כשהילדים נולדים, ולא יודעים לעשות עוד יותר מדי, נותר להורים חסרי המנוח רק לדאוג שיצמחו ויגדלו. כאשר קצב הצמיחה אינו משביע רצון, ואינו מתיישב בקנה אחד עם הנורמה, הורים רבים מתחילים לחשוש לגבי גודלו הסופי של הצאצא. מחקר בריטי חדש מרגיע את המוטרדים, ומציע להם להיאזר בסבלנות, לאחר שנמצא שמרבית התינוקות שהיו קטנים בתשעת החודשים הראשונים לחייהם יסגרו את הפער עד שיגיעו לגיל 13.
"חשוב לשקול ולמדוד את התינוק בשבועות הראשונים"
המחקר החדש של אוניברסיטת בריסטול פורסם השבוע בכתב העת 'רפואת ילדים', ומתבסס על מידע שנלקח מ-11,499 ילדים שנולדו בשנות ה-90. המחקר נחשב למקיף ביותר בתחומו, ועל פי החוקרים יכול להרגיע מאוד הורים אחראיים, מאחר שבמידה והילד מקבל טיפול טוב ותזונה טובה, לבסוף הוא ישלים את הפער. מתוך כל הילדים שנבחנו, כולם נולדו בזמן ולא היו פגים, 507 מתוכם התקשו להעלות במשקל בשמונת השבועות הראשונים לחייהם, ו-480 התקשו לעלות במשקל בגילאי 8 שבועות עד 9 חודשים. 30 ילדים נוספים השתייכו לשתי הקבוצות גם יחד.
הילדים בקבוצה הראשונה העלו במשקל, גדלו והצטרפו לנורמה עד גיל שנתיים, ובגיל 13 היו נמוכים מחבריהם ב-3 ס"מ בממוצע, וקלים ב-2.5 ק"ג. בני הקבוצה השנייה עלו אט אט עד גיל 7, ואז חוו קפיצת גדילה בין גיל 7-10. בגיל 13 עדיין היו ילדים בקבוצה זו קלים ונמוכים מחבריהם בכ-4 ס"מ ו-5.5 ק"ג בממוצע.
"הסיבה שהקבוצה הראשונה הצליחה להדביק את הקצב יותר בקלות היא שכנראה בשלב בחיים הראשון הם סבלו מקשיי הזנה ברורים, ואובחנו בשל כך מוקדם. כך ניתן להם טיפול נכון, ובזמן", אומר פרופסור אלן אדמונד, העומד בראש צוות החוקרים. "הילדים בקבוצה השנייה באמת התקשו יותר לצמצם פערים גם בעקבות זמן ממושך יותר ללא אבחון וטיפול מתאים, כגון תוספי תזונה נכונים, ורבים מהם היו גם ילדים להורים רזים ונמוכים יותר. בסופו של דבר, המחקר מראה לנו שגם אלה שסבלו מתת משקל יגיעו לבסוף, כמעט כולם, לגובה ומשקל בטווח הנורמלי, גם אם יהיו בחלק היותר נמוך שלו. המחקר חושף גם עד כמה חשוב לשקול ולמדוד את התינוק בשבועות הראשונים לחייו, אך חשוב ונכון להוריד את רמות המתח והחרדה סביב העניין".
"אחוזונים מלחיצים את ההורים כבר שנים רבות", אומרת אלה ועקנין, מלווה התפתחותית, "ורבים מהם אפילו חוששים מאוד מהביקור בטיפת חלב, ומדבר האחיות. זה חבל, כי המעקב הזה חשוב, אבל לא אמור להכניס את ההורה לחרדה. תינוקות שמתקשים באכילה יכולים לקבל אוכל של פגים, או תוספות שונות שיעשו הבדל אבל לא סתם יוסיפו קלוריות מיותרות לתפריט.
"יש גם עניין של השמנת יתר בימינו, ותזונת התינוק מגיל 6 חודשים יכולה ליצור תבנית של השמנה מיותרת בעתיד, שגם לה יש השלכות בריאותיות, חלקן מסוכנות ומורכבות בהרבה ממשקל וגובה נמוך. שבירת אחוזונים בשנה הראשונה היא דבר שיש להתייחס אליו, אבל שוב, בשיקול דעת ורוגע, על מנת להציע מענה מתאים".