האם השמפו והסבון שבו אתם משתמשים בעת רחצת התינוק – בטוחים לשימוש? שלא יסבנו אתכם: לפי דוח של ארגון צרכני בארה"ב בשם The Campaign for Safe Cosmetics שפורסם בסוף השבוע, עשרות מוצרי אמבטיה לתינוקות שמשווקים בארה"ב מכילים חומרים בעלי פוטנציאל מסרטן.
הארגון בדק בסך הכל 76 מוצרים פופולאריים לילדים כמו סבונים ושמפו במעבדה עצמאית. ב- 48 מוצרים נמצאה נוכחות של כימיקל בשם 1,4-dioxane שמשמש כחומר מקציף וידוע כבעל פוטנציאל מסרטן, וב-28 מוצרים נמצא formaldehyde פורמאלדהיד, תוצר לוואי של חומרים משמרים שמוסיפים למוצרים כדי למנוע גדילת בקטריות ולהארכת חיי המדף. פורמאלדהיד, גם הוא ידוע כחומר מסרטן, קושר עם סרטן הסינוסים, סרטן מוח ואף לוקמיה.
ילדים רגישים יותר לכימיקלים
לפי הדוח, 23 מוצרים מתוך ה-28 הכילו פורמאלדהיד, 17 מוצרים הכילו את שני הכימיקלים, ו-32 מתוך 48 המוצרים שנבדקו לנוכחות 1,4-dioxane הכילו את הכימיקל המקציף. בין המוצרים שנמצאו בהם הכימיקלים – שמפו של חברת ג'ונסון, סבון לוריאל לילדים, וסבון מקציף של פמפרס.
בתגובה אמרו נציגויות של החברות השונות כי רמת הכימיקלים במוצרים נמוכה מאוד ולא גורמת לבעיות בריאותיות, וכי החברות עושות הכל כדי לוודא שהמוצרים בטוחים ומותאמים לילדים, וגם מוגנים מפני התפתחות של חיידקים.
אך הוועדה האמריקאית להגנה על מוצרי צריכה טוענת שאפילו שאריות של הכימיקלים האלה מהווים סיבה לדאגה. "אם כימיקלים מסוימים גורמים לסרטן אצל בעלי חיים, לא כדאי שנשים אותם על הראש של ילדים שלנו", אומרת סטייסי מלקאן, מנציגות הארגון שערך את המחקר. "ילדים רגישים יותר להשפעות של כימיקלים ולכן יש סיבה לדאגה". לטענתה, בארה"ב אין כלל פיקוח על רמת הכימיקלים הללו, בעוד שבאירופה ה-1,4-dioxane נאסר לשימוש, והשימוש בפורמאלדהיד מוגבל. "הורים לא צריכים להיות מודאגים", היא מוסיפה, "אבל זה מקומם כי אין צורך כלל שהמוצרים האלה יכילו חומרים מהסוג הזה".
ומה בארץ? ממשרד הבריאות נמסר כי מבדיקה במאגר התמרוקים עולה שבארץ רשומים שלושה סוגי שמפו ג'ונסון: ג'ונסון בייבי שמפו אל דמע; ג'ונסון בייבי שמפו מרגיע בתוספת לוונדר אל דמע; ג'ונסון בייבי שמפו מתיר קשרים אל דמע. החומר פורמאלדהיד אינו מופיע ברשימת המרכיבים של מוצרים אלה.
שמפו לוריאל לילדים וסבון מקציף של פמפרס אינם רשומים במאגר התמרוקים בישראל. החומר Dioxane מופיע ברשימת החומרים האסורים לשימוש בתמרוקים ולכן אינו נמצא בתמרוקים בארץ. מעבר לזה, החומר Formaldehyde מותר לשימוש כחומר משמר בהתאם לנהוג באירופה ובארה"ב, בריכוזים הבאים: עד 0.1% במוצרים להיגיינה אוראלית (לחלל הפה), עד 0.2% במוצרים במיכלים שאינם אירוסולים (למעט קצף), עד 5% במחזקי ציפורניים. משרד הבריאות מנפיק רישיונות לתמרוקים על פי הצהרת היצרן לגבי הרכיבים הנמצאים במוצר. בנוסף, נערכות בדיקות לעומס מיקרוביאלי,חומציות ומרכיבים מוגבלים.
ובכל זאת, כדאי להיזהר: "כל התכשירים הקוסמטיים חייבים להכיל חומר שימור כלשהו כדי שהמוצר לא יתקלקל", אומרת ד"ר פנינה שמש, מומחית ברפואת עור. "החומרים המקציפים והפורמאלדהיד או נגזרות שונות שלו, גורמים לאלרגיות במקרים רבים. לגבי הפוטנציאל המסרטן – אין הוכחות חד משמעיות לכך, אבל אין ספק שהמוצרים האלה הם לא סמל הבריאות.
"אני ממליצה להורים להשתמש כמה שפחות בתכשירים כשמדובר בתינוקות וילדים. כדאי לא למרוח משחות מיותרות, להשתמש גם במוצרים מחומרים טבעיים, לא לרחוץ את העור ביותר מדי סבון, ולא להשתמש יותר מדי במגבונים. ומעל לכל, צריך לקחת בחשבון שהחומרים הללו לא תמיד כתובים על האריזה, מאחר שלפעמים מדובר בנגזרות שלהם".