אלרגיה לחלבון חלב הפרה היא אחת האלרגיות למזון הנפוצות ביותר אצל תינוקות ומספר המקרים בהם היא מופיעה הולך וגדל בעשור האחרון. אלרגיה לחלב הפרה מתרחשת כשמערכת החיסון יוצרת תגובת יתר לחלבון חלב הפרה המצוי בחלב ומוצריו.
בין הסימפטומים הקלאסיים העלולים להעיד על רגישות או אלרגיה לחלב נמנים: פריחות, התנפחויות סביב הפה והעיניים, שלשול, הקאות ודם בצואה. תסמינים אלו יכולים להופיע מיד לאחר צריכת חלב ומוצריו (עד שעתיים) או עד כ-48 שעות לאחר צריכתו. במקרים אלו, ייתכן והרופא המטפל ימליץ לשנות את תזונת התינוק אשר לא יונק לתמ"ל היפואלרגני מתאים (הידרוליזאט) בו החלבון החלבי עבר פירוק מלא ליחידות קטנות. כך מערכת החיסון כבר לא תזהה אותו כאלרגן ולכן לא תוביל לתגובה אלרגית ברוב המקרים.
עדי רסולי, דיאטנית קלינית לתינוקות, מתארת כי פעמים רבות הורים מדווחים על חוסר שקט ניכר בתינוק, על אף ניסיונות האכלה בתמ"לים (תרכובת מזון לתינוקות) שונים כמו קשיי עיכול, בכי ממושך וחוסר שקט. סימנים אלו עשויים להתגלות כתסמינים לרגישות לחלב. בהעדר מזון מותאם למצב זה, תווצר חווית אכילה מתסכלת וקשה בצד תופעות בריאותיות שעלולות להחמיר ולהוביל לירידה במשקל.
אלה הן 5 נורות האזהרה שצריכות להוביל אתכם להתייעצות עם רופא ילדים בנוגע לרגישות לחלב ומוצריו:
אי- שקט לא מוסבר/כאבי בטן/ קוליק קשה
כל תינוק בוכה אך יש מי שבוכה יותר ויש מי שבוכה המון. מקרים של בכי לא מוסבר למשך כמה שעות ביום בסמוך או לא לארוחות, וללא קשר לשעות היום בהחלט צריך להדליק נורה אדומה. עוד לפני שמתחילים לעשות ניסוי וטעייה עם מוצרים שונים או תמל"ים שונים, מומלץ שוב לשלול רגישות או אלרגיה לחלב על ידי האכלת התינוק עם תמ"ל היפואלרגני מתאים (הדרוליזאט) למשך 2-4 שבועות.
פליטות מרובות
חוסר השקט הנובע מאי סבילות לחלבון החלב, עשוי לעיתים - לבלבל ולעורר חשד להאכלת יתר, או מצב של ריפלוקס קלאסי בו הסוגר שבין הושט לקיבה אינו נאטם ומאפשרת חזרת תוכן הקיבה. לעיתים כאשר אין הטבה בטיפול בריפלוקס עם תמ"ל יעודי, הרופא ימליץ להאכיל את התינוק בתמ"ל היפואלרגני מתאים למשך כשבועיים ועד 4 שבועות לאבחון.
עוד מוסיפה רסולי, כי ההתמדה במזון לתקופה של כשבועיים חשובה על מנת לאפשר יציאת רכיבי המזון החשודים כמעוררי תגובה ( חלבון החלב) וכן על מנת לאפשר לתינוק הסתגלות למזון החדש ולחוויה החדשה שנוצרת. לא פעם בשלב הזה תינוקות חשים כאב בזמן האכילה, כך שהקשר בין אכילה לכאב מוביל אותם לאכילה מועטה או מקוטעת. כדי ללמוד את ההשפעה של המזון החדש, נדרשת תקופת הסתגלות של התינוק ושל גופו.
חוסר עלייה במשקל
חוסר עליה במשקל או "שבירת עקומות" מהווה נורה אדומה למצבים שונים ודורשים ביקור והתייעצות עם הרופא המטפל. אלרגיה או רגישות לחלב בהחלט נמצאים ברשימת החשודים ויש להתייחס אליהם בכבוד.
