ברוב של 56 תומכים מול 48 מתנגדים, ולמרות פניית החירום של 44 ארגוני זכויות נשים לראש הממשלה בנימין נתניהו, אישרה אתמול (ד׳) מליאת הכנסת בקריאה טרומית את הצעת החוק "לקידום הנשים בישראל" של ח"כ לימור סון הר-מלך (עוצמה יהודית). הצעת החוק קובעת בין היתר כי הרשות לקידום מעמד האישה תפורק – ותוקם מחדש בתוך המשרד לקידום מעמד האישה.
על פי הצעת החוק, שנוסחה כולה בלשון זכר, הרשות לקידום מעמד האישה תוחלף במשרד ממשלתי תחת השר לקידום נשים, והוא יטיל עליה תפקידים לביצוע בהתאם למדיניותו הפוליטית והשקפת עולמו. כיום השרה לקידום הנשים היא מאי גולן (הליכוד), והרשות שתוקם תהיה כפופה לה, ומדיניותה ותקציביה יקבעו על ידה. השרה גם תוסמך למנות ולהדיח את ראש הרשות וכן להקים ועדה שתקבל חלק מסמכויות ראש הרשות, שתורכב מנציגים שייבחרו על ידי השרים ותעמוד בראשה נציגה מטעם השרה.
בפועל, התפקידים הקיימים של הרשות ייעלמו. על פי הצעת החוק יבוטלו הסמכויות של הרשות לייעץ למשרדי הממשלה בנושא אכיפת חוקים, לעקוב אחר המלצות מבקר המדינה בנושאים שבסמכותה, לקדם הצעות חוק ולהגיש חוות דעת על הצעות חוק וחקיקות משנה.
הנימוקים לפירוק הרשות והקמתה מחדש, לפחות על פי האמירות של יוזמות החוק, הן עניין של שליטה ופגיעה במי שמזוהה עם המחאה נגד המהפכה המשפטית.
במהלך ההצבעה פנתה סון הר-מלך לחברי האופוזיציה המתנגדים, ואמרה: "איפה אותן נשים ליברליות ולוחמות זכויות אדם, למה אסור לנו לקיים אירוע שירה שהוא רק לנשים? זה אורח חיינו. מדוע לכפות עליי אורח חיים לא שלי? צריך שהרשות תדאג לכלל המגזרים, עד עכשיו זה לא היה ככה".
טרם ההצבעה על החוק החדש נאמה גולן ותקפה בחריפות את פעילות הרשות, את פעילותם של ארגוני זכויות הנשים וגם את פועלן של הנשים שעובדות לצידה בכנסת. "הרשות היא לא מדינה עצמאית. הרשות פועלת על פי מדיניות השר ואם למישהו יש בעיה עם זה - הוא יכול להישאר עם אף עקום", היא אמרה. "זה נכון שהרצון של המפגינים והמפגינות הוא שהפקידים ינהלו את השרים, והתשובה שלי היא לא. פשוט לא! המדיניות על פי חוק היא של השר, גם ברשות".
גולן גם התייחסה לפנייה של ארגוני הנשים לראש הממשלה, ואמרה: "שמעתי שכמה ארגוני נשים פנו לראש הממשלה, פנייה בהובלת מנכ"לית שדולת הנשים שמקפצת מהפגנה להפגנה. היא עסוקה מאוד בלהפחיד נשים עם כל מיני סיסמאות חלולות כמו קץ הדמוקרטיה, דיקטטורה, סוף האנושות וכל מה שבסביבה. שכולם יהיו רגועים: אני אכן מעמקי ליבי, מעומק הלב, מאמינה אדוקה בערכי המשפחה המסורתית שומו שמיים. הדבר השני - רק אני וצוות משרדי נחליט מהי המדיניות. לא הגברת המנכ"לית לענייני הפגנות והפחדות, לא אתם, לא המשפטנים, לא הפקידים ובטח ובטח שלא המפגינים".
