אם פעם היה נהוג לסגור את מרפסת הדירה כדי להגדיל בעוד חצי מטר את שטח הסלון או את חדר העבודה, כיום מרפסת שמש היא נכס שלא מוותרים עליו בקלות. זו ההזדמנות היחידה שדיירי הבניין המשותף מקבלים לעצמם פיסת חוץ ומתאימים אותה לצרכיהם – חלק מסבים אותה למקום להתבודדות או להתבוננות, אחרים לפינת חמד לשתיית קפה ויש שמטפחים אותה ומאמנים את כישורי הגינון.

מרפסת - עיצוב רומנטי (צילום: אמיר גלעדי)
יוצאים להתאוורר במרפסת | צילום: אמיר גלעדי

לדברי ניר יפת, מעצב פנים ומעצב תעשייתי, אנשים היום מבינים את הפוטנציאל שטמון במרפסת ומשקיעים רבות בעיצוב שלה. "מרפסות הן כמו לצאת חופשה עבורנו", הוא אומר. "זה מקום של פנטזיות, מקום למנוחה ויצירת קשר עם הסביבה. המרפסת משלימה את החלל, מעצימה את הסלון ויוצרת המשכיות. גם אם המרפסת לא מעוצבת, תמיד יהיה לה אופי. יש מרפסות שבהדרגה התווספו אליהן פריטים, אפילו כיסא , סולם תלוי על הקיר או אופניים, או מתקן כביסה. אפשר לגלות ככה הרבה על אנשים".


דשא סינטטי למרפסת

הצמחייה שאנו בוחרים עבור המרפסת היא ככל הנראה האלמנט המרכזי ביותר בעיצוב שלה. "אין טעם במרפסת בלי ירוק", קובעת קרן אוחנה, יועצת פנג שוואי ומעצבת פנים. כדי לא ללכת ראש בראש עם האקלים הישראלי, אוחנה ממליצה על צמחים עמידים לתנאי יובש וחום גבוהים כמו צמחייה ארץ ישראלית או צמחייה אוסטרלית. "אם מדובר בקומה גבוהה מאד או מרפסת קרובה לים, ייתכנו גם רוחות עזות, וצמחים בעלי עלים מאד עדינים עשויים להתייבש ולהיראות רע מאד", היא אומרת. "לכן עדיף להסתמך על צמחים מתאימים יותר ולא לבזבז מים על צמחים אחרים".

 לטענתה, ככל שהמרפסת קטנה יותר, המטרה תהיה ליצור אשליה של גודל על ידי יותר חשיפה של הרצפה, ולכן כדאי לבחור באדניות לגידול צמחים. אם בונים את המרפסת מראש כדאי לתכנן מערכת השקיה ומקום קבוע לאדניות. כדים נוספים כדאי במרפסת קטנה למקם במקום גבוה אם אפשר. "בנוסף לאדניות, אפשר לשים כד על סטנד כלשהו כדי שיראו את הרצפה", אומרת אוחנה. "בכד אפשר לשים מפרחי העונה, וכל כמה חודשים אפשר לקנות פרחים אחרים ולחדש".

אפשרות נוספת, על פי יפת, היא לשלב דשא סינטטי, במקרה בו מדובר בשטח גדול מספיק. "בניו יורק, באזורים רבים שבקושי יש בהם צמחייה הדיירים נוטים להכין גינות על גגות של בניינים", הוא אומר. "זה גם עוזר לאיכות הסביבה, וההתקנה מאד פשוטה". יפת מזהיר גם מפני הפיכת המרפסת ליער סבוך שמסתיר את הנוף ולא משאיר מקום לשהות בו. "לפעמים ישנה התלהבות יתר של אנשים שרוצים מאד לגדל צמחים, אבל אז המרפסת הופכת לג'ונגל, וזה משתלט עליהם", הוא אומר. "כדאי לעשות הכל בטעם, בבחירה נכונה, ובתכנון מוקפד".

ואיך מתאימים את הריהוט?

אוחנה ממליצה על ריהוט מחומרים קרובים יותר לטבע – פחות פלסטיק ומתכת ויותר קש ועץ. גם כאן לאשליה של מרפסת גדולה ממה שהיא, רצוי ריהוט על רגליים גבוהות. "ריהוט מקש הוא יותר אנושי וקרוב יותר לטבע. כדאי לבחור בקש שצפוי להחזיק מעמד כמה שנים. קיים גם ריהוט עדין מאד על בסיס מתכת בסגנון צרפתי שניתן לשלב במרפסת ומתקבלת תוצאה מאד יפה - כמו שולחן קטן ושתי כיסאות בעבודות ברזל. עץ זו גם אפשרות, אבל רהיטים מעץ ידרשו תחזוקה גדולה יותר. אפשר לבחור בסוגי עץ עמידים וחזקים יותר כמו עץ איפאה".

