שימוש התמכרותי בסמים היא תופעה שהולכת וגדלה בעולם, בשל הזמינות והשינויים בתפיסה החברתית בנושא. אנו יודעים כי יותר מ-80% ממשתמשי הקנאביס מתחילים את השימוש בין הגילים 13-25. שימוש ראשוני בקנאביס בגיל צעיר מעלה את הסיכון להתמכרות בהמשך ונמצאת בקשר ישיר עם עלייה בשימוש בחומרים אחרים. חשוב לציין כי מדובר בקנאביס שאינו רפואי, ושהשימוש בו נעשה באופן שאינו מושכל ללא התוויות רפואיות או ליווי רפואי כנדרש כיום בחוק.

כדי לדעת אם הילדים שלכם משתמשים בסמים או אולי אפילו מכורים, מומלץ לשים לב לכמה דברים ובייחוד על חמישה שינויים מרכזיים בהתנהגות שלהם:

  1. שינויים קיצוניים ופתאומיים במערכות יחסים חברתיות: הסתגרות ובדידות או יצירת קשרים חדשים וחריגים כמו חברים משכבות גיל וסביבה שונות.
  2. הופעתם של ריחות לא מוכרים בבית או חפצים לא מוכרים כמו דבק, בקבוקים חתוכים, קשיות, גפרורים וסירופ נגד שיעול.
  3. שינוי ופגיעה פתאומית ביכולת הקוגניטיבית ובתפקוד הלימודי והתעסוקתי, כמו הפסקה של תחביבים ופעילויות שהם נהגו לאהוב ולעשות בעבר, עם ירידה משמעותית בלימודים.
  4. בקשות חריגות לקבלת כסף שלא היו בעבר, היעלמות של כסף או חפצים יקרי ערך מהבית.
  5. שינויים משמעותיים בתיאבון, בהיגיינה ובהרגלי השינה.

חשוב לזכור שכל אחד מהשינויים בפני עצמו לא בהכרח מעיד על שימוש בחומרי סם, אך שילוב של מספר שינויים מגביר את הסיכוי ומצריך טיפול ובדיקה בנושא.

המלצות להתערבות ראשונית

דבר ראשון, הרצאות ואיומים על הילד לא יעבדו ועלולים להשיג תוצאה הפוכה. אנו מעודדים אתכם, ההורים, לנהל שיח פתוח עם ילדיכם בנושא ולהסביר במהלכו את הסכנות והבעיות בשימוש בסם. עליכם להבין ששימוש בחומרי סם מאותת על מצוקה שהילד חווה והחומרים מסייעים לו למלא חלל או צורך. כדי לגשת לילד בצורה נכונה עלינו להיות אמפתיים למצוקה שהביאה אותו לשימוש, ליצור קשר חיובי ולעורר תחושת ביטחון, תקווה ומחויבות. כמובן ובמקרה שתמצאו שימוש בחומרים חשוב לפנות עם הנער/ה למרפאות עם מומחיות לטיפול בהתמכרויות שפרוסות ברחבי הארץ. טיפול עם גורמי מקצוע הוא הכרחי ומציל חיים. 

הכותב הוא מומחה בפסיכיאטריה של הילד והמתבגר ומנהל המרפאה לטיפול, בהתמכרויות בבני נוער במכבי שירותי בריאות מחוז הדרום