מורים רבים זועמים בעקבות כוונת שר החינוך לחייב את מורי חטיבות הביניים וכיתות י' לעבוד תשעה ימים נוספים אחרי סוף שנת הלימודים – ורבים מהם מתכוונים לשבות.
מורי התיכונים, המאוגדים רובם ככולם תחת ארגון המורים, המשיכו ללמד מרחוק לאורך תקופת ההשבתה במערכת החינוך. זאת, למרות שהארגון לא חתם על הסכם שמסדיר את תנאי עבודתם. כעת, מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד דורשת משר החינוך גלנט להאריך את שנת הלימודים בתשעה ימים נוספים גם בחטיבות הביניים ובכיתות י' – ולהשוות את תנאי המורים בחטיבה העליונה לתנאי המורים בבתי הספר היסודיים. בהצהרתו אמש (ראשון) הכריז גלנט כי יחייב את המורים להאריך את השנה.
מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, התנתה את החתימה על ההסכם המאפשר את הארכת הלימודים בכך שגם כיתות י' יאריכו את שנת הלימודים, על אף שהרוב המכריע של המורים שם משתייך לארגון המורים, ובתשלום שכר מלא למורים. על פי אנשי ההסתדרות, העיקרון העומד מאחורי הדרישות הללו היה עיקרון השוויון. "בהסכם הקיבוצי נלחמנו על עקרון חשוב: שוויון בין עובדי ההוראה. נלחמנו שלא יהיה מצב שבו תעבדו יותר מעובדי הוראה אחרים שאינם מגישים לבגרות. קיבענו את העיקרון הזה בהסכם, כך שלא יפלו אתכם לרעה לעומת עובדי הוראה אחרים", כתבה בן דוד במכתב למורי ההסתדרות.
בהסתדרות הזכירו שוב היום מה היו האלטרנטיבות שהציב מולן האוצר: הוצאת כל עובדי ההוראה לחל"ת, תשלום של עד 50% שכר, כשהיתרה תשולם בימי עבודה בחופשת הקיץ או העברה של תשלום חלקי למורים.
"אני לא מתכוונת לכבד את ההחלטה הפוגענית שהונחתה על ציבור המורים ועובדי ההוראה", אומרת נורית (שם בדוי), מורה בתיכון, בראיון ל-mako. "מדובר בהחלטה אבסורדית ולא ייתכן שגוף שלא מייצג אותי (הסתדרות המורים, ר"ע) יקבל החלטות בשם הארגון היציג שלי (ארגון המורים, ר"ע). בתי ספר נסגרים חדשות לבקרים, אבל היות וההסתדרות חתמה על הסכם כולם צריכים לכבד אותו, גם מי שלא חתום עליו. המטרה שלהם היא לאפשר להורים לעבוד בזמן שהמורים משמשים שמרטפים לילדים הקטנים. אין לגברת בן דוד שום קשר אלינו והיא עושה הכול על מנת לשמר את האינטרס הפוליטי שלה. באיזה עוד סקטור עובדים בחינם? האם סקטור עובדי ההוראה הפך לשק החבטות התורן. אני לא מתכוונת לפעול לפי דפוס האישה המוכה ולכן לא אגיע ללמד. לא אוכל ללמד את תלמידי לעמוד על הזכויות שלהם ולהילחם על צדק כשאני לא עושה זאת למען עצמי ולמען חבריי".
"ההחלטה של משרד החינוך היא אבסורדית", מוסיף עומר, מורה נוסף המלמד באחד התיכונים בארץ. "הם טוענים שהכירו בלמידה מרחוק כעבודה שעליה משולם שכר מלא, ובדיוק על כך נפתחה המחאה שלנו. 100% עבודה שווה ל-100% שכר. ידוע לכל שעבדנו מהיום הראשון לקורונה, ולכן הלימודים חייבים להסתיים ב-20 ביוני, המועד הקבוע. זה נקרא לוגיקה. אם מישהו מעובדי משרד החינוך פספס את השיעור, אשמח ללמדו. בתשלום כמובן, אני לא עובד בחינם".
במחאה הנוכחית משתתים גם חברי קבוצת המחאה של המורים בפייסבוק, 100% עבודה = 100% שכר. הקבוצה הוקמה כבר בחודש אפריל והובילה למספר הפגנות ומחאות בתקופת הסגר. כיום היא כוללת יותר מ-15,500 חברים בפייסבוק, כ-1,800 מורים ומורות בקבוצת הוואטסאפ וכ-2,000 חברות בקבוצה ייעודית לגננות.
"במשך שנים רבות ציבור עובדי ההוראה עמד מנגד וראה איך אט אט נרמס מעמדו בישראל", אומרת מנהלת הקבוצה, שרית שטרצר. "ציבור עובדי ההוראה נתון למתקפה חסרת תקדים תוך התמודדות עם דעת קהל עוינת ועיוות המציאות על ידי כלי התקשורת, שרואים בציבור עובדי ההוראה מטרה קלה. אי אפשר לעמוד יותר מנגד, לשתוק ולקבל בהכנעה את היחס המשפיל. המאבק על מעמדנו, זכויותינו, כבודנו, תנאי העבודה וכן, גם שכרנו, הוא מאבק צודק ולכן עלינו לסיים את הלימודים בדיוק כמו כמו בכל שנה".
>> מתי החופש הגדול? לוח החופשות המלא
גם ההורים מסכימים: אין טעם להאריך את שנת הלימודים
המורים לא לבד. "אני לא רואה סיבה להאריך את שנת הלימודים", אומרת מיכל זילבר, אם לשלושה ממודיעין. "הגדולה שלי בכיתה י"ב וממילא מתנהלת לפי לוח הבגרויות, והתאומים שלי בכיתה ט' ומבחינתם השנה כבר נגמרה. תקופת הקורונה כבר הוציאה אותם מהאיזון. הם הולכים לבית הספר אבל זה די מיותר. אני מבינה את הצורך לסיים את השנה, אבל אין שום סיבה הגיונית להאריך את הלימודים בחטיבות ובתיכונים עד ה-1.7. מדובר בגילאים שבהם זה לא משפיע על ההורים. אין סיבה למשוך זמן, בטח כשבתי הספר הם מדגרות קורונה פוטנציאליות".
עם החזרה לשגרה, החליט פורום ההורים העירוני באילת לחייב את תלמידי חטיבות הביניים להגיע לבית הספר רק פעמיים בשבוע, כשביתר הימים הלימודים מתקיימים בזום. "עד מתי ימשכו את הסאגה המיותרת הזו ששמה לימודים?", תוהה מירב לוי דיאמנט, אם לשני בנים מאילת. "המתכונת הזו עובדת חצי קלאץ'. המורים עסוקים עם התיכוניסטים בבגרויות והילדים לא באמת לומדים, רק נדרשים לעוד ועוד עבודות ומשימות. התעודות כבר מוכנות, ספרי הלימוד נאספו, כולם יצאו משגרה כהלימודית, אז שמישהו יסביר לי כאן ועכשיו למה להמשיך עם הבדיחה הזו. תנו לשנה להסתיים, למורים להתאפס ולתלמידים לנוח".