בין גיל חצי שנה לעשרה חודשים, רוב התינוקות מתחילים לזחול. זהו שלב שמגיע לאחר שהתינוק כבר למד לשכב על הבטן, להרים את הראש ולהתהפך.
מכיוון שפעולת הזחילה מתבססת על יכולות קודמות, ניתן להבחין בסוגים שונים של זחילה. מזחילה קדימה באמצעות הידיים בלבד, דרך שימוש ביד ורגל של צד אחד ועד התקדמות על ידי ישיבה על הטוסיק ותנועות רגליים.
קיימים שלושה סוגי זחילה:
זחילת גחון: בדומה לחייל המתקדם על הגחון; יד גורפת, רגל בהצלבה מתקפלת ודוחפת - והצד שני בהתאמה.
זחילה על שש: התינוק עומד על ברכיו ומתקדם בשילוב של ידיו ורגליו.
זחילה על ארבע: מעין זחילת דוב; התינוק עומד על רגליו וידיו ומתקדם.
בהתפתחות תקינה, זחילת גחון קודמת לזחילה על שש ולאחר מכן מגיעה זחילת דוב, שהיא די נדירה מכיוון שהיא דורשת מיומנות מאוד גבוהה באזור הגב.
לעיתים ניתן להבחין בתינוק שמתקדם אחורה. התקדמות זו אינה זחילה מכיוון שזחילה מוגדרת בתור התקדמות קדימה, אולם, זהו שלב התפתחותי בדרך אל הזחילה.
מאמץ פיזי לא קל
זחילה היא פעולה מורכבת מבחינה מוטורית, ומתבססת על יכולות שהתינוק לומד בשלבים ראשוניים יותר כמו היכולת לקפל את הרגל אל כיוון הראש, יכולת הגב לבצע כפיפה, הצלבה בין היד והרגל הנגדית, דחיפת הרצפה מכפות הרגליים, יכולת השרירים הצידיים להתארך ולהתקצר, יכולת גריפה של הידיים, חגורת כתפיים חזקה, קשר בין הפלג הגוף העליון והתחתון ויכולת העברת משקל בין הצד הימני לשמאלי; תנועות אלו הן רק חלק מהמיומנויות שתינוק צריך לרכוש כדי לזחול. בנוסף, התינוק צריך לדעת להשתמש בגופו בצורה יעילה למרות המאמץ הגופני הקשה. נסו לזחול במשך כמה דקות ולמדו להעריך את התינוק זוחל.
מדוע הזחילה חשובה ולמה היא תורמת?
הזחילה חשובה לחיזוק הגפיים של התינוק, חיזוק הגב, לקורדינציה (יכולת עבודה של ידיים ורגליים בו זמנית) ולמערכת שיווי משקל.
כל אותן מיומנויות שרכש התינוק בעת שזחל, יעמדו לו בעת שיתחיל ללכת. תינוק אשר דילג על פעולת הזחילה עשוי לגלות קשיים בהליכה, מכיוון שמערכת שיווי המשקל שלו לא מימשה את יכולותיה בזמן הזחילה וגופו לא יודע לאזן את עצמו.
הבסיס לזחילה: גמישות הגב
הורים רבים נוהגים להושיב את ילדם לפני שלמד להתיישב בעצמו ולזחול. הבעיה שעלולה להתעורר בעקבות הושבת התינוק לפני שלמד לזחול, היא שתנועתיות הגב נפגעת - שרירי הגב של התינוק נאלצים להתמודד עם המציאות של כוח הכבידה והתוצאה היא קושי מוגבר בשרירי הגב, דבר שפוגע ביכולת הגב ובתנועה צידית.
יכולת התנועה של הגב היא הבסיס לזחילה. כמובן שכל שאר התכונות כמו סימטריה וקשר בין פלג הגוף העליון לתחתון חשובים גם הם, אבל לרוב התינוקות שחווים קשיים בזחילה יש קושי בתנועתיות הגב בגלל בעיות כגון מתח שרירים חזק מדי או חלש מדי, או בגלל שהושבו לפני הזמן.
תרגילים לעידוד זחילה:
• השכיבו את התינוק על גבו, והניעו את האגן שלו מצד ימין לצד שמאל. לאחר מכן בצעו את התרגיל עם כל אחת מרגליו בנפרד. המטרה היא לראות שחלק הגוף העליון של התינוק נשאר ללא תזוזה ורק החלק התחתון נע.
• השכיבו את התינוק על גבו, כופפו לו את הברך לכיוון בית החזה וחזרו על הפעולה בשתי הרגליים.
• השכיבו את התינוק על גבו, קרבו את רגלו וידו הימניים עד למפגש ביניהן - חזרו על הפעולה גם עם יד ורגל שמאל. ראו שהתנועה מתרחשת גם במפרק הירך וגם בכתף, שאין מפרק דומיננטי.
• אחזו ברגל וביד של אותו כיוון וגלגלו את התינוק כלפי הצד השני - לכיוון הכתף הנגדית שמונחת על המזרון. בצעו את התרגיל עם היד והרגל השנייה.
• תנוחת ערסול: החזיקו את התינוק בתנוחת ערסול כשפניו פונות לתקרה, יד אחת תומכת בראש, והשנייה באזור הברכיים. שימו לב ששתי הידיים נמצאות בקו המרכז ולא פרושות וקרבו את הראש והרגליים - כאילו אנו מכדררים את התינוק; שימו לב: לא יותר מדי. המטרה: לגרום לגב להיות במצב של כפיפה.
• כאשר התינוק שוכב על הגב, טפחו קלות על בית חזהו, לאחר מכן שפשפו את האזור באמצעות חיתול בד.
• הניחו צעצועים מעל כרית או מעל הרגל, שיגרו את התינוק לטפס מעליהם.
• הסירו את הגרביים של התינוק, שירגיש את הרצפה.
עידן דולב הוא מדריך להתפתחות תינוקות, מטפל ומעביר סדנאות ליווי התפתחותי. צרו קשר במייל או באתר