חטיפי בוטנים וביניהם הבמבה כמובן, נחשבים בדרך כלל למאכלים שלא מומלצים לפעוטות מחשש לאלרגיה, אבל ממחקר אנגלי-ישראלי שנערך בימים אלה, נראה כי חשיפת תינוקות לחטיפי בוטנים דווקא תפתח עמידות לאלרגיה. הבוטנים נחשבים למאכל אלרגני, ולכן הורים רבים בוחרים לעכב את גיל חשיפת ילדיהם למאכל.
המחקר, המתקיים במקביל בישראל ובאנגליה בראשות ד"ר גדעון לק ופרופ' יצחק כץ, מנהל המכון לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה במרכז הרפואי אסף הרופא - בודק את הסיבות להבדלים בשכיחות אלרגיה לבוטנים בשתי המדינות. מתברר שבישראל השכיחות לאלרגיה לבוטנים בגילאי 4-18 שנים, היא עשירית מהשכיחות באנגליה, והחוקרים סבורים שחשיפה מוקדמת של תינוקות בארץ לחטיפי בוטנים כנראה מפתחת עמידות לאלרגיה זו, הנחשבת לקטלנית מבין האלרגיות למזון.
הנתון הזה, אגב, מנוגד לדעה הרווחת שבאנגליה נחשפים הילדים לבוטנים בגיל צעיר בגלל השימוש בחמאת בוטנים. מתברר שדווקא הילדים הישראלים נחשפים לבוטנים בגיל צעיר יותר: באנגליה החשיפה לממרח בוטנים היא בסביבות גיל שנתיים, בעוד שבישראל נחשפים תינוקות בגיל 6 – 9 חודשים לחטיפי בוטנים בסגנון במבה ותואמיו.
טרנד כלל עולמי
במחקר השתתפו ילדים יהודים בגילאי 4-18 מאנגליה ומישראל, כך שהגורם הגנטי נשלל במידה רבה. כתוצאה מהמחקר, מממן ה-NIH (מכון המחקר האמריקאי הלאומי, היוקרתי ביותר בעולם) מחקר באנגליה, שבו נבדקת ההשערה בדבר היתרונות שבחשיפה המוקדמת לבוטנים. במסגרת מחקר זה, שהחל לפני 3 שנים, החלו להאכיל תינוקות אנגלים בחטיף בוטנים באופן מכוון, בשכונות מסוימות ומוגדרות במדינה.
לדעת פרופ' כץ, בעוד שנים ספורות ניתן יהיה להגיע למסקנות ברורות בעניין זה: "כיום ממליץ משרד הבריאות הבריטי להימנע מחשיפה של תינוקות ופעוטות לבוטנים או לחטיפים המכילים בוטנים, בגלל החשש מהאלרגיה", הוא אומר, "אך ההמלצה הזו לא הוכיחה את עצמה. אם תוצאות המחקר יאשרו את הסברה שחשיפה מוקדמת תמנע את האלרגיה לבוטנים, הרי שההמלצה תהיה דווקא להקדים את החשיפה של התינוקות לבוטנים וחטיפי בוטנים".
רופא הילדים ד"ר רונן מוסרי, מסביר: "מדובר בטרנד כללי בעולם, שמדבר על כך שבין גיל ארבעה לשישה-שבעה חודשים ישנו חלון שבו אם הילד נחשף למזונות חדשים, התפתחות האלרגיה היא נמוכה יותר. הכיוון הזה עדיין נחקר, וחשוב לציין שהנחיות אמריקאיות ואירופיות משתנות בימים אלה גם לגבי צליאק: עבודות קודמות הראו שחשיפה לקמח בגילאים הללו יכולה להקטין את שכיחות האלרגיה".