בית ספר "מגינים", מהוותיקים באשדוד שהוקם ב-1960, ייסגר בשנה הבאה על פי החלטת העירייה. ההורים קיבלו הודעה כי התלמידים יועברו לבית ספר "אשכול" ברובע ט', בעוד המבנה יוסב לשימוש החינוך המיוחד.

אם לתאומים בני תשע וחצי הלומדים בכיתה ד' מתארת את המוסד הוותיק כ"מוסד ממש חשוב". לדבריה, בית הספר ברובע ג' נמצא במרחק הליכה של עשר דקות מביתה, וכעת המעבר ייאלץ את ילדיה לנסוע באוטובוסים. "אמרו שידאגו לנו לכרטיסיות, אבל אי אפשר לשלוח ילדים קטנים באוטובוס, הם לא עצמאיים עדיין. לנסוע כל יום עם הילד לבית ספר זה בלתי אפשרי כשאני עובדת משש בבוקר עד ארבע-חמש אחר הצהריים".

"בית ספר נחתך לשניים בשנה שעברה", היא מספרת. "חצי חרדי לבנות בלבד ואנחנו נשארנו בחצאי כיתה".

אם נוספת, שלה בת בכיתה ג' ובת נוספת שנרשמה לכיתה א', מתקשה עם הפתרון המוצע. "את הילדה שעולה לכיתה א' רשמתי לרננים, אבל את הילדה שכבר לומדת במגינים אני אמורה להעביר לאשכול ואני לא רוצה. זה בית ספר מאוד לא טוב, לא ממש לומדים בו, שלא לדבר על המרחק מהבית".

בית ספר המגינים באשדוד
בית ספר המגינים

חורבן קהילתי

עמירם בן זקן, חבר מועצה באופוזיציה ממפלגת "אין לנו עוד אשדוד", מתנגד לסגירה ומסביר כי "התושבים מאזור ג', שכונה במצב סוציו-אקונומי חלש, להרבה מהם אין רכב. לשלוח את הילדים למסע כזה לאזור ט' נשמע לי מופרך. היה להם בית ספר מתחת לבית, למה מטרטרים אותם למרחק כזה? בית ספר זה לא רק מוסד לימודי, זאת קהילה. זה למחוק קהילה".

בן זקן מציע פתרון אחר ומדגיש כי "במקום לסגור, כדאי לשלב. אפשר להפוך את בית הספר למוסד ייעודי שישלב בין שני הדברים. ברחוב יש תחושה של פילוג וקיפוח וזה לא טוב. אני בעד דברים שיאחדו את האוכלוסייה ולא יפלגו אותה".

תושב העיר שפרסם פוסט מחאה טוען כי מחקרים רבים מצביעים על כך שסגירת בתי ספר גורמת לנזק חינוכי וחברתי לתלמידים. "מחקר של המרכז לחקר מדיניות חינוך מצא כי סגירת בתי ספר יוצרת ניתוק חברתי ומובילה לירידה בהישגים לימודיים, במיוחד בקרב תלמידים מקבוצות סוציו-אקונומיות נמוכות".

עוד צוין בפוסט כי מחקר של האגודה הישראלית לחינוך מצא ש"סגירת בתי ספר, במיוחד באזורים עם אוכלוסייה מוחלשת, פוגעת בקשרים החברתיים המקומיים ויוצרת תחושת בידוד בין תלמידים להוריהם".

 

משרד החינוך הבהיר כי ההחלטה על איחוד מוסדות חינוך בעיר התקבלה בעקבות ירידה מתמשכת במספר הנרשמים, "במטרה לחזק את הקהילות החינוכיות ולהבטיח לתלמידים סביבת למידה עשירה ומיטבית. האיחוד בוצע לאחר בחינה מעמיקה ובתיאום עם הרשות המקומית".

עיריית אשדוד מסרה כי ההחלטה על סגירת בית ספר "לא מתקבלת פתאום אלא היא תהליך של כמה שנים, שבהן נמצאה ירידה עקבית בהיקף הנרשמים. כיום מדובר בכמות נרשמים מינימלית שאינה מאפשרת הפעלה תקינה של בית הספר".

העירייה הוסיפה כי בשיחה עם ההורים הובהרו החלופות והוצע לתלמידים להירשם לבית ספר אשכול או לכל בית ספר אחר לבחירת ההורים. "תלמידים מכיתה א' עד ו' יזכו לכרטיסיות הסעה, בכפוף לנוהל המגדיר מרחק של 3 קילומטרים ואילך ממקום המגורים".