בניסוי הזה נלמד איך להפוך מרשמלו לחומר שהוא בין מוצק ובין נוזל.

ציוד חומרים 

רשימת ציוד

  1. שקית של מרשמלו

  2. חפיסת אינסטנט פודינג שוקולד

  3. אבקת סוכר

  4. שמן לבישול (לפי הצורך)

  5. מרית סיליקון

  6. כפפות לתנור או מחזיק סירים

  7. תנור מיקרוגל

  8. קערה מתאימה למיקרוגל

  9. כפפות חד-פעמיות (לא חובה)

מהלך הניסוי

הניסוי מחייב השגחה של מבוגר.

  1. שִׁפכו את המרשמלו לקערת זכוכית וחממו במיקרוגל שלוש-ארבע פעמים, למשך 20 שניות בכל פעם. המשיכו עד שכל המרשמלו יותך. התכת שקית שלמה של מרשמלו נמשכת לרוב כדקה, אך חשוב לחמם במרווחים כדי שהמרשמלו לא יישרף.

  2. הוציאו את הקערה בזהירות מתנור המיקרוגל בעזרת מחזיקי סירים או כפפות לתנור (זהירות – זה חם!). ערבבו בזהירות כדי לוודא שהחום מפוזר בצורה אחידה. אם לא כל המרשמלו הותך, חממו במשך 20 שניות נוספות.

  3. הוסיפו את אבקת הפודינג למרשמלו וערבבו במרית.

  4. פזרו אבקת סוכר על כפות הידיים ולושו את התערובת. אבקת הסוכר היא מרכיב מפתח. אפשר להשתמש גם בעמילן תירס (קורנפלור) כדי לקבל חומר מוצק יותר, או בתערובת של עמילן תירס ואבקת סוכר, אך הטעם יהיה פחות מתוק.

  5. הוסיפו אבקת סוכר לתערובת עד שהדביקות תיעלם. טיפ! מריחת כמה טיפות שמן על כפות הידיים לפני הלישה תקל עליכם להתמודד עם הדביקות. אפשר גם להשתמש בכפפות חד-פעמיות. 

זהו! המרקם של הסליים קצת שונה מהגרסה המסחרית שלו, הוא דביק יותר בגלל הסוכר. והיתרון הגדול שלו הוא שאפשר ואף טעים לתת בו ביס.

מכון דוידסון סליים  (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של מכון דוידסון )
צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של מכון דוידסון

הסבר

סליים הוא סוג של נוזל שמתנהג בצורה מוזרה. מדענים נוהגים לקרוא לזה "נוזל לא ניוטוני". בניגוד לנוזלים רגילים, למשל מי ברז, אפשר לעצב אותו בשלל צורות, כמו פלסטלינה מוצקה, אך אם מפסיקים ליצור עליו לחץ הוא מתנהג כמו נוזל וזורם ממקום למקום. למשל אם נכניס אותו לתוך תבנית, הוא ימלא אותה בדיוק כמו כל נוזל אחר. לעומת זאת, אם נקפיץ אותו, הוא יקפוץ כמו כדור, בזכות האלסטיות שלו, שהיא המידה שבה חומר יכול לשנות את צורתו בהתאם לכוחות חיצוניים שפועלים עליו.

הסיבה להתנהגות המוזרה הזאת היא שהצמיגות של הסליים, כלומר היכולת שלו לזרום, אינה קבועה. במילים אחרות, הוא יכול להתנהג גם כמו נוזל וגם כמו מוצק, מכיוון שהוא משנה את צמיגותו בהתאם לכוח שמפעילים עליו.

השינוי הזה קורה בגלל העמילן שנמצא באבקת הפודינג. העמילן מורכב מהרבה יחידות קטנות של גלוקוז שמחוברות יחד לשרשראות ארוכות. כשהעמילן נמצא בתערובת נוזלית, השרשראות הארוכות מקשות על תנועת הנוזל – המים שנמצאים בתוך המרשמלו. כשאנחנו מפעילים לחץ חיצוני על הסליים, השרשראות מתהדקות זו לזו וכולאות ביניהן את טיפות המים, ולכן הוא מקבל תכונות של מוצק. ברגע שמפסיקים להפעיל כוח, השרשראות נפרדות והנוזל חוזר לזרום.

הניסוי באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. לעוד ניסויים בנושא ראו: גשם של מיץ פטל, גשם בקופסת זרעים וענן בתוך בקבוק.