כיור מלא כלים (צילום: RapidEye, Istock)
בתמונה: מסלול לנדידת חיידקים | צילום: RapidEye, Istock

חשבתם שחדר השירותים הוא מוקד המשיכה העיקרי לחיידקים? תתפלאו לשמוע, מחקר חדש מצא שדווקא הברז במטבח הוא הפריט המזוהם ביותר בבית. 

במחקר, שנערך על ידי הארגון הבין לאומי להיגיינה, נמצא כי בשליש מהברזים שנמצאים בכיור המטבח שורצים הרבה מאוד חיידקים לעומת 15 אחוז מהידיות באסלה. ב-14 אחוז מהמקרים נמצאו בברז המטבח רמות גבוהות מאוד של החיידק המסוכן אי.קולי, לעומת שישה אחוזים בלבד בידית שאחראית על הורדת המים באסלה.

חיידק אלים בשם סטפילוקוקוס, שעלול לגרום למחלות כמו דלקת ריאות אם הוא חודר לגוף, נמצא בשמונה אחוזים מברזים במטבח ובחמישית מהברזים אף נמצאו פטריות.

לא זאת בלבד, אם חשבתם שהמטלית שמונחת לה דרך קבע על השיש לצד הכיור, נקייה כי אתם מקפידים לשטוף אותה בתום השימוש, אז טעות בידכם. על פי ממצאי המחקר במטלית התמימה מסתתרת תערובת מסוכנת של חיידקים.

איך החיידקים מגיעים לברז, למטלית ולידית באסלה? ובכן, דרך הידיים שלנו שנושאים אותם ממקום למקום ומפיצים אותם. הפתרון לחיסולם טמון בשטיפת ידיים לעתים קרובות.
דרך נוספת שחיידקים עוברים היא דרך המזון. חיידקים שנמצאים באוכל, כמו סלמונלה, מתפזרים מהמזון לכל חלקי המטבח, לרוב בעזרת מטלית הניקוי.

מוקדים נוספים שמכילים חיידקים רבים הם כיסאות אוכל של תינוקות, קרשי חיתוך, שלטים של טלוויזיה וטלפונים. למרבה הפלא, המחקר מצא שידית דלת השירותים נקייה ב-75 אחוז מהבתים שנבדקו, כך שהיא יוצאת הכי נקי מבין כל המוקדים שנבדקו.

_OBJ

מהמועצה להיגיינה נמסר שהממצאים מדליקים נורה אדומה, בעיקר לאור התפשטות שפעת החזירים ברחבי העולם. ג'ון אוקספורד, יו"ר המועצה להיגיינה אמר: "החשיבות של חיטוי מוקדים בעייתיים בבית היא בחשיבות עליונה. אימוץ היגיינה טובה זה לעתים הכלי היחיד שיש בידינו כדי למנוע ממחלות להתפשט ולהגן על עצמנו ועל משפחתנו".

המחקר נערך ב-20 בתים בכל אחת מהמדינות הבאות: בריטניה, אוסטרליה, גרמניה, הודו, מלזיה, ערב הסעודית, דרום אפריקה וארצות הברית.