TouchReouch (צילום: TGspot)
הרחיקו חפצים ממטענים שמחוברים לחשמל | צילום: TGspot

אם עד היום לא חשבנו לפני שהטענו את הטלפון הסלולרי לצדנו בחדר או כשהטענו את הסוללות בחדר הסמוך, אחרי השריפה הטרגית שפרצה אמש בבית משפחת שאער ברחובות, כנראה שניזהר יותר.

הערכה ראשונית בדוח חלקי של המשטרה, מדברת על מטען חשמלי של טלפון נייד או מכשיר אחר שהיה מחובר לחשמל וגרם לפרוץ השריפה. האם זה צריך להדליק נורה אדומה אצל כולנו?

להרחיק חפצים ממטענים

"כשישנים בלילה אף מכשיר חשמלי לא אמור לעבוד, במיוחד מזגנים ותנורים", אומר גמליאל פדידה, קצין המבצעים ודובר שירותי כבאות של רחובות. "גם מטעני טלפון שמתחממים ונמצאים במגע עם חפצים בקרבתם יכולים לבעור, ולכן כדאי לבודד אותם מסביבה של ניירות וחפצים צפופים. ככל שתכולת הבית צפופה יותר, השריפה תתפשט מהר יותר".

"ככל שפחות מכשירים מחוברים לחשמל כך הסכנה קטנה יותר", אומר ברנרד מורן, מהנדס חשמל ומומחה במערכות הספק, אך מסביר כי בפועל אין צורך לבקש מהציבור להימנע מהפעלת מכשירי חשמל במהלך הלילה וכי בשירותי הכבאות מנסים לשמור על כללי בטיחות קפדניים יתר על המידה. לדבריו, ניתן למנוע את סכנת שריפה הנגרמת מקצר חשמלי באמצעים פשוטים.

"הדבר החשוב ביותר הוא עמידתה של מערכת החשמל הביתית בתקנים. במערכת כזאת קיימים שני מנגנוני הגנה עיקריים שמטרתם להרחיק סכנה: האחד מונע קצר בתוך מתקן החשמל והשני מונע דליפת זרם. התחממות מוגזמת ושריפה עלולות להתרחש במקרה של תקלה באחת המערכות הללו ולכן חשוב מאוד לוודא שמערכת החשמל הביתית עומדת בתקן הישראלי".

אך לא רק מערכת החשמל הביתית יכולה להוות סכנה, גם מכשירי חשמל שלא עברו בדיקות מחמירות עלולים לסכן חיים. "גם כל מה שמתחבר לחשמל, כולל מפצלים, צריך לעמוד בתקן. בכל מכשיר כזה יש סימון גלוי לעין של מכון התקנים. מכשירים שמגיעים מחו"ל צריכים לקבל תו התאמה לתקן".

מורן מסביר כי באופן כללי, לא מומלץ להשתמש במכשירים חשמליים שנקנו בחו"ל, להוציא כאלה שנקנו באירופה, שם התקנים למוצרי חשמל מתאימים לישראל. "אני לא ממליץ להשתמש גם במכשירים שנקנו בארה"ב, שם התקנים שונים לחלוטין", הוא מסביר. 

כך תמנעו שריפה

_OBJ

גם אם השקעים ומכשירי החשמל בביתכם תקינים לחלוטין, בשירות הכבאות עדיין ממליצים לנקוט אמצעי זהירות ברורים. "המודעות לנושא של מניעת שריפות נמוכה בישראל", אומר גמליאל פדידה, אך מציין שבכמה צעדים פשוטים תוכלו למנוע אסון:

1. כאמור, כדי למנוע סכנה בבית חשוב לוודא כי שקעי החשמל והמפצלים מתאימים לתקן הישראלי. יש לקנותם בחנויות מסודרות ולא מאנשים המציעים לכם אותם במחיר זול יותר.

2. חשוב וכדאי להזמין חשמלאי מקצועי לפחות פעם בשנה שיבדוק את מערכת החשמל בבית ויוודא שמערכת החשמל תקינה וחוטי החשמל בבית עומדים בתקן. בנוסף, מומלץ להוריד את מפסקי החשמל באופן יזום פעם בחודש.

3. התקנה של גלאי עשן יכולה למנוע סכנה במקרה של חוסר תשומת לב לשריפה שפרצה. ניתן לקנות גלאי עשן בזול ולהתקין אותו באופן עצמאי על התקרה. אם אתם זהירים במיוחד, מומלץ גם להחזיק מטף כיבוי בבית. כך ברגע שתבחינו בדליקה תוכלו לכבות אותה במהירה ולמזער נזקים.

4. בשירותי הכבאות מסבירים שכשישנים בבית חשוב להשאיר את המפתחות בדלת למקרה שתאלצו להימלט. אם מצפים שמישהו יגיע בלילה, ניתן להוציא את המפתח מעט מהחור, אך להשאירו בדלת.