על יתרונות ההנקה אין חילוקי דעות, אבל מה קורה כשמשהו משתבש בדרך? בבריטניה מתחילים להיות מודאגים ממספר המקרים של תינוקות שהתייבשו לאחר שלא קיבלו מספיק חלב אם במהלך ההנקה – מצב שעשוי לעיתים להיות קטלני. רופאים מבית החולים בראדפורד רויאל מתכוונים ליזום מחקר שיבדוק כמה מקרים כאלה מתרחשים ומה ניתן לעשות בנדון.
"הנקה היא כמו דת"
כשתינוק בן יומו לא מקבל מספיק חלב, הוא עלול להגיע למצב שנקרא- Hypernatraemic dehydration, רמת הסודיום בדם עולה בצורה דרמטית. זהו מצב נדיר, אבל ללא טיפול מתאים הוא עלול לגרום לנזק מוחי, נמק, ואפילו למוות. אם מתגלים סימנים מוקדמים לכך, אין בעיה להשיב את המצב לקדמותו. הבעיה היא שלא תמיד קל לזהות תינוקות שלא מקבלים מספיק חלב, משום שלמרות החוסר, הם עשויים להידמות ערניים וחיוניים.
בבריטניה משערים כי בעקבות העלייה שחלה במספר הנשים שמעוניינות להניק ושמודעות לחשיבות ההנקה, ייתכן שגם חלה עלייה במקרים של התייבשות. על פי הדיווחים, לרוב מדובר באימהות לילד ראשון שזו הפעם הראשונה שהן מתנסות בהנקה. נשים רבות נתקלות בקשיים בהנקה בשבועות הראשונים. לעתים אין לאם מספיק חלב או שהתינוק לא מצליח לינוק כמו שצריך.
על פי מחקרים מקומיים, בתי חולים בבריטניה מטפלים מדי שבוע לפחות בתינוק אחד שסבל מהתייבשות קלה או חמורה, אבל עדיין אין מספיק נתונים על כך. עורכי המחקר מתכוונים לבקש מרופאים ברחבי אנגליה לדווח להם מדי ארבעה שבועות בכמה תינוקות הם טיפלו שסבלו מהתייבשות כזו. "אנשים נזהרים שלא לומר שום דבר שיפגע בשם הטוב של ההנקה", אומר ד"ר סם ריצ'מונד, רופא יילודים בבית החולים סאנדרלנד רויאל. "הנקה היא קצת כמו דת", הוא מוסיף. "והרצון הוא לא לפגוע בזה, אבל זה בהחלט נושא שצריך להתייחס אליו".
ד"ר סאם אודי, יועץ ביחידה הנאו-נטלית בבית החולים, מעורכי המחקר מוסיף: "כשנבין מה היקף התופעה נוכל לטפל בה". לדבריו, הפיתרון לא טמון, ככל הנראה, בעידוד למתן של פורמולות לתינוקות, אלא למתן ייעוץ ותמיכה רחבה יותר להנקה".
פיתרון נוסף שהוצע – מעקב קפדני יותר אחר העלייה במשקל בשבועות הראשונים של הילוד. מחקרים מראים שתינוקות שמאבדים למעלה מ-10 אחוז ממשקל הלידה שלהם דורשים התייחסות, וזה עשוי להיות סימן לכך שמשהו לא תקין בהנקה. עם זאת, החשש הוא, שכיוון שתינוקות יונקים מאבדים יותר משקל בשבועות הראשונים מאשר תינוקות שניזונים מתמ"ל, נשים יתחילו להירתע מהנקה שלא לצורך.
מה עושים? ביקורת חיתולים
"בארץ הנהלים מאוד מסודרים בעניין הזה", אומרת שרונה נגבי, מדריכת הנקה. "ביומיים הראשונים התינוק בדרך כלל שוהה בבית החולים עם האמא, שם בודקים עלייה במשקל, ומבצעים רישום של יציאות שתן וצואה, מודדים את חום התינוק ובודקים את המרפסים שלו". לדברי נגבי, אצל תינוק שמתחיל להתייבש המרפסים מתחילים לשקוע. "כל אחת שעובדת עם יילודים יכולה לזהות את זה בקלות", היא מדגישה.
כיצד האם יכולה לזהות שהתינוק לא יונק כראוי?
"חשוב להיוועץ ביועצת הנקה מוסמכת או במדריכת הנקה, שתדריך את ההורים על בדיקת החיתולים", אומרת נגבי. "תינוק שהתייבש לא ייתן שתן או שהשתן שלו יהיה כהה ומסריח. קשה מאוד לפספס את זה".
נגבי טוענת שיש ללמוד את הסימנים להנקה נכונה – בשלושת-ארבעת השבועות הראשונים צריך לראות לפחות חמישה עד שישה חיתולי שתן ב-24 שעות, ולפחות חיתול אחד של צואה, בגודל של מטבע חמישה שקלים. אם התנאים האלה לא מתקיימים יש לפנות לבית החולים".
ומה עושים במצב שבו אין מספיק חלב או שהתינוק לא מצליח לינוק?
"פנות ליועצת הנקה מוסמכת. יכול להיות שזה נובע מכך שהתפיסה של השד לא נכונה או שיכול להיות שיש בעיה אחרת. בדרך כלל כל בעיה היא פתירה, והתינוק מצליח לבסוף לינוק ודברים מסתדרים. זו בהחלט לא סיבה שלא להניק. מה שכן, משרד הבריאות צריך לממן ליולדות את ייעוץ ההנקה".