זוהר הופמן (53) מפתח תקווה היא אימו החד הורית של ארד, "אם יחידנית לילד יחיד ומיוחד", כך היא מתארת זאת, ומסבירה שבנה הוא ילד מחונן שלומד בכיתת מחוננים – "כל כך חכם עד שגם את האוטיזם הוא איבחן בעצמו". היא נזכרת ברגע שבו זה קרה: "לפני קצת יותר משנתיים, ישבנו לראות הופעה של זמר ויוצר שיש לו אוטיזם. תוך כדי שאנחנו מקשיבים לשירים שלו, ארד פתאום הסתובב אליי ואמר לי: 'אני גם כזה'. ברגע אחד נפל לו האסימון, שהוא מתנהג בצורה דומה לזמר, והוא אמר לי שהוא חושב שגם הוא אוטיסט".
הופמן מספרת שגם היא חשדה בכך שארד נמצא על הרצף, לכן זה היה רק עניין של זמן עד שהם ילכו לבדוק את הנושא. "היו לי מחשבות על כך מוקדם יותר, נכון, אבל לא כל-כך ידעתי איך לתקשר את זה מול ארד. לכן, מאוד עזר לי שהוא נפתח והעלה את זה מעצמו, ולפני כשנתיים לקחתי אותו לאבחון, שם קיבלנו את הבשורה באופן רשמי. זה היה לא פשוט, אין ספק – אבל אפשר להגיד שבאבחון אף אחד מאיתנו לא הופתע. כיום אנחנו מנצחים ביחד עם האוטיזם".
רגע לפני שארד עולה לחטיבת הביניים בשנת הלימודים הקרובה, אימו מספרת כי הוא הספיק לחוות לא מעט החרמות, ולשמחתה הרבה הוא מצא קצת נחת לפני כשנה וחצי – בקבוצת משחקי "פוקימון" בפתח תקווה, שאותה הוא גילה. "הפוקימון ממלא לו כמעט את כל הזמן, והוא משקיע בזה המון", הופמן מספרת, "הוא קורא באינטרנט על כל קלף שקיים ועל כללי המשחק – וזה די מדהים להסתכל עליו מהצד, ולהבין לאן הוא יכול להגיע כשהוא רק מקבל החלטה".
הופמן מסבירה שאומנם מבחינה חברתית לארד לא קל, כי הוא מתקשה להבין נסיבות חברתיות וניואנסים בין אנשים, אך לדבריה מדובר בילד מוכשר וחרוץ, שהיה זקוק למקום שבו הוא יוכל לפרוח. "בכל תחום שארד נוגע ומתעמק בו – פשוט אי אפשר לעמוד מולו. אחרי שהוא אובחן באוטיזם, הוא העביר מצגת בכיתה ובעצם 'יצא מהארון' מהבחינה הזאת. כששאלתי אותו מה הוא מצפה שיקרה אחרי ההרצאה שלו בכיתה, הוא ענה לי שהוא פשוט רצה שיבינו אותו. לצערי זה לא באמת קרה, ועדיין קשה לו לסמוך על ילדים בני גילו, בגלל החרמות שעבר. אבל למרות הכול, אני חושבת שיצא מזה גם טוב – כי אין יותר מה להסתיר. לפעמים גם להסתיר זה נורא מתיש".
לנצח את הבדידות
הופמן מספרת שבקבוצת הפוקימון בפתח תקווה שאליה ארד נכנס, הוא משחק לרוב מול אנשים מבוגרים ממנו, בני 18 ומעלה – שאיתם הוא דווקא מסתדר מצוין. "יש להם הרבה יותר יכולת להכיל", מסבירה הופמן, "והיופי בקבוצה הוא שכל אחד יכול להצטרף. חברי הקבוצה תומכים אחד בשני – וזה מחמם את הלב לראות איך הם מתנהלים".
מעבר לתחרויות הבין-לאומיות בחו"ל, מתברר שגם בארץ יש למשחק הקלפים, מסוג TCG (Trading Card Game), שוק לא קטן – ומדי פעם מתקיימים טורנירים גדולים של פוקימון, בעיקר סביב השקת מוצרים חדשים בתחום, בדיזינגוף סנטר. "זה לגמרי הולך וצובר תאוצה", אומרת הופמן, "זה מדהים כמה אנשים אוהבים פוקימון – ומגיעים".
