קרינה (צילום: Digital Vision, GettyImages IL)
מומלץ להרחיק תינוקות ממכשירים פולטי קרינה | צילום: Digital Vision, GettyImages IL

בבית ניתן למזער את הנזקים הפוטנציאליים של הקרינה האלקטרומגנטית (מכשירים חשמליים שאינם פולטים קרינה עדיין משרים סביבם שדות חשמליים ומגנטיים). הנה פירוט של מוקדי הקרינה הפוטנציאליים ודרכים
להתמודדות עמם.

חדר הורים וחדר עבודה

שקעי החשמל בקירות
כאשר מחוברים לשקעים מכשירים מכובים, סביבם וסביב חוטי החשמל נוצר שדה חשמלי. כשהמכשירים פועלים, הם והחוטים יוצרים סביבם שדה מגנטי, כמו בכל מקום שבו זורם זרם חשמלי.
ההמלצה: להתרחק מהשקעים ככל האפשר, ובעיקר להרחיק ילד למרחק של לפחות 60 ס"מ מהשקע ומהחוטים המחוברים אליו.
רמת הקרינה המשוערת: נמוכה-בינונית.

מכשירי אינטרקום לתינוקות
קולטים את קולות התינוק בחדר ומשדרים אותו לחדר אחר. המכשיר פולט קרינה כל זמן שהוא פועל. הקרינה דועכת עד לרמת הרקע במרחק של כמטר.
ההמלצה: רצוי להימנע מהצבת המכשיר בתוך העריסה ולהציב אותו במרחק של לפחות חצי מטר עד מטר מהתינוק. כדאי לקרוא היטב את ההוראות המצורפות למכשיר. לעתים מצוין שם איזה מרחק כדאי לשמור מהמכשירים.
רמת הקרינה המשוערת: בינונית-גבוהה.

מכשירי אדים לתינוקות
הורים מציבים מכשירי אדים קרים או חמים בחדרי הילדים כדי להקל על נזלת, שיעול ובעיות נשימה. תנורי חימום חשמליים ומכשירי אדים הם בעלי שדה מגנטי חזק.
ההמלצה: רצוי להציב את המכשיר במרחק של לפחות חצי מטר עד מטר ממיטת התינוק.
רמת הקרינה המשוערת: נמוכה-בינונית.

מחשב
מסכי המחשב הישנים (שפופרת קתודית CRT) יוצרים שדה אלקטרומגנטי חזק, גם לחזית וגם לצדדים ולאחור ומסוכנים גם מעבר לקיר, שכן השדה עובר את הקיר כמו אוויר. המסכים הדקים מסוג LCD, ופלזמה פולטים קרינה חלשה שאינה מסוכנת גם ממרחק קצר.
ההמלצה: יש להרחיק את התינוק מרחק של לפחות 60 ס"מ עד מטר מכל הכיוונים בפרט ממסכי מחשב מהדור הישן. כדאי להרחיקו גם מהמסכים החדשים בשל סכנה שיגע בחיבור החשמל ויתחשמל. יש להימנע מהצבת מיטת תינוק מאחורי קיר שסמוך אליו מסך ישן.
* בבית שבו ישנה רשת מחשבים אלחוטית, יש להציב את הנתב (ראוטר) בפינה מרוחקת מילדים ומבוגרים.
רמת הקרינה המשוערת: נמוכה – בינונית.

סדין חשמלי
שדה מגנטי של סדין חשמלי במיטה יכול להגיע עד ל-40 מיליגאוס.
ההמלצה: לא להשכיב ילדים לישון עם סדין חשמלי. לחמם את המיטה מראש, וכשהולכים לישון לכבות את הסדין ולנתק אותו מהחשמל.
במיטות מתכווננות שמופעלות באמצעות חשמל נוצר שדה מגנטי חזק, שכדאי להרחיק ממנו ילדים. יש להתקין מפסק ולכבות אותו לפני שנכנסים למיטה.
רמת הקרינה המשוערת: גבוהה.

שעון רדיו ושעונים של תנורים לסוגיהם
כל שעון שמופעל על חשמל, משרה שדה מגנטי חזק.
ההמלצה: רצוי להרחיק שעון רדיו מרחק של לפחות 60 ס"מ עד מטר מראש ילדים ומבוגרים. אין לשהות ליד שעונים של תנורים, אלא לשמור מרחק לפחות 60 ס"מ עד מטר.
רמת הקרינה המשוערת: בינונית.

