לפני כמה שבועות א', תושבת אשדוד, נכנסה לנקות את החדר של בנה בן ה-17. בעודה מנערת את הכרית היא הבחינה בדף מקופל שנפל ממנה. א', פתחה את הדף וכשקראה אותו כמעט ולקתה בהתקף לב.
"אני אוהב אותך. ממש מצטער. לא יכול לעמוד בזה יותר", כתב הבן לאמו. ברגע המטלטל הזה חיברה א' בראשה שורה של חשדות ומקרים נפרדים שעד אז הוא לא ברורים לגמרי לכדי תמונה אחת: מישהו סוחט את בנה.
א', לקחה את המכתב בידיים רועדות ונסעה ישר לתחנת המשטרה. "אתם חייבים להציל את הילד שלי לפני שיהיה מאוחר. בבקשה. תעשו משהו. תצילו לי את הילד", מיררה א' בבכי בפני החוקרים.
החוקרים הושיבו את האם על כיסא, נתנו לו מים קרים והרגיעו אותה. הם הבטיחו לה לטפל בפרשה בשיא הרגישות האנושית והעדינות כדי לעצור את מי שסחט את בנה כדי שלא יפגע בעצמו.
"היה ברור לנו שנחצו פה קווים אדומים ושמדובר בפרשה חמורה מאוד ולא עוד פרשת סחיטה. הרבה מעבר לזה, במיוחד שמדובר בנערים", הסבירה קצינת החקירות בתחנה, פקד ריקי ממן, "הבנו שאנחנו חייבים לעשות הכול אבל הכול כדי לשכנע את בנה של א' לשתף אתנו פעולה, לרכוש את אמונו וזה לא היה קל. בסוף הוא הבין שזה רק לטובתו שאין לו ממה לפחד ואנחנו איתו".
איחרת בתשלום
בנה של א' הצטרף לפני כשנה לכמה מחבריו שארגנו ערב על האש בל"ג בעומר באחד הפארקים בעיר.
"לא היו לי 250 שקל לשלם על הבשרים ובקבוקי השתייה שהם קנו אז אחד מהם שילם עלי והבטחתי להחזיר לו את הכסף", סיפר לחוקרי מחלק הנוער בתחנת משטרת אשדוד. "אחרי שבועיים החזרתי לו 500 שקל. אבל הנער שסחט אותי אמר לי: 'איחרת עכשיו אתה חייב לי 12 אלף שקל. תשלם את זה ונמחק לך את כל החוב".
הנער שהתחיל באותה תקופה לעבוד בסופרמרקט גדול בעיר נאלץ מידי חודש להעביר לצעיר הסוחט סכום שנע בין 1,000 שקל ל-1,500 שקל.
"הם איימו לחתוך לי את הפנים בסכין ואחר כך לפגוע בי. קיללו אותי", סיפר בנה של א' בעדותו במשטרה, "פחדתי על החיים שלי. אז שילמתי את הכסף".
"הם הפכו אותו למסחטת כספים. אפילו בעולם התחתון לא גובים על 250 שקל 20 אלף שקל", אומרת קצינת החקירות, פקד ריקי ממן, "הם ראו שהוא לחיץ והוא מקבל כסף ממקום העבודה שלו אז המשיך לסחוט אותו. האם איימו פיזית לפגוע בו".
לעיתים בנה של א' היה מתמהמה בהעברת הכסף אז הנערים הסוחטים היו באים למקום עבודתו ומטרידים אותו.
"הם באו כמה פעמים עשו קצת בלגן כדי לא רציתי לשלם. פחדתי שהמנהל יפטר אותי מהעבודה בגללם, אז ביקשתי מהם לעזוב בתמורה לכך שאשלם להם את הכסף", שחזר הנער. "לא הייתה לי ברירה".
באחד המקרים אחד הנערים הסוחטים לקח מבנה של א' מכשיר טלפון מסוג אייפון 11 חדש שקנה בסכום של 3,500 שקל בגלל שלא שילם לו את דמי הסחיטה.
"אחד מהם איים לחתוך לי את הפנים אז נתתי לו את הטלפון. כדי שלא יגיעו אליי לקחתי טלפון ישן של סבתא שלי והחלפתי מספר", הסביר ר' בעדותו, "ניסיתי כל הזמן לברוח מהם שלא יאתרו אותי".
איפה הכסף?
מצבו של בנה של א' הלך והחמיר גם בפן הנפשי. הנערים הסוחטים, כמו נשרים העטים על טרפם, לא הרפו ממנו.
"הם ידעו שהוא עובד ויש מאיפה לקחת כסף, אז הם לא עזבו אותו. הבינו שהוא גם פגיע ופוחד על חייו והמשיכו לסחוט אותו", אומרת פקד ממן.
וגם היה מקרה שבו אחד הסוחטים נתן לנער לנסוע על האופניים החשמליים שלו וטען שהוא קלקל לו את הסוללה וחייב לו 3,000 שקל. הנער שילם. לא הייתה לו ברירה. הוא הרגיש שחייו בסכנה ממשית.
האם, א', הבחינה באחרונה שבנה נוטה להתכנס אל עצמו ולא הבינה לאן נעלם כל הכסף שהוא מרוויח בעבודתו. "זה נראה לי מוזר שכל הכסף שהוא מרוויח נעלם. שהוא לא נהנה ממנו שהוא לא חוסך כלום. הוא לא סיפר לי כלום", סיפרה בעצב. "הוא לא סיפר לי כלום אבל הבנתי שעובר עליו משהו עד שמצאתי את המכתב וזה טלטל אותי מאוד. הבנתי שזהו. שאני חייבת להציל אותו אחרת זה יהיה מאוחר".
חוקרי מחלק הנוער בתחנה בפיקודו של רס"מ אלי אמין גבו עדות מפורטת מהבן ואמו. בעל הסופרמרקט חיזק את עדותו של הנער. "ראיתי את הנערים הסוחטים עומדים מחוץ לסופרמרקט. הוא פחד מהם", העיד בעל הסופר בעדותו, "הוא לא סיפר לי מה קרה אבל ראיתי שהוא בפאניקה".
החוקרים עצרו את שני הנערים הסוחטים. הם נחקרו באזהרה ולאחר מעצר של שלושה ימים שוחררו למעצר בית ונאסר עליהם ליצור כל קשר עם ישיר או עקיף עם הנער. השניים הכחישו כל קשר לסחיטה.
"הוא היה חייב כספים לאנשים אחרים ואנחנו בסך הכול היינו הגובים. גבינו את הכסף עבורם", הסבירו.
השבוע הגישה פרקליטות מחוז הדרום כתב אישום לבית משפט השלום באשדוד נגד שני הנערים בגין עבירות של סחיטה באיומים. משפטם ייפתח בקרוב.
"חשוב לי להעביר מסר לבני נוער נסחטים או כאלה שחווים פגיעה כלשהי לא לפחד להתלונן במשטרה. לספר על כך להורים ולא להסתיר כלום. אנחנו נסייע ונטפל בזה ונגן עליהם", אומרת פקד ממן.