מלחמה בצל מחלה: בימים מורכבים אלה, אזרחים רבים נתונים בסיכון ממשי לפגיעה גופנית ורגשית ומאוימים על חייהם, ובהם גם ילדים החשופים להתראות ולאזעקות, ועדים למתקפות טילים ולקולות נפץ וירי – ולעתים אף מעבר לכך. אוכלוסייה ייחודית בקרב אותם הילדים, הם ילדים החולים במחלות כרוניות מסכנות חיים, ובראשן מחלת הסרטן.
ילדים אלו מתמודדים על בסיס יומיומי, מעצם מחלתם, עם מצבים של בידוד, ריחוק מהבית ושהייה בבית חולים, עם שינוי קיצוני בהרגלי היומיום והתמודדות עם כאבים ומגבלות, לצד מאבק על חייהם. באופן אירוני, חלק מהאתגרים הניצבים בפני קבוצת ילדים זו, מאפיינים גם את האתגרים הניצבים כיום בפני כלל ילדי ישראל – בימים אלה נדרשים הילדים כולם להישאר בביתם ולא להגיע למסגרות בית הספר, החוגים והחברים. בדומה לילדים החולים, חווים גם יתר הילדים שינוי קיצוני בהרגלי היומיום, התמודדות עם מגבלות, וחלקם גם חווים ריחוק מהבית וחשש לחייהם.
מבחינה רגשית, ילדים החולים במחלה מסכנת חיים הם קבוצה ייחודית, שכן חווית האיום והצורך במגבלות מהותיות הם חלק מחייהם. על פי רוב, ילדים אלו מאופיינים בבגרות רבה יותר, לאור ניסיונם הקשה, והם מסוגלים להכיל דרישות והגבלות מעצם ההתמודדות עם מחלתם, המלווה כאמור במגבלות חברתיות (איסור להיפגש עם חברים כשהמערכת החיסונית ירודה), מגבלות לימודיות (קשיי ריכוז ועייפות בשל הטיפול התרופתי), מגבלות פיזיות ועוד. לכן, במצב הנוכחי, קל להם יותר להישמע להנחיות, לקבל איסורים ומגבלות ולשתף פעולה. לא אחת, הם יביעו מצוקה פחותה לאור האיום הנוכחי, כיוון שהם "מתורגלים" במצבים אלו. בצד זאת, לעתים, הם עלולים גם להקל ראש בנוגע להנחיות ואף לזלזל בהן, מתוך תחושה ש"הכל קטן עליהם" אחרי מה שעברו.
מצד שני, המורכבות שנמצאים בה ילדים אלו, עלולה להעמיד אותם במצב פגיע ורגיש בהשוואה לילדים שאינם חולים. עבור כל הילדים, חוויות של מתח, מצוקה ופחד – מגבירים פגיעות ורגישות, וגורמים לתגובות רגרסיביות, כלומר לנסיגה התנהגותית. אך ילדים חולים, הנמצאים במצב רגיש ורגרסיבי ממילא בשל מחלתם, עלולים להתקשות להכיל מתחים נוספים כתוצאה מהמצב הביטחוני. לאור זאת, נוכל לראות בקרב חלק מהילדים החולים, תגובות רגשיות קיצוניות, חרדה, כעסים ותוקפנות כתגובה לריבוי המתחים שבהם הם נתונים.
נראה, אם כן, כי ילדים החולים במחלות כרוניות מסכנות חיים, עלולים להיות בסיכון כפול: מצד אחד, הם עלולים לנהוג באופן זחוח ומזלזל בהנחיות הביטחוניות, ומצד שני, הם עלולים להתקשות להכיל מתחים נוספים מעבר לאלו הנוגעים למחלתם.
הגורם המשמעותי שעשוי לסייע לילדים אלו לעבור את התקופה הנוכחית באופן מיטבי, הוא הסביבה המקיפה אותם. ראשית, דווקא בשל הדמיון במצבם של כלל ילדי ישראל ומצבם של הילדים החולים, ישנה הזדמנות לאמפתיה, לאהדה ולהזדהות עם מצבם. סביבה תומכת ומעודדת, עשויה להעצים את הילדים הללו, ולאפשר להם לחוש גאווה על האופן שבו הם מתמודדים עם מחלתם ועם המצב הבטחוני גם יחד. שנית, יש להבין כי מדובר בילדים שחוו לא מעט, בוודאי בהשוואה לילדים שאינם חולים. לפיכך, רצוי לכבד את ניסיונם האישי מול איומים מסכני חיים, ולשמוע את דעתם ועצותיהם. ילדים אלו מחזיקים בידע ובניסיון שעשוי גם להועיל להתמודדות של ילדים שאינם חולים, וגם למבוגרים. באופן זה, קבלת עצה ותמיכה מילד חולה, מסייעת גם לסביבה ומעצימה את הילד עצמו.
חשוב לזכור כי אירוע משברי כדוגמת מלחמה, עשוי להוות גם אירוע מעצים ומחזק עבור כולנו, ועבור ילדים אלה במיוחד. בעקבות המלחמה עמותת "גדולים מהחיים" פתחה בקו סיוע למען ילדים חולי סרטן ומשפחותיהם במספר 03-6195977. הקו מעניק סיוע ותמיכה לילדים חולי סרטן ולמשפחותיהם בצל המלחמה.
הכותבת הנה פסיכולוגית חינוכית ותעסוקתית מומחית, מדריכה, מרצה ומטפלת בילדים, בנוער ובהוריהם.