בסוף נובמבר האחרון, כחודש לאחר שעמיאל אביטבול החל ללמוד בכיתה א' בבית ספר בפרדס חנה המיועד לילדים עם צרכים מיוחדים, הוא אמר לאימו, מיריאל דבי אביטבול (34), שהמתינה לו בשער בית הספר שכואב לו הראש. "הוא מעולם לא התלונן על כאב ראש ולכן שאלתי אותו למה, ועמיאל ענה 'הסייעת (ציין את שמה) נתנה לי מכה בראש והרביצה לי'", היא אומרת בשיחה עם mako.
לדבריה היא מיד יצרה קשר עם מנהלת ויועצת בית הספר ואלו השיבו שהן עורכות בירור. "אחרי כמה דקות הן חזרו אליי ואמרו שנעשה בירור ושעמיאל מדמיין, שלא היה ולא נברא. באותו היום נסעתי לקנות מכשיר הקלטה, אני יודעת שהבן שלי אומר אמת, הוא לא יודע לשקר, והוא כן משתף אותי, ידוע שילדים על הרצף האוטיסטי לא יודעים לשקר ואומרים את האמת בלי לסנן".
רעשים של מכות וצרחות של ילדים
יום למחרת הופעלה ההקלטה הראשונה באמצעות מכשיר הקלטה שנתפר על מכנסיו של עמיאל. מדי יום במשך כשבועיים הופעלו ההקלטות. בסך הכול צברה מיריאל 15 הקלטות שונות בנות חמש שעות כל אחת. אחרי שעמיאל התלונן שלא נתנו לו לאכול ולשתות, האזינה מיריאל לראשונה לאחת ההקלטות שבחרה באופן רנדומלי. "היה לי קשה לשבת שעות ולהקשיב, וכבר בהקלטה הראשונה אני עולה על ממצאים שהפתיעו אותי. חשבתי שרק אותה סייעת מתעללת והבנתי מתוך אותה ההקלטה שגם המורה המחנכת נוהגת באלימות. באותה הקלטה שומעים שבמשך שעתיים המורה לא נותנת לבן שלי לזוז. המורה מנחה את הסייעת 'תשבי מאחורי עמיאל ואל תתני לו לזוז'. הילד שלי מתחנן לשתות מים, לגשת שירותים, לצאת לחצר, לשחק, ולא נותנים לו לעשות שום דבר, הוא יושב בכיתה ולא זז ואומר להן: 'אני לא יכול כל היום לא לזוז', הוא מבקש שאימא תבוא עכשיו, והמחנכת עונה לו: 'אימא לא תבוא'".
לאחר הלילה הקשה שבו מיריאל נחשפה להתעללות בבנה, היא החליטה להוציא אותו מבית הספר. בהמשך, היא בחרה הקלטה נוספת והאזינה גם לה, ובאמצעותה הבינה שהסייעת שעליה עמיאל התלונן מכה ילדים נוספים. "הפעם היא הכתה ילד אחר אבל הבן שלי היה נוכח שם, שומעים בהקלטה רעשים של מכות והילד צורח בתגובה 'די! די כבר! אבא, אבא', ככה במשך מספר דקות שומעים את הצרחות שלו. במשך חצי שעה נוספת שומעים צרחות של ילדים. זה היה מזעזע לשמוע את זה, לא הצלחתי לישון ולא לתפקד".
למחרת ניגשה מיריאל לתחנת המשטרה עם ההקלטה הראשונה והשבוע העבירה את ההקלטה השנייה. כאמור, קיימות עוד 13 הקלטות שלהן עדיין לא האזינה ואינה יודעת עם אלו תכנים קשים תיאלץ להתמודד.
לאחר הגשת התלונה עדכנה מיריאל את הורי הכיתה, שהחליטו לפעול באופן דומה ולהקליט את מה שקורה במסגרת שבה נמצאים ילדיהם. כבר בהקלטה הראשונה עלה כי מורה נוספת, הפעם הייתה זו המורה המשלימה, פוגעת גם היא בילדים. "ההורים פנו מיד להנהלת בית הספר, שהייתה מודעת לכך שכבר נפתח תיק במשטרה, והבינה שהולך להיות בלגן, ולכן החליטה לפטר את המורה המשלימה שההורים חשפו כי התעללה בילדים. לאור טענות ההורים, המנהלת אישרה להורים לשים מכשירי הקלטה, אך ברור שכשהן מודעות לכך שמקליטים אותן הן לא יעשו דבר", היא אומרת, "הבעיה היא שאלו נשים שממשיכות לעבוד במערכת, ובשנה הבאה כשההורים יתחלפו, הם לא יידעו על כך שהן התעללו וזה ימשיך".
