פרויקט Youth United Against Racism) YUAR), תכנית שנתית שפועלת במוזיאון קיבוץ עין-דור, נאבק בגזענות בצורה מקורית. בעוד שלעיתים נדמה שהריחוק רק הולך וגדל, הפרויקט מפגיש בני נוער יהודים וערבים לעשייה קולנועית משותפת בתקווה שמשם, אינשאללה, תצא הבשורה המיוחלת.
לפני כחודש יצאה התכנית לדרך בפעם השנייה, כאשר לאורך שנה שלמה ייפגשו 130 נערים ונערות יהודים וערבים, בני 14-15, מ-12 בתי ספר בגליל, ויחפשו דרכים יצירתיות להילחם בגזענות באינטרנט, ברחוב ועל גבי המסכים. במהלך 12 המפגשים והסמינרים החברתיים שבהם משתתפים הנערים במסגרת הפרויקט, הם עוברים חוויות משותפות ויוצרים קליפים וסרטונים חברתיים בליווי מנטורים מעולם הקולנוע. תכני הקליפים הם אישיים ואוניברסליים כאחד, ונוגעים לעולמם של בני הנוער: ילדים שחשים אאוטסיידרים, נערים שנחשפים לבריונות ועוד.
"ברור לנו שיש גזענות, אבל עצם ההיכרות והפעילות המשותפת שילדים בגיל הזה עוברים, וההתמודדות עם תקשורת שפתית, נותנות פתח להנמכה של חומות הפחד", אומרת עדי ניסנבאום, מנהלת המיזם, "אם ניתנת להם הזדמנות להכיר את ה'הם', שפתאום מקבלים קול, שם ופרצוף, הם מבינים שהם יותר דומים מאשר שונים. אנחנו פחות מדברים על הנושא, ויותר עושים. יצירת קולנוע מאפשרת שלל תפקידים. חיפשנו כלי שיאפשר לכל ילד למצוא את עצמו גם אם הוא לא רוצה להיות מול המצלמה".
"אני מרגישה שדברים השתנו"
"אני אוהבת לחוות דברים שונים, ועניין אותי לנסות משהו קצת אחר", מספרת אור מלה (15) מנהלל, שסיימה בשנה שעברה את התכנית, "לי אישית חשוב להשפיע על הסביבה, ואני מרגישה שדברים השתנו. באתי לשם הכי פתוחה והכרתי חברים, גם יהודים וגם ערבים, שבחיים שלי לא הייתי מכירה לולא התוכנית, ואנחנו עדיין בקשר. למדתי איך להסתדר עם אנשים שחיים וחושבים אחרת ממני, תרבויות אחרות, שפה אחרת, מאכלים, דעות שונות".
את התכנית מפעיל המוזיאון הארכיאולוגי בקיבוץ עין דור, שכבר הפגיש בעבר בין ילדים יהודים וערבים מבתי ספר יסודיים מהגליל על מנת ללמוד את העבר המשותף באמצעות ממצאים ארכיאולוגיים. "מדובר בילדים שגרים בקרבה ושכנות בקיבוצים ובכפרים הערביים, רצינו לאפשר את המפגש כדי שאם ייפגשו במרחב הציבורי יהיה פחות פחד, והם יוכלו לדבר אחד עם השני", אומרת ניסנבאום. תכנית YUAR היא הגלגול החדש של אותן תכניות העבר, שהפעם פועל במימון הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID).
לדברי ניסנבאום, בתכנית האחרונה נוצרו חברויות יפות ומרגשות לא רק בין יהודים לערבים, אלא גם בינם לבין עצמם. "יש כאן ילדים מהעיר, מהכפר ומהמושב. באמצעות המבע הקולנועי הם מספרים על עצמם, ומלווים על ידי מנטורים מקצועיים, במאי קולנוע יהודים וערבים. בסמינר הקיץ הם בילו יחד שלושה ימים שמייצרים קרבה, שבסופו ערכנו הקרנה חגיגית של הסרטים שהם עשו עם ההורים והחברים. יצאו מכאן אפילו כמה סיפורי אהבה", היא מספרת.
"מה שמשך אותי לשם היו הקבוצה, המדריכות והאווירה – שכולם ביחד יהודים ערבים", מספרת גלורי ג'רייסי (15) מנוף הגליל, שהשתתפה גם היא בתכנית האחרונה, "למרות שאנחנו דוברים שפות שונות, מצאנו את הדרך לתווך ולדבר. הייתה לי חוויה עוצמתית, ואני בטוחה שכולם היו חוזרים לשם. אנחנו כבר שנה אחרי הפרויקט, אבל אני עדיין בקשר עם בנות יהודיות וערביות שהכרתי שם. זה גרם לי להסתכל על דברים אחרת, לתקשר, להכיר אנשים חדשים גם אם הם לא מהאזור שלי. הבנתי שכולנו תבנית אחת, וכולנו יכולים להתחבר, למרות שאנו דוברים שפות שונות".