כבר נתקלנו בלא מעט מצעדי שירים, אבל הפעם מדובר ללא ספק באחד ממש מיוחד. סקר ראשון מסוגו, שביצע מכון "תמורות", כלל 526 נשאלים - כולם ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי במגוון גילאים, מכל חלקי הארץ. על בסיס הסקר גובש הפלייליסט המיוחד עם 50 השירים האהובים ביותר שבחרו הילדים והבוגרים, אשר כמה מהם מפתיעים במיוחד.
על מנת לבצע את הסקר בצורה נאמנה ומדויקת, גובשה רשימת שירים מועמדים על ידי קבוצות מיקוד של תלמידי כיתה תקשורתית ט' עירוני ה' ת"א, חברים בהוסטלים (בתים לחיים) של אלו"ט ברחבי הארץ, ילדי גני התקשורת של אלו"ט וחניכי המועדוניות. מי שלא יכול היה לענות בעצמו קיבל סיוע מהורה או מדריך.
המצעד המדובר והמרגש שודר הבוקר (ג') בתחנת הרדיו גלגלצ בשידור מיוחד בהנחיית הדר מרקס ואת רשימת השירים ניתן למצוא גם כרשימת השמעה מיוחדת בספוטיפיי. אבל אל דאגה, למקרה שאין לכם סבלנות אספנו עבורכם את התוצאות המפתיעות והמסקרנות.
אלוף העולם בראש
את המקום הראשון קטף, איך לא, שירו של חנן בן ארי - "אלוף העולם" עם 16.5 אחוזים מהקולות. אחריו במקום השני נמצא "שבט אחים ואחיות" של עידן רייכל ואמני ישראל עם 12 אחוזים ואת המקום השלישי חולקים שניים - השיר המיתולוגי "אדון שוקו" של אריק איינשטיין ו"אם תרצי", גם הוא של חנן בן ארי - שניהם עם 11 אחוזים.
אחריהם בהדרגה מגיעים השיר "מיליון דולר" של נועה קירל (10.5 אחוזים), "עוף גוזל" של אריק איינשטיין (9 אחוזים), "מלך העולם" של שלמה ארצי (8.2 אחוזים), "זהב" של סטטיק ובן אל (7.8 אחוזים), "יאסו" של האחרונים לצד עדן בן זקן וסטפן לגר (7.6 אחוזים). את העשירייה הראשונה חותם עוזי חיטמן עם השיר "אני נשאר אני".
צופים ביוטיוב אבל לא יכולים להגיע להופעה
מלבד רשימת השירים האהובים, נשאלו הנסקרים מיהם האמנים האהובים עליהם ביותר וגם כאן התוצאות מעניינות. סטטיק ובן אל מובילים עם 20 אחוזים, אריק אינשטיין אחריהם עם 18 אחוזים (כשמרבית המצביעים הינם מעל גיל עשרים), במקום השלישי חנן בן ארי עם 16 אחוזים ואחריו נועה קירל ושלמה ארצי עם תשעה אחוזים, עוזי חיטמן עם שבעה, וישי ריבו, אייל גולן ועומר אדם - כולם עם שישה אחוזים.
ומה בגזרת הלהקות? שלוש הלהקות האהובות ביותר הינן כוורת עם תשעה עשר אחוזים, הפרויקט של עידן רייכל עם שמונה עשר אחוזים ועילי בוטנר וילדי החוץ עם אחד עשר אחוזים ומקום שלישי ומכובד. מי שלא הגיעה לשלישיה אבל הפתיעו בעשירייה היא להקת הגבעטרון.
כמחצית מהמשיבים ענו כי הם צופים זמן רב ביוטיוב בשיר האהוב, מדקלמים אותו ושומעים ללא הפסקה. יחד עם זאת חלק גדול מהמשתתפים בסקר סיפר כי הוא מאוד אוהב מוזיקה אבל לא מסוגל להגיע להופעות של הזמרים האהובים מכיוון שמדובר בסיטואציה מאוד מורכבת וחריגה עבור אנשים עם אוטיזם, עקב הצפה חושית המאפיינת את הלקות הכוללת קושי בהתמודדות עם רעש, צפיפות, אורות מסנוורים ועוד.
"המוזיקה הינה שפה המאפשרת תקשורת בדרך שאינה מילולית, ומסייעת לילדים ולבוגרים רבים על הרצף האוטיסטי לשתף מעולמם הפנימי ולהיות בתקשורת עם הסביבה", מסכמת צביה ישי, מטפלת במוזיקה ותנועה ומדריכת מטפלות רגשיות באלו"ט, "לפי מחקרים רבים בתחום הטיפול במוזיקה, נמצא כי מוזיקה מסייעת בשיפור יכולות חברתיות, מיומנויות למידה, יכולות מוטוריות, ויותר מהכל - מרגיעה, מהנה ומוסיפה פסקול משמעותי לחייהם של אנשים על הרצף האוטיסטי".
אתמול (ב') חל באופן דיגיטלי מבצע ההתרמה השנתי למען ילדים ובוגרים עם אוטיזם בהובלת אלו"ט והעמותה לילדים בסיכון, בסימן שילוב ילדים ובוגרים עם אוטיזם בקהילה, בתעסוקה ובחברה. אחד מכל מאה תינוקות נולד עם אוטיזם. הגידול מביא לביקוש במעונות יום, תעסוקה, בתים לחיים, קייטנות, מועדוניות. אלו"ט, אגודה לאומית לילדים ובוגרים עם אוטיזם, היא עמותת הורים המובילה את הטיפול באדם עם אוטיזם לאורך כל מעגלי חייו. השנה לראשונה, המבצע יתקיים באופן דיגיטלי בלבד. ניתן לתרום ולשתף את הלינק או באמצעות הטלפון ב-2482*.