לווילונות בבית מספר שימושים, שהעיקרי בהם הוא ויסות קרני האור החודרות מבעד לחלון והענקת פרטיות. בארץ, להבדיל מאירופה, נפוץ השימוש בתריסים, ואולי זו אחת הסיבות בגללן הווילונות לא תמיד נהנים מתשומת לב ראויה מבחינת עיצוב הבית. כמו השטיחים, גם הווילונות עוזרים להגדיר את החלל על ידי מסגור החלל, ומסייעים ביצירת מראה הומוגני ושלם.
תליית וילונות משפיעה על הסגנון ועל המראה הסופי של החדר, ואמורה לשלב בין נוחות ליופי. אם משכילים להשתמש בהם, זוכים במראה רך ומעודן ואפילו מתוחכם ואלגנטי.
יהודית עזרא, מנהלת הדרכה ותמיכה ב"רנבי הום קוטור", אומרת כי מרבית הישראלים שמרנים, ומעדיפים וילונות מונוכרומטיים בגוונים ניטראליים ובהירים, התואמים לקירות הבית. עם זאת, כיום אפשר למצוא וילונות בשלל סגנונות, חומרים, דגמים וחידושים: עם אמרה עליונה, בהדפסים תואמי טפטים, עשויים מסיבי במבוק, סרוגים מרצועות עור, כאלה שמשתלבים היטב במערכות בית חכם, ועוד.
לבחור בין מראה קלאסי להיי-טקי
הווילונות נבדלים אלה מאלה בחומרי הגלם, בתפירה ובטכנולוגיה, ואלה ישפיעו על הרושם הסופי שיקבל החלל הנבחר. ניתן לחלק אותם לשתי קבוצות עיקריות – וילונות הסטה ווילונות הרמה. וילונות ההסטה, הנפוצים מבין השניים, נעים על מסילה מצד לצד או מן המרכז אל הקצוות, ונתפרים לרוב באורך סטנדרטי מלא, מהרצפה עד התקרה. בקבוצה זו תוכלו למצוא וילונות תלייה מכווצים (בתפירת סרטי כיווץ), בעלי רינגים, לולאות או קשירות.
וילונות ההרמה, לעומתם, עשויים יריעת בד אחת הנאספת כלפי מעלה ולרוב אורכם מכסה את המשקוף התחתון של החלון. עם קבוצה זו נמנים הווילון הרומאי, הווילון האוסטרי ווילון הגלילה.
הוילונות הרומיים, לדוגמה, ישתלבו היטב בסגנון המינימליסטי; הווילון האוסטרי, שעושה שימוש בבד מכווץ ונשפך ליצירת מראה גלי, יסייע ביצירת מראה קלאסי עשיר ומלכותי בבית; ואילו וילונות אלומיניום יציעו סגנון היי-טקי קר ומתוחכם.
הווילונות עוזרים לחסוך בחשמל
טכניקות הייצור המתקדמות מאפשרות ליהנות מווילונות שמסייעים לחסוך בצריכת החשמל ואף פותרים בעיות אקוסטיקה. ב"אורגון פתרונות הצללה" השיקו וילונות מסדרת "סילואט" המופעלים על ידי חיישנים, המווסתים את כמות קרני האור החודרות מבעד לחלונות. הוילונות עשויים בד דו-שכבתי המעוצב ופועל כמו תריס, וכאשר הבית מתחמם וקרינת השמש חזקה, החיישנים סוגרים אותו באופן אוטומטי – ולהיפך. הווילונות מוצעים במחיר של החל מ-800 שקל למטר.
עמוס גפנן, מנכ"ל "וילונות פיטנגו", מציע לרכוש וילונות מבדים שמשפרים את האקוסטיקה בחלל ומפחיתים את התהודה בו. מחיר: החל מ-160 שקל למטר.
חברת "באומן" מציגה וילון ההצללה בטכניקת התזת אלומיניום חדשנית, שיוצרת מעטה אלומיניום דקיק ואלגנטי, אשר מסייע בהחזרת קרני השמש. בדרך זו הווילון אינו מתחמם או אוגר חום למרות שקיפותו, ועוזר לחסוך באנרגיה. וילון ההצללה מוצע בלעדית ב"בית נוסבאום" בגוונים מאופקים של אפור, לבן או שחור, החל מ-550 שקל למ"ר.
עמית ליבק, המעצב הראשי ב"וילונות אורגד", מציין גם את הווילונות חסיני האש, אשר מוצעים במבחר דגמים וברמות אטימות שונות – החל מבדים שקופים וקלילים ועד בדי האפלה כבדים המשמשים כתחליף לתריס, ומציעים אפשרות החשכה מוחלטת.
