אחרי שעמלנו קשות בקיץ האחרון וטיפחנו בחצר תפאורה טבעית למשעי, הגיע דצמבר נטול הגשמים ונתן לנו סיבות טובות לחשוש. תוסיפו לזה את הצורך לחסוך כל טיפה, ותבינו למה חשוב לבחור צמחייה רעננה וחסכונית במים.
"צמחים שחוסכים מים אינם בהכרח מדבריים וחסרי חן", טוען עומרי כהן מבעלי חברת "הברוש - גינון ופיתוח". "כמובן שפרט לשתילים הנכונים, חשוב לשים לב להשקיה יעילה: מערכת ההשקיה לרוב ממוחשבת; חשוב לשים לב מתי לא יורד גשם ולהפעיל אותה באופן ידני. גם בעונה ללא גשמים, יש להמשיך ולהשקות את הגינה באופן סדיר".
"הצמחים החסכניים התרגלו למשטר מים מצומצם", מסבירה האגרונומית ציפי סלונר מ"משתלת סלונר" בסתריה. ביניהם ניתן למצוא גם צמחי תבלין ותועלת או צמחים נאים ביותר בעלי תפרחת יפה כגון: קאספליניה פוליצרימה, פיגם מצוי (רוטה), פרח נר לילה ורוד, אלוורה, פרובסקייה "בלו ספייר" ועוד. חשוב לזכור כי גם צמחים חסכני מים זקוקים להשקיה מסודרת בתקופת הגידול הראשונה.
קאספליניה יפהפיה, מישהו?
בין הצמחים החסכניים ניתן למצוא כאלה המתהדרים בפריחות מדהימות:
בוגנווילה: צמח בעל פרחים שמוצאו בדרום אמריקה. ייחודו של הצמח הוא בשלל הגוונים בהם הוא מופיע - לבן, גוונים שונים של אדום וורוד, וכן סגול וכחול.
אגפנתוס: צמח רב-שנתי ממוצא דרום-אפריקאי בעל עלים סרגליים ירוקים כל השנה ותפרחת בצבע כחול ולבן בראשית הקיץ.
פיגם מצוי (רוטה): שיח רב שנתי המגיע לגובה של 50-100 ס"מ, בעל פריחה צהובה בתפרחות דמויות סוכך באביב. בעדות ישראל רבות משמש הפיגם כמגרש שדים ורוחות וכמביא ברכה לבית ולשכניו. חוץ מזה, שמן הפיגם לריפוי מחלות רבות, לדוגמה - להקלה על כאבי פרקים, כאבי אוזניים, קומפרס לחזה בעת הצטננות ועוד.
קאספליניה יפהפיה (Caesalpinia pulcherrima): שיח גדול ואוורירי אשר הגיע אלינו ממקסיקו הרחוקה. הצמח מדהים בפריחתו הצבעונית והמרשימה. גובהו ורוחבו כ-1.5-2 מטר. השיח נשיר בחורף אך מתחדש באביב. מצוין לשלבו בגינה חסכנית במים אך שימו לב: הזרעים רעילים.
נר לילה ורוד (ברלנדיירי): צמח משתרע עמיד ביותר היוצר בעת פריחתו בקיץ מרבדים ורודים יפהפיים. ניתן לשתול אותו באזורי שמש מלאה או חלקית. נכנס בחורף לתרדמה ומתחדש באביב. הצמח יוצר ספיח רב ומתפשט בגינה.
אלוורה (aloe barbadensis): צמח סוקולנט רב שנתי בעל עלים ארוכים קוצניים ובשרניים מאוד. לצמח עמודי פריחה בצבע כתום או צהוב. העלים מלאים בג'ל שעוזר לטיפול בכוויות ובעיות עור שונות; ניתן לחתוך עלה מחלקו התחתון של הצמח, להשתמש בג'ל ולשמור במקרר עד חמישה ימים.
פרובסקייה "בלו ספייר" ( Perovskia Blue Spire ): צמח רב שנתי, רדום בחורף - מתעורר באביב. בעל עלווה משוננת ירוקה-אפורה וריחנית. פריחה מקסימה בתכלת-סגלגל באביב ובקיץ. מגיע לגובה של 1.5-1.2 מטר ולרוחב של מטר אחד. רצוי לגזום נמוך ענפים שסיימו לפרוח.
