גיל ההתבגרות מאופיין בעלייה בהורמוני המין ובהתפתחות סימני המין המשניים. למעשה גופם של המתבגרים עובר תוך תקופה קצרה שינוי משמעותי כל כך, עד שנראה שהם "גדלים על שמרים". תקופת ההתבגרות בנערות מתחילה בין גיל 8 ל-13 שנים, ובנערים בין גיל 9 ל-14 שנים. בתקופה זו יש האצה בקצב הגדילה ולכן יש גם עלייה במשקל הגוף. נערות יוסיפו בממוצע 8 ק"ג למשקלן ו-22 ס"מ לגובהן, ואילו נערים יוסיפו בממוצע 11 ק"ג למשקלם ו-28 ס"מ לגובהם. מתוך נתונים אלו אנו מבינים שבתקופה זו, כש"ההורמונים משתוללים", יש אכילה מוגברת. אז על מה חשוב להקפיד בתקופת ההתבגרות?

  1. לא מוותרים על ארוחת בוקר: ארוחה זו פותחת את היום ולכן חשוב שתתקיים ותהיה מאוזנת: כריך עם טחינה, יוגורט עם פרי וכדומה.
  2. מקפידים על סדר יום המאפשר אכילה מסודרת: לא אוכלים תוך כדי צפייה בטלוויזיה או בזמן משחק במחשב. מומלץ להתארגן תמיד על שלוש ארוחות עיקריות, וממש להתעקש שיגיעו הביתה לארוחת ערב, רצוי משפחתית, אפילו אם היא מאוחרת. חשוב שלפחות אחד מההורים יהיה נוכח ויאכל יחד עם הילדים ארוחה משפחתית. מומלץ לאכול 2-3 ארוחות ביניים הכוללות פירות, פרוסה עם ממרח, ולפעמים גם פינוק כמו גלידה.
  3. משלבים במהלך השבוע פעילות גופנית מכל סוג: ג'ודו, כדורגל, כדורסל, ריקוד וכו'. הפעילות הגופנית תורמת לבניית דימוי הגוף ולפעילות התקינה של מערכות הגוף השונות.
  4. מקפידים לישון 8 שעות בלילה: חוסר שעות שינה מוביל לאכילת יתר ולפגיעה במטבוליזם של הגוף.
  5. לא לשכוח מים: נערות זקוקות ל-2.5 ליטר מים ביום, ונערים זקוקים ל-3 ליטר מים ביום. בני נוער העוסקים בספורט זקוקים לכמות גדולה אף יותר. לעתים אנחנו עשויים לבלבל בין תחושות צמא ורעב ולתת מענה לצימאון באוכל. בנוסף, מים חיוניים לתפקוד התקין של הגוף, ושתייה מתוקה היא לא תחליף להם. אף על פי שמתבגרים רבים חשופים לשתייה מתוקה, חשוב להדגיש להם עד כמה זה לא בריא. לא להכניס הביתה ולא לקנות באירועים חברתיים.

דוגמאות לארוחות מתאימות ומגוונות:

  • סלטי ירקות טריים עם דגן (קינואה/בורגול/חיטה/כוסמת)  וקטניות (שעועית מש/עדשים/גרגירי חומוס וכד') עם רוטב על בסיס טחינה מלאה.
  • חביתת ירק/חביתת חומוס עם טחינה/גבינה וקרקר מדגן מלא.
  • דייסת שיבולת שועל על בסיס חלב ופירות.
  • כריך מלחם מלא עם חזה עוף צלוי/חביתה וירקות.
  • סלט ניסואז עם טונה, ביצה קשה, תפוח אדמה ושעועית ירוקה.
  • סלט חסה עם רצועות עוף/סלמון צלוי, קוביות סלק ובטטה.
  • תבשיל אורז מלא עם קטניות קר או חם וירקות
הכותבת היא דיאטנית קלינית, מנהלת תחום תזונה מחוז מרכז במכבי שירותי בריאות