בניו יורק ולונדון עושים את זה עשרות שנים - שטחים עירוניים ומוזנחים הופכים לשטח ירוק ופורח. אם יצא לכם לשוטט באחת מערי המטרופולין הגדולות בעולם, בטח נתקלתם בגינות ירק מטופחות בלב הג'ונגל העירוני. כעת זה מגיע גם אלינו ובשנים האחרונות צצות במחוזותינו יותר ויותר גינות משותפות בשטחים עירוניים.
חיבור לשכנים
גינות קהילתיות מוקמות על ידי התארגנות של תושבים אשר הופכים בעבודה משותפת שטח ציבורי ומוזנח בשכונה, לגינת פרי וירק. "מדובר בהתארגנות של תושבים שמאמינים שהם חלק מקהילה גדולה יותר", מסביר יהונתן הימן, פעיל בהתארגנות גינות קהילה בישראל. לפי הערכות, ישנם כמאות גינות קהילתיות פזורות ברחבי הארץ, ולצידם עשרות תושבים שמסדרים, עודרים, שותלים, משקים ונהנים מתוצרת עצמית של פירות, ירקות, פרחים וצמחי תבלין.
מאות הגינות הקהילתיות מעניקות למתנדבים עיסוק לשעות הפנאי, חיבור אל הקרקע וגם הזדמנות להכיר את שכניהם. החקלאות העירונית מאפשרת לתושבים להנות מחיבור אל הטבע ולזכות בריאות ירוקות במקום מפגעים סביבתיים. בא לכם גם? באתר גינות קהילה בישראל תמצאו את כל המידע בנושא, תוכלו לאתר גינות קהילתיות באיזור מגוריכם וגם לקבל מידע מקיף כיצד להוציא אל הפועל גינה קהילתית חדשה. בינתיים קבלו כמה גינות למופת:
רמת אביב: ערוגות, עצים ואירועים
הגינה השכונתית ברמת אביב הוקמה לפני שלוש שנים, על שטח נטוש שגובל בגן ילדים. בגינה ישנם כ-30 פעילים קבועים אשר מטפחים את הגינה בקביעות.
מה מגדלים? עצי פרי ביניהם תאנה, לימון, פקאן ותות, וערוגות משותפות של צמחי תבלין ופרחים. בנוסף, ישנם כ-22 ערוגות אישיות של משפחות אשר מגדלות ירקות עונתיים.
מימון: עיריית תל אביב מספקת את ההשקיה, כלי עבודה ושתילים מהמשתלה העירונית. ציוד נוסף כמו טפטפות, ירקות וכלי עבודה נוספים נקנים על ידי המתנדבים.
אירועים: "הגינה שלנו פתוחה לכולם", מסביר נועם דונסקי, רכז הגינה. "אנחנו עורכים כל מיני אירועים קהילתיים כמו שוק קח-תן, ט"ו בשבט וסוכות".
גינת פלורנטין: בית הספר השומם פרח
גינת פלורנטין הוקמה בשנת 2005 על חורבותיו של בית הספר "דרויאנוב". במשך שנים הפכו תושבי העיר את חצר בית הספר השומם לחלקת גן עדן פרטית שמשלבת את חיי התרבות של השכונה הססגונית. לא מזמן נודע להם שבשנת 2015 הם יאלצו להתפנות, מפני שהמקום מיועד להריסה ובנייה מחדש. כעת מחפשים עבורם בעיריית תל אביב פתרון חילופי בשכונה. הגרעין החזק של גינת פלורנטין מונה כעשרה פעילים ועוד המון מתנדבים מתחלפים. הגינה בפלורנטין מאגדת את כל הקהילה יחדיו, כך למשל, בכל יום שישי נערכת פעילות של הפעילים עם ילדי הגן הסמוך, וקבוצות של נוער בסיכון מגיעות לפה אחת לשבוע לטפח את הערוגה שלהם.
מה מגדלים? גידולים עונתיים, עצי פרי ומייצרים קומפוסט (זבל אורגני משאריות של אוכל).
מימון: עיריית תל אביב מספקת את ההשקיה, כלי עבודה ושתילים מהמשתלה העירונית. הפעילים מקפידים לבנות בעצמם את ההשלמות עם דגש על חומרים ממוחזרים כמו משטחי פריקה. אחת לשנה נערכת בגינה מסיבת שכונה שהכנסותיה מיועדות לתקציב השנתי.
אירועים: "בגינה ישנה ספרייה עם פינת ישיבה", מספר קובי פלומבו, רכז הגינה, "וכל אורח מוזמן לבוא ולקרוא בגינה או להשאיל ספר". מלבד זאת, נערכים בגינה מגוון אירועים כמו שוק תן וקח, חגים ואירועים שונים של השכונה.
שבועת האדמה: גידולים מסורתיים
עמותת "שבועת האדמה" הוקמה בשנת 2007 במטרה לפתח מערכות קהילתיות, חקלאיות ואקולוגיות, המייצרות מזון טרי ומזין בסביבה עירונית. שבועת האדמה מפעילה 10 גינות קהילתיות חקלאיות בערים באר שבע, אשקלון וערד. הגינה הראשונה של שבועת האדמה הוקמה ב-2008 ברחוב קלישר, שכונה ג' בבאר שבע. במהרה הפכה הגינה לסיפור הצלחה ומודל לגינות נוספות בעיר ובארץ.
מה מגדלים? בגינה ישנן 50 ערוגות משפחתיות אותן מעבדות משפחות ממרכז הקליטה הסמוך של עולים יוצאי אתיופיה. העולים מגדלים גידולים אתיופיים מסורתיים כגון גומן, טף וברברה (פלפל חריף), לצד גידולים מוכרים יותר כמו בצל, שום, תפו"א תירס ועוד. בינואר השנה הקימה העמותה ביחד עם תושבי השכונה ועולים ממרכז הקליטה בוסתן עירוני בסמוך לגינת קלישר. כ-40 עצי פרי נשתלו על שטח ציבורי מוזנח והבוסתן משמש כדרך נוספת לפתח את הסביבה ולגדל מזון בעיר.
מימון: רוב המימון מגיע מתורמים פרטיים, כאשר העירייה מספקת את ההשקייה.
אירועים: הגינה החקלאית מספקת תעסוקה ועיסוק לאוכלוסיה המבוגרת, אפשרות לגידול תוצרת חקלאית מסורתית אתיופית, מקום מפגש קהילתי, חיסכון כלכלי בסל הירקות המשפחתי, העברת ושימור ידע מסורתי לדור הצעיר, חיזוק תחושת החיוניות והגאווה האישית והקהילתית. אחת לשנה מתקיים פסטיבל אקותיופיה בגינת קלישר, מפגש של תרבות וסביבה בגינה הפתוח לתושבי העיר וכולל סדנאות, דוכני אומנות, אוכל אתיופי מסורתי, סיורים בגינה וריקודים (השנה יתקיים הפסטיבל ב-29.5).