בנוסף לפטנטים החדשניים, הטכנולוגיה עוזרת גם ליצור עיצובים מורכבים שמשדרגים את הווילונות המסורתיים לדרגת אמנות, כמו טרנד חיתוכי הלייזר שמשווה לבד מראה דמוי תחרה. הבד המחורר מסייע אף הוא בריכוך קרני השמש ומשדר מראה אוורירי ומודרני.
טיפים לבחירת וילון מתאים:
• בחנו את הצרכים והשימושים במקום המיועד לווילון: האם הוא אמור לשמש כמסך שיעניק פרטיות (כי החלון משקיף לגינה או צמוד לבניין נוסף)? האם הוא אמור להגן מפני קרינה חזקה של קרני השמש? התאימו את מידת ההצללה הנדרשת בהתאם לצרכים.
• התאימו את סוג הווילון לשיטת הפתיחה והסגירה של החלון. בחדרי ממ"ד, לדוגמה, החלונות נפתחים לרוב כלפי פנים החדר, ולכן מומלץ לבחור בווילונות שאינם מפריעים לפתיחת וסגירת החלון.
• מומחי רשת "ביתילי" ממליצים לבחור בסגנון רגוע שאינו טרנדי, שלא יימאס עליכם במהרה. בנוסף, הם מציעים ליצור שילוב הרמוני עם החלל בבחירת המרקם, הדוגמה והצבע של הווילון.
• התחשבו בפריטים השונים שבחדר בבואכם לבחור צבע, מרקם או הדפס לווילון. אם אין הרבה פריטים בחדר, העדיפו לבחור בצבעים מנוגדים והימנעו מהתאמת הווילון לצבע הרהיטים לדוגמה, כדי שאלה לא "ייבלעו" ונוכחותם תיפגע. בחדרי ילדים עמוסים בפריטים העדיפו וילון בעל צבע אחיד, שישווה לחדר מראה רגוע ולא עמוס.
• היעזרו בווילונות ליצירת אשליית מרחב, ואפילו לתיקון פרופורציות לקויות בחלל. וילונות ארוכים "יגביהו" את קירות החדר, ואילו ווילונות אטומים, בעלי צבעוניות עזה והדפס בולט, עלולים להקטין את החלל. אם החלונות בחדר אינם סימטריים בגודלם, תוכלו לטשטש זאת בעזרת וילונות בגודל זהה, שישוו לחדר מראה הומוגני.
• מלכה חכם, מעצבת הבית של מותג הוילונות DOMUS מבית "אביזר סנטר", מדגישה כי חשוב למדוד את החלון ולבחור או לתפור וילון שגדול בכ-10 ס"מ מכל צד, כדי שהמשקוף או הפרופיל של החלון לא יבצבצו ממנו.
• אל תשכחו את אביזרי התלייה: בחרו במוט תלייה לא מורגש. מוט מתכתי יתאים לסגנון ההיי-טק, ואילו מוט מעץ יחמיא לסגנון הכפרי. יש להקפיד שאורכו של המוט יהיה ארוך מרוחב הוילון בכ-10 ס"מ (5 ס"מ מכל צד).
כך תשדרגו את הוילונות במינימום מאמץ:
• אם הווילון שלכם משעמם ובצבע אחיד וחלק, תלו בד נוסף באורך דומה משני צידיו או מעליו, ככותרת עליונה. בחרו בגוון שונה, במרקם אחר או בהדפס, ליצירת ניגוד מעניין.
• קשטו את הווילון בעזרת חבקים מעוצבים, חבלי קשירה צבעוניים או סיכות וקליפסים עם עיטורים מעניינים.
• ברשת "איקאה" תמצאו שלל בדים מעוצבים בהדפסים גרפיים עכשוויים, מהם תוכלו ליצור בעצמכם וילונות מעוצבים בעזרת אביזרים משלימים כמו סרטי גיהוץ (שטובים ליצירת מכפלת וכיס תלייה) או פרופילי מתכת, אליהם ניתן להצמיד את הבד וליצור וילון בדוגמת מחיצה. המחירים נעים בין 29-395 שקל.
• היעזרו במוצרים שמציעות חנויות הסדקית, כמו אלמנטים דקורטיביים לגיהוץ, או גימורים שונים לבד, אותם תוכלו לתפור לשולי הווילון, כדוגמת סרט תחרה או גדילים אופנתיים.