"לא בחרתי את המילים שלי נכון" - קותי סבג התנצל היום (א') בתכניתו ב"כאן גימל" על דברים שאמר בשבוע שעבר בנושא ילדים אלרגיים. ההתנצלות באה בעקבות סערה שהתעוררה ברשתות החברתיות וגל תגובות זועמות מהורים וארגונים.
"ביום רביעי ניהלנו דיון על נושא שהוא חשוב, רגיש ואפילו לפעמים מציל חיים. אני הייתי קצת... לא בחרתי את המילים שלי נכון ואנשים נפגעו מזה. אני רוצה להדגיש שזה נושא חשוב מאוד. אני מקווה שלפחות השיח שהיה אחרי המקרה הזה יתרום להעלאה של המודעות לנושא של אלרגיה, אנשים אלרגיים ודברים כאלה. ואני מקווה שלא זה יקרה שוב פעם", אמר סבג בשידור.
הכל התחיל ביום רביעי האחרון, כשסבג הביע תסכול בתכניתו "#התחלנו עם מאיה וקותי" על המגבלות שמטילים ילדים אלרגיים על שאר הילדים בכיתה. "רק בגלל ילד אחד שלא אוכל חלב, למה 40 ילדים ו-80 הורים צריכים בכל בוקר לשבור את הראש, במקום שברגע שאוכלים הגננת תהיה צמודה רק לילד או במקום שיפתחו גנים לאלרגניים?" אמר בשידור.
"זה נראה שיותר חשוב לו שהילדה שלו תאכל טוסט מאשר שהילד שלי יחיה", הגיבה בכעס מיכל חיון אסרף מלהבים, אמא לילד עם אלרגיה מסכנת חיים לחלב ולשומשום. מיכל סיפרה על השגרה המורכבת שלה: "אני לא יוצאת מהיישוב עד שהילד לא מסיים את ארוחת הבוקר בבית הספר, כדי להיות קרובה לאמבולנס במקרה שנצטרך".
"אלרגיה למזון היא לא 'דעה' - זה מצב מסכן חיים", הבהירה ריקי מיטרני מעמותת יה"ל לאלרגיות מזון. לדבריה כ-8% מהילדים בארץ ובעולם סובלים מאלרגיות מזון מסכנות חיים, והמספרים רק עולים. "לצערי, כיום אחד מכל ארבעה ילדים אלרגיים לא מוזמן לאירועים חברתיים, ואמירות כאלה רק מחמירות את המצב", הוסיפה.
כדי שנבין על מה אנחנו מדברים - פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה בבר-אילן, הסביר ל-mako בריאות שחשיפה לאלרגן עלולה לגרום להלם אנפילקטי, שבו מערכת החיסון משתוללת ומשחררת בגוף חומרים מסוכנים. "בלי טיפול מיידי באדרנלין, זה יכול להסתיים במוות תוך דקות", הזהיר.
פרופ' ארנון אליצור, יו"ר האיגוד הישראלי לאלרגיה, דווקא מצא נקודת אור בפרשה. "ילדים אלרגיים הם ילדים בריאים והם בפירוש לא צריכים להיות מנודים", הדגיש. אבל הוסיף שאולי יש מקום לרענן את הנהלים: "אין סיבה לאסור באופן גורף על הבאת מזונות לבתי הספר. זו הנחיה שלא מקובלת בעולם".