מטענים ושנאים
מטענים ושנאים לסוגיהם לטלפונים ולמכשירי חשמל, יוצרים שדה מגנטי חזק מאוד בזמן טעינה (כשהם מחוברים לחשמל).
ההמלצה: להרחיק מטענים (כולל מטען של טלפון סלולרי) ושנאים מחדר השינה, לא ללכת לישון כשמטען מחובר לחשמל בקרבת הראש, להרחיק מילדים ותינוקות מרחק של מטר לפחות.
רמת הקרינה המשוערת: גבוהה.

מטבח

מכשיר אדים (צילום: babysense)
הציבו את מכשיר האדים בפינה מרוחקת ממיטת התינוק | צילום: babysense
תנור ומיקרוגל
פולטים גם קרינת שידור בתדרי מיקרוגל (כמו הדור השלישי הסלולרי) וגם משרים סביבם שדה מגנטי חזק. הסיכון בשימוש במכשיר נובע מהאפשרות שהקרינה תדלוף החוצה ממכשיר ישן ופגום, אך גם ממכשיר תקין.
ההמלצה: להרחיק את התינוק מרחק של שני מטר מהמכשיר כשהוא מופעל. לבדוק את תקינות המכשיר. ניתן לבצע בדיקה לזליגת קרינה על ידי בודקים מוסמכים מטעם המשרד להגנת הסביבה.
רמת הקרינה המשוערת: קרינה נמוכה-בינונית.

סלון

טלוויזיה
מכשירי טלוויזיה ישנים (שפופרת קתודית CRT) משרים מלפנים, מהצדדים ומאחור שדה מגנטי חזק. טלוויזיות מסוג LCD או פלזמה פולטות קרינה חלשה מאוד ולא מסוכנת. רצוי לשמור מרחק מהטלוויזיות הישנות לפחות שני מטרים. מהטלוויזיות החדשות מספיק להתרחק מרחק של 20 ס"מ.
ההמלצה: לשמור על מרחק של שלושה מטרים בין מכשיר טלוויזיה ישן לבין הילד.
רמת הקרינה המשוערת: נמוכה – בינונית.

מערכות חימום תת רצפתיות
מדידות מדגמיות שבוצעו על ידי עובדי המשרד להגנת הסביבה הראו שמערכות תת רצפתיות המופעלות באמצעות חשמל משרות בעת הפעלתן שדה מגנטי המגיע מעל מאה מיליגאוס על הרצפה. המערכות מסוכנת לילדים קטנים שזוחלים על הרצפה וגם בעת שנמצאים במיטה והחימום מופעל. החשיפה בזמן הפעלת המערכת גבוהה בערך פי 200 ביחס לחשיפה הממוצעת האופיינית. המערכות המסוכנת הן מערכות עם כבל חד-גידי. מערכות עם כבל דו-גידי אינן מסוכנות.
ההמלצה: אם אכן מותקנת בבית מערכת חימום תת רצפתית שמופעלת על ידי חשמל, מומלץ לחמם את הרצפה מראש ולכבות את המערכת כשנכנסים הביתה.
רמת הקרינה המשוערת: גבוהה.

תאורה
נורות ניאון והלוגן משרות שדה מגנטי חזק הדועך במרחק של עד כ- 60 ס"מ.
ההמלצה: להימנע מלהציב מנורה כזו בפינת העבודה או בחדר הילדים. להגביה אותה ולהרחיק מנורות כאלה מילדים. כשהמנורות על התקרה המרחק מספק, אבל מנורה כזאת עלולה להשרות שדה מגנטי חזק מעל הרצפה בקומה שמעליה.
רמת הקרינה המשוערת: בינונית.

 

המומחים שהשתתפו בהכנת הכתבה: ד"ר דני וולף, רופא ילדים, מומחה לנזקי הבריאות של הקרינה האלקטרומגנטית; ד"ר אהוד נאמן, מומחה לקרינה מייננת ובלתי מייננת; ד"ר סטליאן גלברג, ראש האגף למניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה; ד"ר זמיר שליטא, מיקרוביולוג ומומחה לבדיקת קרינה