יפת: "רהיטי הפלסטיק הם לרוב חסרי אופי. כדאי להשקיע קצת יותר ולרכוש ריהוט מעץ שמתאים למזג האוויר בחוץ". כמובן שלריהוט הבסיסי אפשר להוסיף פריטים נוספים, אם זה מתאים ויש מקום - ערסל, מיטת שיזוף או נדנדה. "כדאי להוסיף כל דבר שנותן הרגשה נעימה במרפסת", מוסיף יפת. "מה שעושה טוב, ונותן את תחושת ההתנתקות".


תיאורית הרצף

באשר לצבעים שישלטו במרפסת, אוחנה ממליצה לשמור על שלושה צבעים דומיננטיים בלבד - ירוק מהצמחייה, צבע לריהוט, ובנוסף לבסס פינה אחת בצבע אחר, לדוגמה אדום. אוחנה: "כדאי מהבחינה הזו לחקות את הטבע, שמשתמש בצבעים בקמצנות. אם מחליטים על אדום, כדאי לנסות שיהיה אדום כל השנה. אפשר לבחור בפרחים אדומים ובכל עונה לחפש צמחים שפורחים באדום או להתמקד בריפודים אדומים לכיסאות. אפשר להוסיף גם כמה עששיות בצבע המתאים".

בסוגיית הריצוף, רוב האנשים יוצרים המשכיות בין הריצוף בסלון והריצוף במרפסת, כשהפופולארי ביותר כיום הוא הגרניט פורצלן. לדברי אוחנה, ההמשכיות הזו מומלצת כי היא יוצרת תחושה שהבית גדול יותר. עם זאת, גם במקרה הזה אוחנה מעדיפה ריצפה שיש לה זיקה לטבע כמו אבן לדוגמה, אבל היא מודעת לכך שלא כולם יעדיפו ריצוף שכזה. "דינו של מרפסת צריך להיות אחר, החוקים הם אחרים", היא אומרת. "רוצים משהו שירגיש כמו טבע. זו הנגיעה היחידה שלנו בטבע בתוך קירות הבטון, והמקום היחיד בו אפשר להתחבר למה שבחוץ, ולכן אבן היא בחירה טובה. אבל כיוון שהוא חומר טבעי, ומתבלה עם הזמן, לחובבי הניקיון זה לא יתאים". במרפסת עם מרחב מספק, אפשר לשלב את הדק מעץ האופנתי. "אפשר לשלב דק מעץ איפאה, אבל הוא דורש תחזוקה", אומר יפת. "לחלופין קיים בשוק דק חדש מפלסטיק ממוחזר שנראה בדיוק כמו איפאה, לא דורש אחזקה ועמיד בשמש".

רגליים על מעקה מרפסת לבנה (צילום: Shutterstock)
מותק, תעשה קפה | צילום: Shutterstock
עיצוב נכון ידרוש תאורה מתאימה. תאורה למרפסת יכולה להיות תאורה שקועה או צמודה לקיר (כמו פנסי רחוב), תאורה שקועה בקרקע, ספוטים או תאורה עומדת. כדאי שהתאורה תתאים לתנאים חיצוניים, אפשרי גופי תאורה סולריים שנטענים מאור השמש. אוחנה ממליצה להשתדל להאיר את המרפסת בצד הרחוק שלה, ולהטמין את גופי התאורה אפילו בתוך האדניות עצמן. "אם רוצים שהבית ייראה גדול יותר בשעות הלילה, עדיף להרחיק את התאורה עד כמה שאפשר כדי ליצור אשליית גודל", היא אומרת, "במקום כמו שנהוג לתלות תאורה על הקיר הצמוד לבית".

להשלמת העיצוב אפשר לשלב קישוטים שונים. אוחנה: "אפשר לשים מזרקת מים, אבל כדאי להיוועץ לפני כן עם יועץ פנג שוואי כי מזרקות כאלה מפעילות אנרגיה. אפשרות נוספת - קערה עם חרוזי זכוכית. במשתלות ניתן למצוא דברים נחמדים שאפשר לנעוץ בתוך אדניות, שהם גם עמידים בפני בתנאי מזג האוויר. אפשר להחליט מראש על מוטיב מסוים למרפסת, למשל מוטיב פרפרים, ואז לקשט בהתאם.

איך לשדרג את הבית בלי להיכנס להוצאות גדולות?