החזרה ללימודים היא אחד הנושאים הרגישים, בוודאי אצל הקהילות שאולצו להתפנות מהיישובים שלהם לאחר הטבח של חמאס בעוטף עזה. אלא שכבר עכשיו עולות טענות על תנאי הלימודים השונים בין הקהילות. בעוד שילדי קרית שמונה ושדרות קיבלו מבנים חדשים ומרשימים, וביקוש מתוקשר של שר החינוך, ילדי המועצה האזורית אשכול לומדים החל מהיום (א') באוהלים ללא רצפה בבית הספר שדה באילת.

היום בבוקר עוד נשמעו תלונות מהורים על כך שהלימודים נפתחו ללא מיזוג. עם זאת, בעקבות פניות של הורים רבים נמסר שמזגנים מותקנים במקום בשעות אלה.

ר', אמא לילד בכיתה ג' ולילדה בכיתה י' ביקרה במתחם הזה, ומעדיפה דווקא לראות את הדברים הטובים שנעשו עבור הילדים. היא מודה שהחום "לא אנושי", אבל מבהירה שבניגוד לטענות של הורים ומבקרים במקום לילדים לא חסר ציוד. "אפילו הבן שלי זורם, מה שלא קורה בימי שגרה בבית ספר רגיל", היא אומרת. "עשו פה השתדלות שהילדים יקבלו חיבוק ויש כאן התאמצות גדולה. יש פה הרבה אנשים שצריכים לקבל פידבק על ההתארגנות. הילדים נהנים פה. אין פה ילדים שסובלים. שכל הורה יחליט לילד שלו מה טוב לו. לא מכריחים אף אחד."

לצד זה היא מספרת שעבר חודש וחצי עד שהוקמה מסגרת מסודרת עבור הילדים. תנועת המושבים ארגנה גני ילדים מאולתרים בתוך שבוע, וצוות המלון שבו שהתה ביחד עם משפחתה עשה הכל שיקבלו את כל מה שהם צריכים. מאז שעות הבוקר היא הייתה במרכז החינוכי שהוקם בבית ספר שדה, והיא מרגישה ממש טוב. "בדרך כלל אני שמה לב לכל פרט וחוץ ממני יש פה עוד המון הורים שבאו כדי להשגיח ולראות איך הולך לילדים. הלוואי והיה לי כזה דבר בבית הספר של הילדים במ"א אשכול, עם נוף לים ומרחבים

 

אוהלים בבית הספר הזמני לילדי המועצה אזורית אשכול באילת
אוהלים בבית הספר הזמני לילדי המועצה אזורית אשכול באילת

"הגיעו משאיות מלאות בציוד"

גילה נגר, סמנכ"ל משרד החינוך לשעבר, התנדבה לנהל את קליטת ילדי המשפחות המפונות למסגרות חינוכיות בעיר. לדבריה, הבקשה לעבור לבית ספר שדה הגיע דווקא מהמועצה האזורית אשכול, עד שבית ספר קבוע יהיה מוכן. "אנחנו בונים להם בית ספר מהמם ממבנים יבילים, אבל הם לא רוצים לחכות - כי צריך שהילדים יכנסו כבר למסגרות. 

אז עשינו מאמץ והכנו את המקום בעלויות לא קטנות בכלל. יהיה בי"ס מדהים - עם מרחבים פתוחים, מדשאות, בלי צפיפות, כיתות מרווחות ואסתטיות, מאובזר באופן מלא". 

היא מכחישה את הטענות על מחסור בציוד.  "איך שהגענו לשם באו איתנו שתי משאיות מלאות בציוד. יש מחצלות, כסאות ושולחנות, כלי כתיבה, מחברות, ספרי לימוד שקיבלנו - חלקם בתרומה ממט"ח וחלקם מתקציב משרד החינוך. כל בי"ס שפותחים אנחנו מעמיסים ושולחים את כל הציוד שהם צריכים.

אפילו ילקוטים - כל הילדים קיבלו ויקבלו גם ילקוטים. מי שלא קיבל יקבל בשבוע הבא. אפילו דאגנו להתאמת צבעים לבנות ולבנים."

יואב קיש חונך את בית הספר שהוקם באילת לילדי קרית שמונה (צילום: דוברות משרד החינוך)
ואב קיש וראשי הערים אילת וקריית שמונה, אלי לנקרי ואביחי שטרן חונכים את בית הספר שהוקם לילדי קרית שמונה בעיר | צילום: דוברות משרד החינוך

לדברי נגר, מנהלת המתחם אילנה פלד, מנהלת בית הספר במועצה אזורית אשכול, אמרה שהיא עצמה מעדיפה להשאיר את הילדים בבית ספר שדה ולא להעביר אום למתחם חדש.  "כבר הגיעו 15 מבנים יבילים לטובת ביה"ס החדש ויש עוד 15 מבנים בדרך. גם שר החינוך הגיע כדי לבדוק את ההתקדמות. 

העיר אילת פתחה את הלב ואת הידיים באופן שאין לו אח ורע. האופן שבו התושבים והעירייה פועלים כדי שהתושבים המפונים ירגישו בבית - לא ראיתי דבר כזה בחיי".

אילת קלטה כ-14 אלף תלמידים חדשים בעיר, בזמן שהעיר סובלת ממשבר בעקבות הנטישה של התיירים. דרורי גניאל, מנהל אגף החינוך בעירייה, מבהיר שילדי המועצה יעברו למבנה חדש ביום רביעי הקרוב ומדגיש גם הוא ש"יהיה שם את כל מה שצריך". משרד החינוך מממן חלק מהצרכים לטובת התלמידים, אולם את השאר משלימה העירייה מגיוס תרומות.  "הציוד החדש שהגיע לבתי הספר לטובת ילדי המפונים הגיע בעיקר מתרומות עד כמה שידוע לי."

לגבי ילדים שנאלצים ללמוד באוהלים למספר ימים, לעומת מי שנכנסו כבר למבנים מאורגנים הוא אומר: "אנחנו עושים את המקסימום האפשרי כדי לתת למפונים את הטוב ביותר. לא תמיד מתאפשר לנו לתת באופן שווה לכולם."

מי מלמד את אלפי הילדים שהגיעו לעיר כפליטים?
"המורים מגיעים מהצוותים החינוכיים של הישוב המפונה בדרך כלל. המורים של שדרות מלמדים את ילדי שדרות למשל. אבל קיבלנו גם 100 מורות חיילות שמשתלבות במערך. מגיעים גם מורים שלנו, מתנדבים ועוד". 

אבל הכיתות והמורים זה רק חלק מהמערך שכולל הסעות מהמלון, טיפול בילדים שלא רוצים להגיע לבית הספר, ארוחות והמשך מענה בלתי פורמלי לילדים. ילדי הגן וילדי יסודי צעירים שלומדים באוהלים בתוך שטח המלון מהשבוע הראשון - כי זה מה שהיה לנו לתת בזמן אמת."