החופש הגדול מהווה תקופה משמעותית ביותר עבור בני הנוער. הם משוועים לחופש, לעצמאות, לישון כאוות נפשם, לבלות, להתפתח ולצבור אינספור חוויות. אולם בצל המלחמה המתמשכת, כשרבים מהם רק החלו להתגבר על תקופת הקורונה, הרי שחלקם חווים גם כעת לא מעט מצוקות וקשיים. בימי שגרה ברור לכולנו, שבעודם בבית הספר, הם מוקפים בחבריהם ובצוות בית הספר, אך בחופשת הקיץ, בבית הם לרוב בגפם, והחשש ממצוקות או דאגות שאולי אנו לא נוכל לזהות, מתחיל לעלות ולצוף אצלנו.
ראשית, זכרו כי החופש הגדול עבור בני הנוער מאפשר קשת של אפשרויות וחוויות:
- עצמאות ותכנון תכניות ביוזמתם ועל פי רצונם ותחומי העניין שלהם - הם ימצאו את עצמם מארגנים את תכניותיהם לבד או עם חבריהם. יתעוררו בזמן, יתכננו נסיעות וכיצד להגיע ממקום למקום, יתכננו את לוחות הזמנים שלהם, ואפילו את עלויות הפעילויות השונות.
- צבירת חוויות - לא מעט מבני הנוער יתמודדו עם סביבה חברתית חדשה, מקומות חדשים שייחשפו אליהם ופעילויות חדשות שיתנסו בהן, ואולי אף יצברו ניסיון בעבודה זמנית.
- התמודדות עם אתגרים ובעיות שונות שעלולות לצוץ גם במהלך תקופת החופש הגדול – כמו גניבות חפצים, או אובדן רכוש. קושי להתנייד ולהכיר סביבה חדשה. מפגשים חברתיים המלווים בלחץ חברתי. בדידות ושעמום. עלייה במשקל, ועוד.
- התמודדות עם מנעד רגשות - המתבגרים רוצים להרגיש גדולים, בעלי יכולת לקבל החלטות ולהיות עצמאים. לצד אלה תתכנה חוויות העלולות להוביל לפחד וחרדה, לעצבות, לעלבון, אך גם לאושר, לביטחון עצמי ולהגשמה.
- העדפות שונות בקרב המתבגרים והשלכותיהן - חלק מבני הנוער יעדיפו את הבית, השקט, את משחקי המחשב, ערוצי הטלוויזיה השונים. האתגרים הנלווים לכך הם תחושת בדידות, קושי לייצר מפגשים חברתיים, אולי שינויים בתיאבון ובמשקל, ואף מצבי רוח משתנים.
מה ביכולתנו לעשות?
- סיוע בתכנון והכנה מראש - כבר לקראת חופשת הקיץ שוחחו עם המתבגר.ת על תקופה זו. הקשיבו לתוכניותיהם, מה היו רוצים לעשות בחודשיים הקרובים, אפילו נסו לבנות עימם איזושהי תכנית ככל האפשר. אם התכניות שלהם עם חברים שאתם מכירים, נסו להיות בקשר עם הוריהם, ככל שאין זה פוגע בילד. בנוסף, שלבו את עצמכם בפעילויות שונות, לפחות אחת בשבוע, למשל: בלו ביחד בסרט, באולינג, בית קפה, ים/בריכה, מפגש משפחתי וכיו"ב. שלבו תכניות אלה בלו"ז המתוכנן.
- הבינו אותם - מתבגרים שמרגישים בבית מקום בטוח, ירשו לעצמם להיות לעיתים חוצפנים ולהסתובב גם במצב רוח לא נעים, בעודם נרגזים, או חסרי סבלנות. אל לנו להיבהל מכך, תנו לזה מקום. אפילו השתמשו בהומור (ולא בציניות). נסו להיות קשובים ואמפתיים לתחושות שלהם, גם חיבוק של הזדהות יכול לעזור ולהיות משמעותי ביותר עבורם.
