בקיעת השיניים הראשונות היא אירוע משמח ועוד ציון דרך בשרשרת האירועים המיוחדים של השנה הראשונה בחיי התינוק. אף על פי שזמני בקיעת השיניים שונים מתינוק לתינוק, יש טווח זמנים שכיח. מה קורה אם בקיעת השיניים מתעכבת אצל התינוק שהופך בינתיים לפעוט? האם יש סיבה לדאגה?
"לשיניים הנשירות (שיני החלב) אין סדר בקיעה מדויק וקבוע, אך לרוב הן בוקעות בזוגות, כשהשיניים התחתונות מקדימות את העליונות", מסבירה ד"ר רולי ברקוביץ, מומחית ברפואת שיניים לילדים ברשת מרפאות כללית סמייל ורופאה בכירה במחלקה לרפואת שיניים לילדים באוניברסיטת תל אביב, ומוסיפה כי גם בתחום הזה, הבנות מקדימות את הבנים.
"הטווח של בקיעת השן הראשונה רחב מאוד - מגיל ארבעה חודשים עד גיל שנה", מוסיפה ד"ר מלכה אשכנזי, מומחית ומרצה בכירה ברפואת שיניים לילדים, ממומחי אתרzap doctors . "הורים רבים מודאגים לקראת יום ההולדת הראשון של התינוק, ואינם מודעים לכך שעיכוב בבקיעת השן הראשונה הוא נורמלי ותקין לחלוטין, ובהחלט לא צריך לעורר דאגות".
שן תחת שן
לדברי ד"ר ברקוביץ, מומלץ לגשת בכל מקרה לבדיקה אצל רופא שיניים לילדים כבר בגיל שנה. "גם אם לפעוט עדיין לא צמחו השיניים, סביר להניח שהמצב תקין, ורופא השיניים יוכל למשש את השיניים בתוך הלסת ולהרגיע את ההורים. מצבים חמורים יותר של חוסר שיניים אמיתי לרוב מתקשרים לבעיות רפואיות אחרות, המתגלות בדרך כלל כבר בשלבים מוקדמים יותר על ידי רופאי הילדים. אם זו הפרעה מקומית המונעת בקיעה תקינה, רופא השיניים יוכל לגלות זאת".
ד"ר אשכנזי מסבירה כי הרופא בודק את צורת הרכס של השיניים. "מדובר בקשת של השיניים - רופא השיניים ממשש ויכול להבחין אם הרכס קשה ועבה. רופא מקצועי יכול להבחין בכך אפילו בלי לגעת באזור. מה שבטוח הוא שאין לעשות לפעוט צילום שיניים", היא מזהירה. "זוהי חשיפה מיותרת לקרינה, שממילא לא תביא כל תועלת, מכיוון שהממצאים לא יגרמו לנו לעשות אף צעד - כך שזה לגמרי מיותר".
מה קורה אם השיניים אינן בוקעות גם אחרי כמה חודשים? מתי צריך להתחיל לדאוג?
"כשהפעוט בן 15 חודשים והשיניים טרם בקעו, צריך לבדוק או לשלול מחלות שגורמות לאיחור בבקיעה", מסבירה ד"ר אשכנזי. "השכיחות של חוסר גדול של מספר השיניים - חוסר של שש שיניים ויותר אצל פעוטות, היא אחוז עד שלושה אחוזים. ברוב המקרים זהו חוסר ולא היעדר מוחלט של שיניים, בדרך כלל כתוצאה מהיפותירואידיזם או מהיפופראתירואידיזם – מחלות הנובעות מתת פעילות בלוטת התריס, המגדילות את המטבוליזם בגוף כשכל הפעילות הבסיסית של התאים בגוף עולה. אלה מחלות שהאיחור בבקיעת השיניים הוא רק חלק מהתסמינים שלהן, ושלא קשה לזהות אותן: בדרך כלל מדובר בפעוט שלא גדל ולא גבה, לצד עוד סימנים המעידים על הבעיה. לרוב, עד שלב זה, ההורים מרגישים בבעיה. זה לא מתחיל מהשיניים, ויש לכך מרכיב גנטי. אני מדגישה כי עד גיל 15 חודשים אפשר עוד לצפות שכל השיניים יבקעו בבת אחת. לכל אחד הקצב שלו, בדיוק כמו שיש תינוקות או פעוטות שמתחילים לזחול או ללכת מאוחר".
שיני זהב
מה אוכל פעוט ללא שיניים?
ד"ר ברקוביץ: "כמו שזקנים מסתגלים לאכול גם כשאין להם שיניים, כך גם הפעוטות. אין צורך לשנות דבר, הם אמורים לאכול את כל מרכיבי המזון כפי שממליצים בטיפת חלב - הכל בהדרגה, בהתאם להתקדמות בגיל".
ד"ר אשכנזי: "יש הטוענים שעצם הלעיסה מעודדת את השיניים לבקוע. מעבר לכך, הרכס מספיק חזק ומתפקד כמו שיניים, ולכן, בלי כל קשר להיעדר שיניים, הפעוט צריך לאכול כבני גילו ולהתנסות במגוון מזונות".
מה צריך לעשות מבחינת צחצוח?
ד"ר אשכנזי: "יש לזכור בכל מקרה שבשנה הראשונה לאחר הבקיעה, השיניים רגישות יותר להתפתחות חורים מכיוון שהן פחות חזקות. השנה הראשונה בעייתית וצריך להקפיד בה על צחצוח שיניים, לא משנה מתי הן בוקעות.
"גם כשהשיניים אינן בוקעות, יש לזכור כי לעששת יש כמה תנאים - שן, אוכל וחיידקים. כשאין שיניים, חשוב מאוד לא להרגיל את הפעוט לשתייה ממותקת או להירדמות עם בקבוק חלב, כדי שיפתח הרגלי אכילה טובים בהמשך.
"צריך לזכור שכל מאכל עושה חורים: לאחר כל אכילה החיידקים מפרישים חומצה שממיסה את השן, ותיקון הנזק על ידי הריר נמשך זמן מסוים. לכן, כדי שיהיה שיווי משקל, צריך לאכול באופן מסודר ולדאוג שיעברו שעתיים עד הארוחה הבאה כדי שיהיה זמן לתיקון הנזק. אם אוכלים בין הארוחות, הריר בפה לא מספיק לתקן את הנזק. חשוב גם שהפעוט יידע שההנקה או הבקבוק הם דרך להאכלה, ולא להרגעה".
גם ד"ר ברקוביץ ממליצה להתחיל בניקוי חלל הפה עוד לפני בקיעת השיניים. "כדי לחלות בעששת, דרושה הימצאות של חיידק מסוים הגורם למחלה. בחיידק נדבקים כמו בכל מחלה מדבקת אחרת, בעיקר מההורים, אך גם מהאחים או מהחברים בפעוטון. מכיוון שפעוטות רבים נדבקים עוד לפני בקיעת השיניים, הניקוי מועיל וחשוב. בשלב הזה משתמשים לרוב בפד גזה נקי ומנגבים את חלל הפה והרכס מחוסר השיניים ואף הלשון".
האם יש קשר בין בקיעה מאוחרת לזמן החלפת השיניים לקבועות?
ד"ר אשכנזי: "בהחלט כן. כשהשיניים בוקעות מוקדם, הן גם מתחלפות מוקדם יותר, ולהיפך".
הכתבה התפרסמה באתר ifeel.
>> רוצים טיפים בנושא הורות? תעשו לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"
>> התינוק עדיין לא מרים את הראש? דרכים לטיפול בבעיות התפתחות