בתחילת השבוע אישר בג"ץ את ההכרה בגיור רפורמי וקונסרבטיבי, לצורך חוק השבות, ברוב של שמונה שופטים מול אחד. בהחלטה נקבע כי גם מי שעברו תהליך גיור קונסרבטיבי או רפורמי, ולא רק דרך הרבנות – כפי שהיה עד היום – יקבלו מעמד עולה ואזרחות ישראלית.
ההחלטה הזו, עבור רבים, הינה החלטה היסטורית שמגיעה לאחר 15 שנות מאבק של התנועות השונות וכעשר עתירות שהוגשו בנושא, ולמעשה יש לה השלכה גם על מערך גיור הילדים והקטינים שהיה מקובל עד כה.
הרבה גליה סדן, אם בית הדין לגיור בתנועה הרפורמית, מספרת כי "הגיור לילדים קטנים הוא פשוט. הדבר הראשון שצריך הוא טבילה במקווה, מעין סמל ללידה מחדש, לידה מהרחם חדשה. אם מדובר בילדים בנים אז צריך לעשות ברית מילה והם מגיעים לבית הדין שם הם מצהירים על אורח חיים ישראלי - יהודי. מדובר בתהליך פשוט ובתהליך שמקבל את האנשים כמו שהם, בניגוד לגיור אורותודוקסי שדורש להכניס לגן דתי ולהתחייב שהם שומרי כשרות. בגיור הרפורמי אם אתם משפחה יהודית ממוצעת, הילדים במוסדות חינוך ישראלים ממלכתיים הכול בסדר – נגייר".
"החלטת בג״ץ היא היסטורית וחיובית", מצטרף הרב הקונסרבטיבי - לורן סייקס, "החלטה זו תחזק גם את עם ישראל וגם המבוגרים ולילדים שרוצים להתגייר ולהיות חלק של ולהתחלק בגורל של עם ישראל לפי הלכה ולא על ידי הרבנות הראשית".
מנגד, ישנם גם מי שאינם מברכים על ההחלטה. הרבנים הראשיים לישראל תוקפים בחריפות. הרב יצחק יוסף טוען כי משמעות ההחלטה היא "הכנסת אלפי גויים לעם ישראל". הראשון לציון הבהיר כי הוא מצפה לתיקון הפסיקה בחקיקה, "ויפה שעה אחת קודם". הרב הראשי, דוד לאו, הבהיר כי "מי שהתגיירו בגיור רפורמי ודומ,יו אינם יהודים, ושום החלטת בג״ץ כזאת או אחרת לא תשנה את העובדה הזו". הוא הוסיף כי "יש להצר על כך שבית המשפט מאשר בהחלטתו את הצפת מדינת ישראל בעולים שבינם לבין היהדות אין דבר. כל אחד מאזרחי ישראל צריך לשאול את עצמו בערב עצוב זה, במה מדינת ישראל היא מדינה יהודית, כאשר כל נוכרי יכול להיות אזרח מדינת ישראל".
המדריך המלא לגיור אלטרנטיבי לילדים
אז איך זה בדיוק עובד? עשינו עבורכם את התחקיר היסודי וחיברנו את המדריך השלם לגיור ילדים:
- אם אתם מעוניינים לעבור גיור, ראשית תצטרכו לעשות פניה ראשונית לרב קונסרבטיבי או לאתר של התנועה הרפורמית בישראל.
- לאחר קבלת הסבר שלכם, ההורים, על סיפור הרקע – בתנועה יפנו אתכם אל הרב המלווה והקהילה המתאימים לכם ביותר.
- יחד עם ילדכם, המועמד לגיור, תוזמנו למפגש עם הרב המלווה בקהילה הקרובה למקום מגוריכם. במפגש יעמוד הרב על כוונתכם כהורים לגדל את הילד כיהודי ועל כך שבבית אין ביטוי למסורת דתית אחרת. במידת הצורך – תוזמנו למפגש נוסף.
- בהתאם לדרישת החוק, תחתמו כהורי הילד על תצהיר בו אתם מביעים את הסכמתכם לגיורו של הילד. בהעדר הסכמה של אחד מן ההורים לא ניתן לגייר את הקטין.
- לאחר המפגש עם הרב והחתימה, תתייצבו יחד עם הילד בפני בית הדין של התנועה הרפורמית ותצהירו על אורח חייהם היהודי. במקרה של גיור קטין זכר, ההתייצבות בבית הדין מותנית בהיותו נימול.