הרחבת החוק להתקנת מצלמות בגני ילדים גם לחינוך המיוחד
לדברי מיריאל, המחנכת והסייעת שבאמצעות ההקלטות נחשף כי גם הן התעללו בעמיאל ובשאר הילדים, ממשיכות לעבוד עד היום. "הבן שלי נשלח על ידי המשטרה לחוקרת ילדים שהתרשמה שהוא עבר התעללות ומספר את הדברים כפי שהם היו", אומרת מיריאל, "החקירה עדיין מתנהלת, אך מה שמפריע וצורם הוא שלא הוגשה שום בקשה לצו להפסקת עבודתן של המחנכת והסייעת המתעללות, והן ממשיכות לעבוד ולהתעלל בילדים ולא נעשה להן דבר, לא ייתכן שהנשים האלו יעבדו עם ילדים עם צרכים מיוחדים, שחלק גדול מהם אגב לא יכולים בכלל לדבר ולהתלונן על העוול שנעשה להם".
לאחר שמיריאל הוציאה את עמיאל מבית הספר, היא פנתה לאגף החינוך המיוחד בפרדס חנה על מנת שישובץ במסגרת מותאמת אחרת, אך לא קיבלה מענה, ולא נמצאה לו מסגרת חלופית: "לא ברור לי למה הבן שלי צריך לשבת כבר חודשיים בבית".
במרץ האחרון מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק להתקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום. בהצעת החוק מוצע להחיל את חובת התקנת המצלמות על גני ילדים בגילי 3-6 ולהאריך ל-60 ימים את תקופת שמירת הצילומים. בנוסף, בתנאים מסוימים, ניתן לאפשר להורים לצפות בילדיהם בלייב באופן מקוון כדי לשפר את הבקרה, ולחייב את המשטרה לחשוף את הצילומים להורי ילדים ופעוטות שנפגעו כדי לשפר את השיקום והטיפול בהם. "חשוב לי שהחוק יורחב ויותקנו מצלמות גם במוסדות לימוד של ילדים עם צרכים מיוחדים, שחלק מהם לא שונים מילדים בגיל שלוש. אני יודעת כמה הנושא קרוב ללבו של ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, שפועל המון למען ילדים על הספקטרום, ומבקשת שהחוק יורחב. הבן שלי חשוב לי אבל גם הילדים האחרים".
ממחוז חיפה שבמשרד החינוך נמסר: "מדובר באירוע חמור המוכר לגורמי המקצוע במשרד ומצוי בחקירת משטרה. כל הנושאים שהועלו טופלו בכובד ראש על ידי כלל הגורמים: הפיקוח, בית הספר ובעלות בית הספר. מבדיקתנו עולה כי המורה המשלימה התפטרה. העסקת שאר העובדות (המועסקות על ידי הבעלות) תיבחן בהתאם לממצאי חקירת המשטרה. באשר לשיבוץ התלמיד, הנושא בטיפול המפקחת בשיתוף כלל הרשויות באזור על מנת למצוא לתלמיד את השיבוץ המתאים ביותר עבורו".
ממשטרת ישראל נמסר: "עם קבלת התלונה במשטרה נפתחה חקירה במסגרתה בוצעו מגוון פעולות לרבות גביית עדויות מכלל המעורבים. נמשיך לחקור את המקרה ביסודיות וברגישות במטרה להגיע לחקר האמת. אשר לשאלת העסקתה, יש לפנות לגורם המעסיק שאמון על הנושא".
ממועצת פרדס חנה נמסר: "אגף החינוך במועצה עומד בקשר רציף עם הנהלת בית הספר ומשרד החינוך. אנו לא מקלים ראש בנושא.המקרה נמצא תחת חקירת משטרה ולא ניתן להתייחס מעבר לכך".
בעקבות פניית מאקו לגורמים המוזכרים לעיל, גורמי החינוך ברשות המקומית פנו למיריאל לגבי
שיבוץ בנה בבית ספר.