תשלומי ההורים בבתי הספר הממלכתיים לא יתייקרו, אולם הכוונה להוזיל את תשלומי ההורים בבתי הספר הדתיים והחרדיים הובילה לקריאות למאבק הורים במשרד החינוך.
בחודש יולי ביקש משרד החינוך מוועדת החינוך בכנסת לאשר התייקרות של 20 שקל בסעיף ביטוח התלמידים. זו הייתה הפעם הראשונה מזה 12 שנה שתשלומי ההורים היו צפויים להתייקר. המהלך עורר ביקורת נוקבת, שלבסוף השיגה את מטרתה. משרד החינוך השלים סכום של 25 מיליון שקלים שהיו חסרים, ותשלומי ההורים נותרו כפי שהם. "נשב על תכנית חומש עד להפחתה מלאה של התשלומים", הצהיר יו"ר ועדת החינוך, ח"כ יוסף טייב (ש"ס).
אלא שבעוד שההורים בזרם הממלכתי ניצלו מתשלום של 20 שקלים נוספים בשנה, הורים בציונות הדתית יחסכו יותר. אחרי שבמאי ניסה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להעביר כסף באופן מוצהר למוסדות של הזרם הדתי ונבלם, הפתרון שנמצא מוביל לאותה תוצאה. מאה מיליון שקלים יועברו ל"תקצוב פנימייתי". מי שיהיה מהכסף הם בעיקר תלמידים מהציונות הדתית, שמהווים 90% מהתלמידים שלומדים בתנאי פנימייה.
ההורים, שמשלמים אלפי שקלים בחודש, יזכו להנחה של כאלף שקלים עבור כל ילד. מדובר בהנחה משמעותית, שמנטרלת במידת מה את הביקורת הציבורית על המהלך - שכן זעם הציבור לא יופנה אל שר האוצר שדואג לתקציב לפנימיות.
בעוד שפנימיות חילוניות מיועדות לנוער בסיכון, הפנימיות והאולפנות של הציבור הדתי פועלות כמעט כמו בתי ספר פרטיים. הן גובות שכר לימוד גבוה במיוחד, שמיועד לממן תוספת של שיעורי יהדות, שעות תפילה ושכר רבנים. המדינה ממנת כבר כיום חלק מפעילות זו.
כבר כיום החינוך הדתי מקבל את התקציבים הגבוהים ביותר מבין הזרמים השונים, והמהלך המתוכנן ירחיב את פערי התקצוב האלה. לפי נתוני משרד החינוך, תקציב תלמיד מהזרם הדתי בבתי הספר התיכונים הסתכם ב–41.4 אלף שקל בשנה ב–2021 — גבוה ב–26% מהתקציב המועבר לתלמיד בזרם הממלכתי־חילוני וגבוה ב–43% מהתקציבים המועברים לתלמידים בחינוך הערבי.
"אז לא יהיו פעילויות מטעם אבי מעוז"
הפערים האלה לא נעלמו מעיני פעילי חינוך, והם כבר קוראים לפעולה של הורים בזרם הממלכתי. "אחרי שהעבירו כספים לחרדים, לגרעינים התורניים, לאולפנות ולשאר תומכי ההפיכה, הגיע תורם של חבריו הקרובים של סמוטריץ, הסרוגים", כתב רם כהן, מנהל בית הספר תיכונט בתל אביב בחשבון הפייסבוק שלו. "מסתערים על כל החזיתות. וקודם על הכיס שלנו. אחים אנחנו. כן. תלחצו על ועדי ההורים בבתי הספר לפנות לוועדי ההורים היישוביים ומהם לוועד ההורים הארצי: 1 בספטמבר שביתה עד שמקבלים את אותם תנאים. זה מגיע לילדים שלנו בדין".
חשוב לציין שתשלומי ההורים אינם תשלומי חובה. כאשר אלה לא משולמים, הנטל נופל על בית הספר או על הרשות המקומית, ולעיתים מוביל לביטול פעילויות.
"אני לא מתכוונת לשלם", אומרת אומרת טלי הכט, מכפר סבא, אמא לשלושה תלמידים במערכת החינוך, ומורה לתיאטרון, רכזת מגמת תיאטרון, ויוצרת תיאטרון עצמאי. "בפעם האחרונה שבדקתי, אין לממשלה שום דרך למנוע מהילדים ילדות שלי להגיע לבית הספר, עם או בלי תשלומי הורים אז לא יהיו להם פעילויות העשרה שקיבלו אישור מאבי מעוז, לא אסון. בפעם הראשונה הייתי צריכה לבקש עזרה והתחשבות מבית הספר וזה למרות ששנינו גם בעלי וגם אני עם תארים ואנשים עובדים הרבה יותר ממשרה מלאה כל שקל שהולך מכניס אותנו למצב שביר. אנחנו צינור הכסף של המדינה ואנחנו נשחקים כלכלית".
גם פי'צי דובינר, ממטה המאבק לחינוך חינם קרא למרד תשלומי הורים. "צריך לשלם רק תשלומי חובה של 69 שקל (ביטוח תלמיד) כל יתר התשלומים הם עושק בחסות החוק ושתוף פעולה של הנהגת ההורים. די לעושק די לעמקת הפערים בחברה. מרד תשלומים זו התשובה".