- הביעו עניין - התעניינו בעולמם על ידי שיתוף בעולמכם: ספרו להם על מקום העבודה, על קשיים ואתגרים שאתם נתקלים בהם, שתפו על קולגות, חברים לעבודה, התלבטויות שלכם, שאלו לעצתם. כך שירגישו גם הם משמעותיים, יבינו שאתם סומכים עליהם, ושדעתם כמובן חשובה לכם.
- סייעו והכווינו - תנו להם את הכלים להתמודד עם מה שצפוי להם בחופש הגדול. תפרסו בפניהם את המצבים השונים והקשיים שעלולים להתעורר לאורך החודשיים הקרובים, ואף את הקשיים שגם אתם כהורים תאלצו להתמודד עימם במספר אתגרים. בקשו שישתפו אתכם בתכניות שלהם, במקומות שאליהם הם מתכננים ללכת. תנו להם את התחושה שאתם סומכים עליהם. הדבר יאפשר להם לבנות את הביטחון העצמי שלהם, ויעמיק את הקשר ביניכם.
- הקפידו על תקשורת שוטפת ויום יומית עם המתבגר - באמפתיה, בנועם, בשיח מכבד וברגישות. שאלו איך עבר עליהם היום, מה אכלו, מה עשו. האם היה משהו במהלך היום שלא אהבו או התקשו בו יותר, האם רבו עם חבר כזה או אחר. האם יש להם משהו שחשוב להם לספר לכם וכמובן הציעו להם את עזרתכם ועצתכם, בלי ללחוץ. תנו להם את ההרגשה שאתם כאן עבורם לכל מה שהם זקוקים לו. רק כאשר תראו להם שאתם סומכים עליהם - הם יוכלו להכיר בכוחות שלהם ולהתגבר על האתגרים הנקרים בדרכם.
- דברו על הבעיות - במידה ששמתם לב כי הם מתבודדים, לא רוצים לקחת חלק בפעילויות חברתיות, מסרבים למפגשים משפחתיים, מעדיפים להיות בחדר זמן רב ועם עצמם, נסו לפתוח זאת עימם. שאלו אם הם זקוקים למשהו, אם קרה משהו, הציעו להם לקיים פעילות משותפת, ואל תהססו לבקש גם הכוונה ועזרה.
זכרו כי בני הנוער יחפשו או יבדקו את הגבול מולכם. כאן המקום שלכם להיות חזקים ונחושים. לא צריך להסכים לכל דרישה או גחמה שלהם, גם אם זה יוביל לוויכוח, ריב או טריקת דלת. זה בסדר גם לומר למתבגר.ת "לא!". במקרה זה חשוב מאד לעמוד במילה שלכם גם אם קשה לכם. היו ברורים מול המתבגר.ת באסרטיביות וברוגע. אין צורך לצעוק או להתווכח, קבעו עובדה והמשיכו בעניינכם.
לצד כל אלו, זכרו כי בשבועיים האחרונים של החופש, כדאי להתחיל להרגיל אותם לחזור לשגרה, להתחיל למנן את היציאות והבילויים שלהם. להכין אותם לקראת השנה החדשה. מה צפוי להם, לקנות את כל הנדרש לבית הספר. חלקם אף יזדקק לתרגול במקצועות מסוימים לקראת החזרה ללימודים.
לא פחות חשוב - בתום החופשה, סכמו את החודשיים שחלפו. שתפו בחוויות השונות ובאלה שצברתם ביחד. וחיזרו לשגרה בתחושת מלאות ובאנרגיות מחודשות.
הכותבת היא פסיכותרפיסטית דינמית, מטפלת במתבגרים ובמבוגרים, בתכנית מעטפת רגשית ייחודית להעצמת בני נוער בגימנסיה נתניה - רשת תיכוני גימנסיה