- לאחר שבית הדין יאשר את הגיור, יטבול הילד בלוויית אחד מהוריו במקווה או בים (לרוב באותו יום בו מתקיים בין הדין) ותוענק לו תעודת גיור.
- לסיום, הלשכה המשפטית של התנועה ליהדות מתקדמת תלווה אתכם ברישום יהדותו של הילד במרשם האוכלוסין. באמצעות הלשכה תוכלו לקבל פסק דין הצהרתי מבית המשפט המחוזי. עם הצגת פסק הדין ההצהרתי בפני לשכת מרשם האוכלוסין ניתן לשנות את הרישום בסעיפי הדת והלאום. פסקי דין אלו ניתנים כדבר שבשגרה החל משנת 2002.
"שהחיינו וקיימנו"
ההחלטה ההיסטורית, רלוונטית ללא מעט אוכלוסיות שעד לא מזמן היו מודרות לחלוטין מהעם היהודי, לפחות באופן פורמלי. "זה חשוב לקהילת הגאווה כי אין להם דרך אחרת לגייר את הילדים", מסבירה הרבה סדן, "אחרת לא מכירים בהם כהורים לגיטימיים. גיור לילדים מחייב הסכמה של ההורים לגיור. המשפחה צריכה לחיות באורח חיים יהודי ומבחינת החוק אחד מההורים צריך להיות יהודי. אי אפשר לגייר ילד אם אחד מהוריו אינו יהודי. לאחר נקודת הבסיס הזו, אפשר לראות שלוש צורות של משפחות שיכולות לבוא לגייר את הילדים".
לדבריה, המקרה הראשון הוא ילדים שאמא שלהם לא יהודיה. במקרה כזה הילדים שגדלים בבית ישראלי וחוגגים חגים יהודיים - יתגיירו, בתנאי שהאבא רשום כיהודי במשרד הפנים. אוכלוסייה נוספת היא ילדים מאומצים מחו"ל שאומצו, על ידי זוג הורים שלפחות אחד מהם יהודי. אוכלוסייה שלישית וחשובה היא ילדי פונדקאות לזוגות הטרוסקסואליים או גאים. כיום התנועה הרפורמית מגיירת 99 אחוזים מילדי הפונדקאות שהאורתודוקסים מסרבים לגייר. "חשוב לי גם להדגיש ולומר כי בניגוד למשל לזרם האורתודקסי, בגיור האלטרנטיבי הם לא נדרשים לחזור בתשובה ואף לא לשנות את אורחות החיים, כי אנחנו יוצאים מתוך נקודת הנחה שהילדים הם כבר אזרחים של מדינת ישראל", היא מסבירה.
זהורית שורק, לסבית דתיה, מרצה על אקטיביזם חברתי ופוליטי בקהילה הגאה, ממייסדי הקהילה הדתית הגאה אומרת בשיחת טלפון עםmako כי: "עם החלטת בג"ץ כי יש להכיר ביהודים שעברו גיור רפורמי או קונסרבטיבי בישראל. כאישה לסבית דתיה אני מבקשת לברך 'ברוך שחלק מחוכמתו'. החלטה מבורכת זו מאפשרת הכרה גם לילדי זוגות הומואים שנולדו בתהליך פונדקאות בחו"ל, להיות חלק מהעם היהודי. ידוע לכל כי הצורך האנושי הבסיסי הוא תחושת שייכות, הרגשה כי יש לי מקום בעולם ואני חלק ממשהו גדול יותר".
"לצערי, חוק הפונדקאות הקיים במדינת ישראל מאז 1997 מפלה גברים הומואים ואינו מאפשר להם לממש את זכותם הטבעית והבסיסית להורות. על כן, הורים אלה נאלצים לנדוד לארה"ב או קנדה ובתהליך ארוך ויקר, עם טלטלות רגשיות, הם נאלצים לבצע את ההליך הרחק הרחק מביתם, משפחתם ומולדתם. כאשר מגיעות קריאות ה'מזל טוב', מתחיל מסע נוסף - ההכרה בילדים כיהודים. זוג ההורים, טובים ומוצלחים ככל שיהיו, כאלו שאף תורמים ומשרתים את המדינה - כל זה לא עומד לזכותם ועד היום נאלצו לעבור תהליך גיור שבו המדינה שלהם לא הכירה בלאום ובדת של הילד שלהם. שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה שבו בג"ץ החליט כי די לסבל ולעוול הזה ומעתה גיור הוא גיור והילדים יוכלו להיות רשומים כיהודים".