אם משבר הקורונה הוא לא בשורה מספיק רעה בשנה האחרונה, אז דו"ח לאומה שפירסם ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מציג תמונה עגומה למדי גם בגזרה הזו. בשורה התחתונה: ישראל הידרדרה שישה מקומות במדד ה-OECD במניעת תמותת ילדים בתאונות בבית, בדרכים ובפנאי, מגמה שהיא מתחזקת כבר משנת 2000.
אוכלוסיית הילדים בישראל מונה למעלה משני מיליון ילדים. נכון לדוחות האחרונים בנושא, מדי שנה מתים בישראל כ-124 ילדים בממוצע, כאשר עלייה ניכרת נמדדת בקרב ילדים ערבים, בקרב ילדים בגילאי 0-4 וכן בתאונות בית ופנאי. בנוסף נרשמו פי שלושה מקרי תמותה של ילדים בגיל 0-9 מטביעה בבריכות ופי 4 וחצי מקרים של תמונת נוער בגילאי 15-17 מתאונות אופניים. כמו כן, אותם מדדים מדווחים על ממוצע של כ-26,000 מקרים בשנה של אשפוז ילדים בעקבות תאונות וכן ממוצע של 206 אלף פניות לחדר מיון.
כיום, לאור הנתונים המדאיגים, ישראל מדורגת במקום ה-21 בדירוג ה-OECD במניעת תמותה מהיפגעות בלתי מכוונת. מדובר בהידרדרות של שישה מקומות מאז שנת 2000, אז הייתה ישראל מדורגת במקום ה-15.
היפגעות בלתי מכוונת ממשיכה להיות גורם מרכזי לתמותת ילדים
כפי שכבר סיקרנו בעבר, תופעת היפגעות הילדים בעולם, לצד הידע שהצטבר עם השנים על הדרכים לצמצום התופעה, הביאו ארגונים בינלאומיים לצאת בקריאה למדינות לפעול לקידום בטיחות ילדים ולמניעת היפגעותם. אסיפת הבריאות העולמית קיבלה החלטה על פעילות מקיפה למניעת היפגעות ילדים במאי 2011, והברית האירופית לבטיחות ילדים, קידמה ולוותה ייזום תכניות לאומיות לבטיחות ילדים בקרב המדינות החברות בה.
"למרבה הצער, היפגעות בלתי מכוונת ממשיכה להיות גורם מרכזי למוות ותחלואה של ילדים בישראל ובעולם", אומרים בארגון בטרם בתגובה לדו"ח, "לרוב הילד הנפגע הינו בריא ופעיל טרם ההיפגעות, והשלכותיה הינן ארוכות טווח ופוגעות באיכות החיים של הנפגע ומשפחתו. בעוד שהיקף התמותה ממחלות מדבקות כגון שפעת ודלקת ריאות פוחת כתוצאה מחיסונים, שימוש באנטיביוטיקה, וטיפולים רפואיים משופרים, המשקל של היפגעות לא מכוונת בתמותת ילדים, ובפרט היפגעות מסיבות כגון טביעות, נפילות, תאונות דרכים ועוד - נותר דומה".
אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים: "דאגה לבטיחות ילדים היא חובה שלנו כמבוגרים למען העתיד. זהו צורך בסיסי שלכולנו יש חלק בו - להורים, לבני המשפחה וגם להנהגת המדינה. כל ילד שנפגע בתאונה משפיע על הסובבים אותו, מדובר באובדן חיים כואב במיוחד, לאור הידיעה שאת מרבית התאונות ניתן למנוע. נושא בטיחות הילדים ומניעת התאונות בבית, בדרכים ובפנאי חייב לעלות למקום גבוה יותר בסדר העדיפויות שלנו כציבור ושל ההנהגה שלנו. במהלך 25 שנות פעילותו הצליח ארגון בטרם להביא לצמצום של 53% בתמותת ילדים בתאונות. לפני חודשים ספורים הצבנו בוועדה לזכויות הילד בכנסת יעד לעשור הקרוב - לצמצם את תאונות הילדים ב-35% נוספים עד שנת 2030. זה אפשרי באמצעות התמקדות במקומות בהם ניתן לעשות את השינוי הכי משמעותי"