ממשלת נתניהו הקימה את הרשות
הרשות לקידום מעמד האישה הוקמה בשנת 1998, בזמן ממשלת נתניהו הראשונה, והיא הגוף המקצועי האמון על קידום זכויות נשים, שוויון מגדרי, ביעור אפליה ואלימות נגד נשים ועוד. הרשות מוגדרת כיחידה מקצועית במשרד ממשלתי, ובמשך שנים רבות תפקדה כיחידת סמך במשרד ראש הממשלה. עם הקמת המשרד לשוויון חברתי בשנת 2009 עברה הרשות להיות תחת המשרד, ולפני כשלושה חודשים, עם מינויה של מאי גולן לשרה לקידום מעמד האישה - הרשות עברה למשרד החדש שהוקם והומצא עבורה כסידור עבודה פוליטי.
עם כניסתה לתפקידה החדש לפני כשלושה חודשים, פיטרה השרה גולן את יו"ר הרשות למעמד האישה, עוה"ד איילת רזין בית אור, וזאת אחרי שהייתה בתפקיד שנה וחצי בלבד. רזין מונתה במינוי מקצועי על ידי ועדת איתור לתקופה של ארבע שנים, אך גולן החליטה להדיחה ללא כל צידוק מקצועיֿ, מאחר ומונתה על ידי הממשלה הקודמת.
חוק הרשות לקידום מעמד האישה מסדיר את פעילות הרשות כגוף עצמאי, קובע את תפקידיה וייעודה ומסמיך את מנהלת הרשות - דמות מקצועית בעלת ניסיון מקצועי שנבחרה לתפקידה באמצעות מכרז מוסדר - להיות האמונה על ביצוע תפקידי הרשות, על התוויית מדיניותה ועל ההיוועצות המקצועית עם הוועדה המייעצת המורכבת מאנשי ונשות מקצוע.
בשורה התחתונה, ביטול החוק משמעו שהרשות תהפוך מגוף בעל שיקול דעת עצמאי לגוף שמונע ומובל על ידי שיקולים פוליטיים מובהקים, ובכך הוא עלול לייצר תיעדופים, שינויים מהותיים, ובמקרה הגרוע פגיעה בקהילות מסוימות.
כאמור, 44 ארגוני זכויות נשים ושוויון מגדרי פנו אתמול בקריאה דחופה לראש הממשלה בנימין נתניהו לעצור את הצעת החוק. "מדובר בהצעה שמבטלת את הרשות לקידום מעמד האישה ומקימה במקומה גוף חסר כל שיקול דעת עצמאי, כפוף לחלוטין לשרה לקידום מעמד האישה, תוך ביטול כל מעמד מקצועי סטטוטורי למנהלת הרשות, והכפפת תפקידיה ופעילותה לשיקול דעת מזדמן של הדרג הפוליטי, יחד עם מחיקת מעמדה הייחודי של הרשות כגוף מתכלל, מתאם ומייעץ בין משרדי הממשלה השונים עם ראייה רחבה על הסוגיות השונות", הסבירו בארגונים.
לדבריהן, ביטול שיקול הדעת העצמאי של הרשות משמעה פגיעה חמורה במאבק לשוויון מגדרי, שצריך להיות ניטרלי לחלוטין ומנותק מכל עמדה פוליטית של שר, שרה או ממונים כאלו ואחרים. "הצעת החוק מבקשת להכפיף את הגוף החדש לשר ולהפוך את מהלת הגוף למוציאה לפועל של מדיניות השר ולא למובילת מדיניות עקבית ומתמשכת לקידום שוויון מגדרי", נכתב בפנייה. "לא זו אף זו, הצעת החוק מבקשת להקים במקום הוועדה המייעצת המקצועית הקיימת כיום ברשות, ועדה פוליטית המורכבת מנציגי ונציגות שרים כשבראש הוועדה תעמוד נציגת השרה (ולא מנהלת הרשות כפי שקבוע בחוק הרשות כיום). מעבר לאמור לעיל, יש להדגיש כי על פי הצעת החוק, הגוף החדש יהיה כפוף למשרד ממשלתי חדש שהוקם זה עתה, ושאין כל ודאות כי ימשיך ויתקיים גם בממשלות הבאות".