עצירות ממושכת
גם במקרה זה, כדאי להשקיע מחשבה ולהכניס את הרגישות לחלב לתוך רשימת החשודים לפני שרצים לפתרונות טבעיים או שאינם טבעיים בחיפוש אחר פתרון הבעיה, בעיקר אם מדובר בתינוק בתחילת דרכו
מחלות חוזרות ונשנות בדרכי הנשימה
צפצופים / דלקת ריאות תקפות, גם הם בהגדרת נורה אדומה לחשד לאלרגיה לחלב שמעבר לתמ"ל היפואלרגני מתאים לכמה שבועות עשוי לשלול או לאשש אותו
בהמלצה למעבר לתמ"ל מפורק, מתמודדים הורים עם שאלות סביב בחירת המוצר. יש לציין כי התמ"לים מבוססים חלבון חלב פרה מפורק באופן מלא, כך שהגוף (מערכת החיסון) לא מזהה אותם כחלבון זר, ולא מעורר תגובה נגדם ברוב המקרים.
ההבדל בין המוצרים הקיימים מתבטא ב:
- במקור החלבון (קזאין או מי גבינה).
- בהרכב פרופיל השומנים (תכולת חומצות השומן והרכבן, והדמיון שלהן להרכב חלב האם).
- תוספת פרוביוטיקה. מחקרים הוכיחו כי תוספת חידקים פרוביוטיים מסוג LGG בשילוב עם חלבון קזאין מפורק בתמ"ל ייעודית (הידרוליזאט) יכולה לזרז את התהליך להשגת סבילות לחלב ולצאת מהר יותר מהאלרגיה לעומת תמ"לים אחרות שנבדקו.
"בעידן הדיגיטלי, אני רואה לא פעם, כמה כל הנחיית רופא מקבלת חיזוקים או התנגדויות מקהל ההורים ברשת". כך מתארת עדי רסולי. "סיפורים רבים של תינוקות המביעים קושי בעיכול או אלרגיה מועלים ברשת בחיפוש אחר עצות /הדרכה/טיפים כיצד להגיש את התמ"ל המפורקת לתינוק, הידוע כבעל טעם וריח אופייני ושונה מתמ"ל רגילה".
הנה 5 טיפים מעדי שיקלו עליכם בהאכלת התינוק האלרגי/רגיש לחלב:
1. חלב אם הוא הבחירה הראשונה גם עבור תינוק אלרגי. חפשו אחר הדרכה מתאימה להנקה - שתאפשר מנח טוב לתינוק. במקרים מסוימים ובהתאם לייעוץ דיאטני, השמטת רכיבי מזון מתפריט האם , תשפר את תגובת התינוק. יתכן והרופא יבקש להסיר חלב ומוצריו מהתפריט של האימא. במקרה זה יש להיוועץ עם דיאטנית לגבי הרכב התפריט.
2. זכרו שהמעבר לתמ"ל היפואלרגני (מפורק) נעשה בהתאם לצורכי התינוק, והזכירו לעצמכם כי זה המזון המתאים לו. תינוקות הם כל כך חכמים ורגישים, לכן חשוב שתגיעו להאכלה נינוחים ורגועים גם במחשבותיכם.
3. במידה ומתבצע מעבר לתמ"ל היפואלרגני (הידרוליזאט), התחילו בכמות קטנה, בשעה שהתינוק מביע סימני רעב קלים ונינוח באופן יחסי.
4. אם נתקלתם בקושי במעבר בשל טעמו של התמ"ל, שלבו את התמ"ל החדש יחד עם חלב אם (במידת האפשר ) ארוחות משולבות: תמ"ל וחלב אם יתאפשרו ליממות בודדות, על מנת לאפשר הסתגלות למזון החדש.
5. אם אין באפשרותכם לשלב עם חלב אם, תוכלו להוסיף טיפת תמצית וניל לבקבוק התינוק בימים הראשונים ע"מ לאפשר מעבר הדרגתי לטעמו החדש של התמ"ל ההיפואלרגני.
*תוכן הכתוב הוא באחריותה המקצועית של עדי רסולי-אפרתי בלבד. פרמהבסט אינה אחרית על תוכן הכתבה. לתשומת לב: חלב אם הינו המזון הטוב ביותר עבור התינוק.