התוכנית החדשה של משרד החינוך שיצאה בקול תרועה מציגה שילוב AI במערכת החינוך. עם זאת, בישראל, כמו גם בעולם, הבינו כבר את הפוטנציאל הגלום בשימוש בכלים אלה, וכיום הם משולבים במערכות החינוך בדרכים מגוונות – החל מכלים שמסייעים למורים בבניית שיעורים ומשימות הערכה, דרך מערכות מותאמות אישית של תכנים חינוכיים לפי רמת התלמיד המשתמש, ועד צ'אטבוטים שמספקים סיוע בלמידה.
מחקר שביצענו עם ד"ר תמר שמיר-ענבל ופרופ' אינה בלאו מהאוניברסיטה הפתוחה, התבסס על ראיונות עם מורים שהחלו להשתמש בכלי AI בעבודתם ממש לאחר יציאת כלי הצ'אט המוכרים (כדוגמתChatGPT, Claude ). במסגרת המחקר ניתחנו עשרות פעילויות לימודיות שהמורים ביצעו עם תלמידיהם בכיתות, ובחנו כיצד הם שילבו והשתמשו בכליAI . המורים שהשתתפו במחקר הם המאמצים הראשוניים של הטכנולוגיה עוד לפני שמשרד החינוך גיבש תוכנית רשמית והדריך אותם כיצד להשתמש בכלים הללו. לדבריהם, הם ראו את הפוטנציאל של הטכנולוגיה והחלו להטמיע אותה בכיתותיהם באופן עצמאי.
על פי המחקר המורים שהתנסו בשימוש בטכנולוגיה יצרו באופן עצמאי שישה סוגי פעילויות מרכזיים: הכרת הכלים ותרגול השימוש בהם, הבנת היתרונות והחסרונות של הכלים, דיון ביקורתי על הכלים והשימוש בהם, עבודה אישית עם צ'אט AI, פעילויות למידה רלוונטיות ועשירות ופעילויות המאפשרות ביטוי אישי ויצירתי. כמו כן, המורים דאגו לתווך את השימוש לתלמידים תוך שיח פתוח על אתיקה, המורכבויות הכרוכות בשימוש בכלים אלה והסכנות האפשריות.
לאור מסקנות אלו ראוי היה שתוכניות של משרד החינוך השואפות להטמיע טכנולוגיה חדשה בבתי הספר ייעזרו במורים החדשניים והאחראיים שנמצאים במערכת, ולא יפתחו תוכניות מעל לראשם. על סמך המחקר נראה כי יש למצות את פוטנציאל כוח האדם שנמצא במערכת, ולא למהר להשתמש במנטורים חיצוניים שמגיעים מהתעשייה ולא מכירים את צורכי המורים והתלמידים, ואת הסביבה בתוכה הם פועלים. המורים הם אלו שמכירים את תוכניות הלימודים וצורכי התלמידים טוב יותר מכולם, הם מכירים את המורכבויות הקיימות וכיצד נכון להתמודד איתן. כאשר התוכניות מתוכננות באופן מהיר, וללא שיתוף המורים בשטח, לא מתאפשרת הטמעה אמיתית, התוכניות לא מחוברות לצרכים של המורים והתלמידים, ובכך נפגעת היכולת של מערכת החינוך להטמיע חדשנות באופן רחב ומעמיק.
מערכת החינוך עומדת בפני הזדמנות ייחודית: להפוך את הבינה המלאכותית לאמצעי הוראה חזק וכזה שמקדם למידה, ולא לתחליף שטחי לשיטות הקיימות. כדי ששילוב AI יהיה מוצלח, על משרד החינוך ללמוד מהניסיון של המורים שכבר משתמשים בו, להתמקד בבניית אוריינות דיגיטלית בקרב תלמידים ומורים, ולתמוך במורים בהטמעת הכלים בצורה אחראית ומושכלת. רק כך יהיה אפשר לממש את הפוטנציאל האמיתי של הבינה המלאכותית במערכת החינוך הישראלית.
תגובות