עיניים מגדריות על תקציב המדינה
"הרשות לקידום מעמד האישה הוקמה לפני 25 שנה על ידי בנימין נתניהו, שאמר בקולו שחשוב להקים רשות שתתכלל את העשייה של כלל המשרדים, במטרה לצמצם את הפער בין נשים לגברים בישראל - והוא צדק", אומרת הדס רגולסקי, ראש המטה של "בונות אלטרנטיבה". "תפקידה לייעץ למשרדי הממשלה השונים ולשרי ולשרות הממשלה לגבי הצעות חוק, תוכניות עבודה, וקידום עבודה משותפת לכלל המשרדים. ראשת הרשות ישבה בכל אחת מוועדות השרים לענייני חקיקה כדי לתת את הייעוץ המקצועי שלה לגבי חקיקה מוצעת כזו או אחרת, ולהסתכל בעיניים מגדריות גם על תקציב המדינה. היא נבחרה על ידי ועדת המכרזים המקצועית, לא באופן אישי או פוליטי, אלא מקצועי בלבד. החוק החדש עבר אמנם רק את הקריאה הטרומית, אבל כמו שדברים מתגלגלים ביום סביר להניח שהוא ימשיך לעבור, ולמעשה הוא קובע שכל הסמכויות של התכלול, הייעוץ למשרדי הממשלה והדוחות על החקיקה לא קיימים יותר - ובמקומם הרשות לקידום מעמד האישה הופכת מראשות עצמאית לרשות פוליטית שמבצעת את מה שהשרה הממונה אומרת".
השרה גולן אמרה בנאומה שדווקא המהלך הזה הוא זה שייצר שוויון.
"יש חשיבות לעצמאות של הרשות. כמו הרשות למלחמה בהון שחור והרשות לתחרות, אלו רשויות עצמאיות שעומדות ועומדים בראשן אנשי מקצוע שנבחרו על ידי וועדות מכרזים לא פוליטיים. הממשלה הנוכחית עושה מאמץ שיטתי לרוקן מתוכן את כל שומרי הסף האלה ולפגוע בכל אחת ואחד מהם עם דגש על פגיעה בנשים שממלאות את התפקידים הללו. מ-14 מנכ"ליות במשרדי הממשלה הגענו למצב של 2 נשים בלבד. שדרה שלמה של נשים בתפקידים בכירים ברשויות השונות פוטרו או עזבו, ובמקומן מונו גברים. כל אחת מהרשויות האלה יצטרכו לעבור דרך חקיקה, אבל השרה הממונה תוכל להעדיף מגזרים, תוכניות מסוימות ודרכי פעולה שתואמות את האג׳נדה האישית שלה. כבר מהיום שהיא מונתה עשתה השרה ה שני צעדים: הראשון היה פיטור מנכ"לית הרשות, והשני היה ביטול קמפיין שקרא לנשים לרוץ לבחירות לרשויות המוניציפליות. אני רק מזכירה: אנחנו מדברות על הרשות לקידום מעמד האישה. אם הרשות כפופה אליה - היא תעשה מה שהיא רוצה".
רגולסקי חוזה שנשים יצטרכו לחזור ולהילחם על זכויותיהן. "מדינת ישראל נמצאת במקום האחרון בשוויון מגדרי בין מדינות ה-OECD, אין יותר נמוך, אבל אמר פעם שמעון פרס - כשאין כלום אפשר לעשות הכל. נשים הצליחו ב-20 השנים האחרונות לחוקק חוקים מדהימים, חוקים לשוויון שכר בפנסיה, נגד סחר, נגד זנות, שוויון בעיסוק, פסיקות בג"ץ רבות שתמכו בזכויות נשים. הקמת מקלטים לנשים מוכות, מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית, מניעת אפלייה בעבודה, קידום ייצוג פוליטי ועוד. מאי גולן ניסתה להציג אותנו כאילו לא עשינו כלום, אבל ארגוני הנשים ונשים בישראל עשו מעשים גדולים בחקיקה. כולם חשובים, ואנחנו נעשה ונצליח על אפם וחמתם גם של הגברים, וגם של נשים שבאות להכשיל אותנו".