ה-7.10 השאיר מדינה שלמה בטראומה. בין אם מדובר בניצולים, חיילים או משפחות שלמות שהושפעו מהמצב - וכל אחד מאיתנו שחווה את אותם אירועים באופן שונה. ואם יש אוכלוסייה שנמצאת בסיכון הגבוה ביותר לסבול ממצבי חרדה, לחץ וטראומה בימים אלו, מדובר בילדים ונוער. מאות אלפי אנשי מילואים נאלצו לצאת ולהילחם, כאשר עבור הילדים שלהם המפגש עם הסכנה ותחושת חוסר הידיעה עלולים להוביל למצב של טראומה נפשית וערעור הביטחון העצמי.
אחת הדרכים לעזור לאותם ילדים היא השימוש בספורט טיפולי, שהוא כלי יעיל ומוכח לטיפול בשלל מצבים נפשיים. הספורט הטיפולי מאפשר לטפל בטראומה בכל גיל - ולהוביל לבריאות נפשית טובה יותר. בעזרת פעילות ספורטיבית, ביחיד או בקבוצה, המטופל חווה תחושת מסוגלות והצלחה ונהנה מהערכה עצמית חיובית.
לא מעט דובר על הקשר שבין גוף ונפש, וזוהי עובדה ידועה כי לפעילות ספורטיבית השפעה מיטיבה על המצב הפיזי וכן על המצב הנפשי. מתח שאינו זוכה להקלה עלול להתפרץ כהתנהגות תוקפנית ואגרסיבית או להפך - התכנסות פנימה וקושי באינטראקציה. באמצעות העיסוק בספורט אפשר לשחרר תחושות שליליות ולשפר את התפקוד הקוגניטיבי, החשיבה ויכולת הריכוז, בזכות שיפור זרימת הדם והחמצן למוח.
כשמדובר בספורט טיפולי אצל ילדים חשוב לשים לב להתקדמות האישית של הילד בלי להשוות אותו לאחרים, כך מנוטרל גורם הלחץ והפן התחרותי שעלול להוביל לחרדה נוספת, והילד יכול להתקדם בצורה משמעותית בפעילות ומשם לשאר תחומי החיים - לימודים, חיי חברה ומשפחה, תחביבים ועוד.
כמו כן, פעילות ספורטיבית מאפשרת לילדים ולמבוגרים כאחד להתחבר ולהכיר אנשים חדשים באופן קליל ובלתי מחייב. בשונה מסיטואציות חברתיות אחרות שבהן אנו נדרשים ליצור שיחה עם הצד השני, פעילות כזו עוזרת להתחבר באופן אחר ופחות מחייב. באמצעות הספורט בקבוצה מכיר הילד ערכים של עבודת צוות ולומד על יחסים חברתיים מזווית חווייתית וקצת אחרת. כמו כן הוא מקבל כלים חשובים של התמודדות עם תסכול ואכזבה הנובעים מתחושת כישלון ויכולת איפוק. כל אלו משפרים את היכולות הבין-אישיות של הילד, ומלמדים אותו כיצד להתנהג בסיטואציות חברתיות שונות.
העיסוק בספורט מזמן שפע של אפשרויות להתגבר על קשיים ולחוות הצלחה. על ידי ההתמודדות עם אתגרים פיזיים המטופל מצליח לחוות תחושות של שליטה, לומד להכיר את גופו ולהתמודד טוב יותר עם תגובות פיזיות אופייניות כמו דפיקות לב מואצות. בנוסף, העיסוק בספורט נותן לילד כאמור ערכים חשובים, יכולת התמודדות עם אתגרים שונים ומאפשר ראייה עצמאית ובוגרת יותר, וכן הוא כלי יעיל להסחת הדעת ממחשבות בלתי פוסקות הגורמות לחרדה וללחץ, ומאפשר למטופל להתמקד בכאן ועכשיו.
עם זאת, חשוב לדעת כי כשמדובר במצבי טראומה, יש צעדים נוספים שחשוב לעשות. ספורט טיפולי הוא אומנם כלי יעיל אך פעילות זו אינה תחליף לטיפול פסיכולוגי או לתהליך עם עובד סוציאלי. כדי לטפל במצבי טראומה וליהנות מרווחה נפשית, יש לשלב בין גוף ונפש ולהיעזר בגורמים המוסמכים לכך.