יודעים מה ההשלכות החמורות של הסיגריות האלקטרוניות, והם לא עוצרים את זה. הם חושבים ׳מה זה בסך הכל מים, אם זה טעים להם אז בכיף׳״, אומרת סרוסי ומדגישה, ״אין מודעות אצל הורים, תלמידים או מורים ואין אף גורם במשולש הזה שקם ומפסיק את התופעה הרחבה הזו״.

לא רוצים להיות שפני נסיונות

באגודה למלחמה בסרטן מקווים לחולל שינוי בנושא. ״זה צו השעה עכשיו. אנחנו מבקשים מהממשלה ומהמחוקק לאכוף את חוקי איסור המכירה לקטינים ואיסור עישון במקומות ציבוריים של סיגריה אלקטרונית ורגילות״, אומרת טולצ׳ין, ״אנחנו גם חושבים שצריך לאסור ייבוא לארץ של סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות ולאסור על טעמים בסיגריות אלקטרונית (ובכל מוצרי העישון). ברגע שנעצור את אלה יהיה קל יותר לשמור על בני נוער".

 

לאחרונה האגודה יצאה בקמפיין הסברה המלווה בהדרכות בבתי הספר בכל הארץ בשיתוף משרד החינוך. הקמפיין מורכב משני סרטונים שכבר הופקו ועלו לראשונה ברשתות החברתיות בין השנים 2019 - 2022 וזכו לחשיפה נרחבת, אך אל מול התופעה המתגברת מבינים באגודה כי יש צורך בתזכורת רציפה לבני הנוער ולהורים.

אז עד שחקיקה בנושא תעבור, אם בכלל, איך הורים יכולים לדאוג לילדים שלהם? ״שימו לב לתופעות כמו שיעול ובחילות לא מוסברות עלולות להצביע על כך. תבדקו בכיסים ובתיקים, ותדברו על הנזקים שיכולים להיגרם״, אומרת טולצ׳ין וממליצה, ״תסבירו לילדים שלכם שהחברות טרגטו אותם כי הם רצו את הכסף והבריאות שלהם, שהם לא רוצים להיות שפני ניסיונות״.