עדעד קנרי (Limonium perezii): צמח עשבוני רב-שנתי, הגדל באיים הקנריים שבאוקיינוס האטלנטי ונפוץ בישראל בתור צמח תרבותי, בגינות נוי פרטיות וציבוריות. פריחתו היא כחולה ובולטת. צריכת המים של הצמח היא נמוכה ולכן נוטים לשתול אותו באזורי הגינה שאליהם לא מגיעה השקיה בצורה סדירה: בשולי גינות או כמילוי בין שיחים צעירים בגינות חדשות.
וכדאי גם להקפיד על השקיה יעילה
קבלו טיפים נוספים לטיפוח גינה חסכונית:
1. הקטנת צריכת המים. ניתן להקטין את צריכת המים עד כ-40% על ידי חיפוי הקרקע; כך אנו מקטינים את כמות אידוי המים, חוסכים השקיה על שטחי דשא המבזבז מים ומקטינים את כמות העשבים השוטים. ישנם חומרים רבים לחיפוי הקרקע הנותנים מראה טבעי ונקי לגינה כגון: שבבי עץ, טוף, חצץ, חלוקי נחל ועוד.
2. בחרו את הצמחים בתבונה. בחירה נכונה של צמחים תביא לירידה של עד כ-50% מצריכת המים בגינה. למשל, בגונווילה, ארמופיליה מוכתמת, לויקופילוס ומיאופרון ביצני המשמש כצמח כיסוי.
3. כיסוח נכון של הדשא. יש לכסח את השליש העליון של העלה; כיסוח גבוה של הדשא מונע עשבים ומשפר את איכות השורשים והדשא עצמו. כיסוח גבוה מפחית את קצב הצמיחה של העשבים השוטים ואף מקטין את כמויות הגזם שדורש פינוי.
4. גיזום שולי הדשא. המטרה היא להקנות לגינה מראה נקי ומסודר. יש לגזום בצורה אופקית או אנכית אך לא בצורה אלכסונית. ניתן לתחום את הדשא על ידי ריצוף, אדני רכבת או תוחם פלסטי; תיחום מסוג זה חוסך תחזוקה שוטפת. הצורה היעילה ביותר הינה לעבור על שולי הדשא בעזרת מכסחת כאשר גלגל אחד נמצא על הדשא והשני על הריצוף או התוחם. כמובן שיש להקפיד שהריצוף יהיה בגובה הדשא. בקיץ יש לחזור על הפעולה אחת לשבוע-שבועיים.
5. צמצום שטח המדשאה ושתילה נכונה. הקטינו את שטחי הדשא ופרחים עונתיים. כיוון שהדשא צורך את מירב המים בגינה, יש לצמצמו לשטחי משחק ודריכה בלבד. ניתן לפזר 20 ס"מ של חול בטרם שתילת הדשא, דבר שיסייע לשורשים להעמיק ובכך יקטין בכ- 15% את צריכת המים.
6. בדיקת אחידות פיזור המים במערכות חדשות או קיימות. פזרו קופסאות או כוסות שקופות בגודל זהה ובמרחקים זהים של כשני מטר זה מזה בדשא ופתחו את המים באותו אזור השקיה והשוו את כמות המים בקופסאות. אם ההפרש בכמות המים בין שתי הקופסאות הקיצוניות עולה על 15%-10% או הקופסאות החסרות ניצבות באזור הדשא היבש יותר, סימן שפיזור המים לקוי ומומלץ לכוון הממטרות מחדש או לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי.
7. חישוב מנת המים לכל ברז. יש למדוד במד המים הדירתי את כמות המים המושקת בכל ברז בזמן מדוד (כאשר שאר הברזים סגורים) ובהתאם, לחשב את זמן ההשקיה.
8. הקפידו על השקיה יעילה. עדיף כשאין רוח, בדרך כלל בשעות הלילה או הבוקר; שיחים ועצים כדאי להשקות בטפטוף; לפני השקיה יש לבדוק נזילות ופריצות מים ולכוון את גזרת הממטרות. אם מתגלים ליקויים – יש לתקנם; כוונו את כמות המים במחשב ההשקיה בהתאם לעונות השנה.
הטיפים באדיבות חברת "לדיקו", יבואנית כלי גינון של BOCH, ומטעם משרד החקלאות