ט"ו בשבט המזוהה עם אכילת פירות יבשים, שקדים ואגוזים למיניהם, הוא גם אחד החגים הכי עמוסים במחלקות המיון השונות, בעקבות חנק או חסימה של דרכי הנשימה בעיקר בקרב ילדים קטנים. איך אפשר ליהנות מהחג עם המשפחה מבלי לסיים אותו בבית החולים?
ד"ר אושרת סלע וייס (PhD), מנהלת מערך קלינאי התקשורת במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, מסבירה למה ט"ו בשבט כל כך מסוכן לילדים קטנים, ואיך נימנע ממצבים מסכני חיים.
- בוטנים, שקדים, אגוזי מלך, אגוזי קשיו, אגוזי לוז, פיסטוקים, פיצוחים, הם הגורמים המובילים לחנק בקרב ילדים. אין להגישם לילדים מתחת לגיל 5. מתחת לגיל 5, ניתן לתת אגוזים ושקדים, רק במידה והם טחונים לחלוטין וללא שברים.
- פירות יבשים דביקים כמו משמש, תמרים, שזיף, חמוציות, צימוקים מצריכים לעיסה מרובה ועלולים להדבק אל קנה הנשימה במקרה והם נשאפים לריאות. פירות יבשים דביקים ניתן להגיש לילדים מגיל 3 ועד גיל 5 ללא גלעין, בחתיכות קטנות ותחת השגחה של מבוגר.
- פירות יבשים סיביים כמו אננס, קיווי, פאפייה, מצריכים יכולת לעיסה ממושכת ויעילה. מומלץ לא להגישם מתחת לגיל 5.
- פירות יבשים קשים כמו בננה יבשה מצריכים יכולת נגיסה חזקה ולעיסה יעילה. מומלץ לא להגישם מתחת לגיל 5.
למה אגוזים ופירות יבשים מסוכנים לילדים בני 5 ומטה?
יכולת הלעיסה של ילדים מתפתחת בהדרגה. לעיסת אגוזים ומזונות דביקים וסיביים מצריכה יכולת לעיסה משוכללת וממושכת.
גודל דרכי האוויר של תינוקות וילדים הוא קטן מאוד ולכן גם מזונות קטנים כמו שברי אגוזים וחצאי בוטנים יכולים לחסום אותו בקלות. ילדים עלולים לשאוף אגוזים ופירות יבשים לקנה הנשימה ומכיוון שהאגוזים למיניהם קשים ורבים מהם עם צורה עגולה, הם יכולים לחסום באופן מלא את קנה הנשימה ולהוביל לחסימה מלאה של דרכי האוויר ולכן להוביל לחנק. הפיצוחים והפירות היבשים נוטים לספוח נוזלים ולהתנפח ובכך לגרום חסימה של דרכי האוויר.
מה עושים?
- משרד הבריאות ממליץ להימנע ואף להרחיק אגוזים, פיצוחים ופירות יבשים מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל 5.
- זכרו שילדים יכולים להגיע לשולחן הסלון או האוכל ולקחת באופן עצמאי אגוזים, ולכן יש למקם אגוזים ופירות יבשים על שולחן גבוה, ומיד עם סיום האכילה, להרחיק מן השולחן את המזון שנותר.
- לשים לב שלא נפלו על הרצפה שאריות של מזונות מסוכנים לתינוקות זוחלים וסקרנים.
- גם בגיל 5 ומעלה חשובה השגחה של מבוגר בזמן אכילת אגוזים ופירות יבשים.
- גם מעל גיל 5 חשוב שאכילת אגוזים ופירות יבשים תהיה בזמן ישיבה, דבר שמפחית סכנת חנק.
במקרה של קשיי נשימה, יש להתקשר למד"א בטלפון חירום 101 ולהישמע להוראות החובשים והפרמדיקים במוקד עד להגעת צוות מד"א. יש לעודד את הילד להשתעל במידה ויכול בילדים ובתינוקות, במידה וניתן, יש להפוך את הילד על הבטן, ולטפוח על השכמות. בילדים גדולים יותר, יש לבצע היימליך.