בניסיון להסביר כיצד ארד הפך משחקן פוקימון חובב מפתח תקווה למתחרה עולמי ביפן, אימו מרחיבה על החיבור ההדרגתי שנוצר בין ארד לבין המשחק. "בתחילת הדרך ארד היה שחקן לא כל-כך טוב, אבל הוא לא ויתר לרגע – עד שיום אחד, באחד הטורנירים, בחור מהקבוצה ניגש אליי ושאל אותי למה אנחנו לא נוסעים לחו"ל. הוא אמר לי שארד שחקן מדהים, וסיפר שיש תחרות בטורינו שבאיטליה, אז נסענו לשם וארד זכה במקום השלישי. זה היה מאוד מרגש, היינו הישראלים היחידים וכל השאר אירופאים, ובעקבות ההישגים שלו שם – הוא קיבל את ההזמנה לטורניר ביפן".
הופמן מסבירה שהטורניר ביפן הוא למעשה תחרות כלל-עולמית, ואי אפשר להגיע לשם ללא הזמנה. עם זאת, ברגע שארד זכה במקום שלישי בטורניר באיטליה – הוא כבר ידע, לדבריה, שהוא יוזמן גם ליפן. "הבהרתי לארד מייד שאנחנו לא נוסעים לשם בשום אופן, כי זה עולה המון כסף שפשוט מאוד אין לנו", היא מספרת, "אבל אז חזרנו לישראל, וישבנו בבית, וכל מה שעבר לי בראש הוא: 'זה יותר מטורף לוותר על התחרות – מאשר לנסוע לתחרות'. ואז הגענו לרעיון לפתוח קמפיין לגיוס המונים, ותוך דקות כבר התיישבנו מול המחשב ופתחנו עמוד לגיוס. זה היה לפני שבועיים בערך, וידענו שהתחרות מתקיימת ב-5 באוגוסט. את כרטיסי הטיסה כבר קנינו כי ידעתי שלא נוכל להספיק להתארגן על זה תוך 4 ימים. אבל העניין הוא שיש תשלומים רבים שנלווים למסע הזה, ואני מוכנה להיחנק כלכלית רק כדי שהבן שלי יממש את הפוטנציאל שלו. ראיתי כמה מאושר הוא היה כשהוא חזר מהטורניר באיטליה, העיניים שלו פשוט נצצו".
בשלב הנוכחי, בקבוצת הפוקימון של פתח תקווה כבר מכינים את ארד לקראת התחרות ביפן, כשהוא למעשה היחיד שמתחרה במקצה הילדים מישראל. הופמן מסבירה כי היא תלווה אותו ליפן כי הוא רק בן 12 וחצי, ולפי תקנון התחרות היא חייבת להיות שם. "ארד קרא את כל 58 עמודי התקנון באנגלית כדי להיות מוכן ב-100%, והוא כל הזמן עם הקלפים ביד – כי זה באמת מסב לו אושר. אז איך אפשר בכלל לסרב לו, גם אם אין לי את הכסף?"
במרחק נגיעה מיפן
במהלך הקמפיין, זוהר וארד מקווים לגייס סכום כולל של 15 אלף שקלים, ונכון לרגע כתיבת מילים אלו ממש – הקמפיין עומד על 64%. הופמן מסבירה כי מדובר בקמפיין של "הכול או כלום", והמשמעות, מבחינת זוהר, היא שאם לא תצליח לגייס את הכסף – לדבריה היא כנראה תיכנס לחובות. "לא דמיינתי שנהיה בסיטואציה הזאת – אנחנו משפחה יחידנית ולא הכול סובב סביב הפוקימון, אבל כשחזרנו מהתחרות באיטליה פשוט לא יכולתי לוותר על זה. אין דבר שאני מאחלת להורים אחרים, כמו ללכת עם החלומות של הילד. בסופו של דבר זה מה שעושה אותם מאושרים. ככה בכל אופן נראים היחסים ביני לבין ארד, וכך אני מאחלת גם לכל ההורים. ארד רואה את המאמצים שאני עושה בשבילו, והוא מעריך את זה. הוא אומר בעצמו שיש לו מזל שאני אמא שלו, אבל בעיני זה מובן מאליו – אני אקטוף גם את הכוכבים בשבילו, אם יהיה צריך".
לתמיכה בפרויקט של ארד לחצו כאן.