עוד רגע הילד חוגג שנה, מה שאומר שהגיע הזמן לביקור נוסף בטיפת חלב. המתנה הפחות כיפית שהוא יקבל שם לכבוד יום ההולדת היא "חיסון גיל שנה" שלא מעט הורים חוששים ממנו. אם עד עכשיו הקפדתם לחסן ומעולם לא חשבתם לדחות ביקור במרפאה, סביר להניח שלקראת החיסון הזה הספקתם לשמוע לא מעט קולות שטוענים שצריך לפצל אותו. יש הורים שמספרים על תופעות לוואי קשות ועל תינוקות שסובלים מחום ופריחות ואין פלא שאתם מבולבלים. אז בפני מה אתם עומדים? כל המידע לפניכם.
"המערכת החיסונית יכולה לעמוד בזה"
כשתגיעו לטיפת חלב בגיל שנה, תינוקכם יקבל שלוש זריקות שונות. הראשונה מכילה את "החיסון המחומש" שקיבל את שמו משום שהוא מורכב בעצם מחמישה חיסונים: נגד דיפטריה, טטנוס, שעלת, פוליו והמופילוס. זריקה זו תהיה למעשה מנת דחף, כלומר חיסון שהילדים קיבלו כבר בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, שישה חודשים, ויקבלו אותה כעת בגיל שנה, ופעמיים נוספות בכיתה ב' ובכיתה ח'. לחלק מהילדים עשויות להופיע תופעות לוואי כמו אודם ונפיחות באזור ההזרקה, חום, אי שקט או חוסר תאבון. התופעות אמורות לעבור תוך ארבעה ימים מיום החיסון.
החיסון השני שילדכם אמור לקבל באותו תור בטיפת חלב הוא "החיסון המרובע", MMRV, המכיל נוגדנים נגד אדמת, חזרת, חצבת ואבעבועות רוח. חיסון זה ניתן לראשונה בגיל שנה, ומנה נוספת שלו ניתנת בכיתה א'. תופעות הלוואי כוללות בעיקר חום בשבוע השני לאחר מתן החיסון, ולעתים פריחה קלה.
אחרון חביב הוא חיסון הפרבנר - חיסון נגד חיידק הפנוימוקוק שיכול לגרום לדלקת קרום המוח ולדלקת ריאות. את החיסון הזה יקבל ילדכם בפעם השלישית מאז שנולד. גם כאן תופעות הלוואי יכללו אודם, נפיחות או כאב במקום ההזרקה. במעט מהמקרים יתפתח חום.
מדוע התינוק צריך לקבל את החיסונים האלו בגיל שנה?
"חלק ניכר מהסיבה לכך היא ליצור הגנה לטווח ארוך", מסביר פרופ' אלי סומך, מנהל חטיבת הילדים במרכז הרפואי וולפסון. "ולכן יש צורך במנות הדחף של החיסון המחומש ושל חיסון הפרבנר. התינוקות מקבלים את מנות החיסון האלו החל מגיל חודשיים ובכדי לקבל הגנה טובה יותר מגיעה המנה הזאת שלהם חצי שנה אחרי המנה הקודמת. החיסון המרובע ניתן רק בגיל שנה, משום שנמצא שהנוגדנים שהתינוק מקבל מאמו דרך השילייה משאירים אותו עם מנגנון הגנה שיכולה להפריע לקליטת החיסון".
מדוע מקבלים את החיסונים האלו יחד?
"הילדות היא תקופה צפופה, ואם מתחילים לפזר ולפצל את החיסונים, הסיכון שילד יפספס חיסון גדל וזו בעיה", מסביר סומך. "המון ילדים מפספסים חיסונים משום שביום החיסון הם לא הרגישו טוב ואז דברים נדחים. אם תתחילו לפצל את החיסון לכמה חלקים ותדחו כל חלק, ייווצר מצב שחלק ניכר מהילדים יקבל את החיסון בגיל מאוחר, ובזמן הזה הם יכולים לחלות ולא להיות מוגנים. הרווח המשני הוא היעילות הלוגיסטית. כשאחות טיפת חלב נותנת את החיסונים בבת אחת זה יעיל יותר מבחינה מערכתית, אך שוב, העיקר הוא באמת למנוע פספוסים ודחיות. אם יש הורים מבולבלים שיש להם שאלות, הקמנו אתר אינטרנט ובו מידע מקיף בנושא".
הורים רבים חוששים כי כמות חיסונים גדולה יכולה ליצור עומס על המערכת החיסונית של התינוק.
"הוכח שמערכת החיסון של התינוק יודעת להתמודד עם מספר רב של אנטיגנים שמגרים את מערכת החיסון", מסביר פרופ' סומך. "בזמן מחלה התינוק מתמודד עם 20-30 אנטיגנים, כאשר הוא מצונן הוא מתמודד עם 10 אנטיגנים - זהו סדר גודל של כמה זריקות חיסון. כלומר, מערכת החיסון יכולה ורגילה להתמודד עם רמת האנטיגנים הזו, ולכן אין שום סיבה לחשוש מעומס".
מה לגבי תופעות הלוואי?
"מדובר בתופעות קלות וחולפות, כמו כאב באזור ההזרקה, אי שקט ואי נוחות בעיקר ביום החיסון. בעבר, הורים רבים פחדו מתופעות הלוואי של חיסון השעלת, אך היום מדובר בחיסון יותר מעודן והוא נסבל בקלות. באופן כללי, לא מומלץ להתחיל לפצל ולהכניס את המערכת לבלבול, אך אם מישהו רוצה ומתעקש הוא יכול לבקש לעשות זאת. זה לא משהו שפוגע ביעילות החיסון".
לפזר את החיסונים על פני חצי שנה
לעומת הגישה הזאת, ישנם רופאים שכן ממליצים לפצל את החיסון כדי להקל על הילד ועל תופעות הלוואי. אם תבקשו זאת מאחיות טיפת חלב הן יענו לבקשתכם, אך ניתן לקבל את החיסונים הללו גם במרפאות פרטיות של רופאי ילדים.
"במרפאה שלי אני נותן כל חיסון בנפרד", אומר ד"ר חנן נטר, מומחה לרפואת ילדים. "כיום ילדים בגיל שנה מקבלים את כל החיסונים יחד, לא בגלל שככה מומלץ לעשות בספרים, זו פשוט המצאה לוגיסטית שנוחה יותר לטיפות החלב. נכון שאין מניעה לעשות את כל החיסונים יחד, אבל זה לא נעים. לכל חיסון יש תופעות לוואי משלו, לאחד יופיע חום ב-24 שעות, ולאחר יכולות להיות תופעות לוואי 5-14 יום מיום הזריקה".
כשמדברים על פיצול חיסונים, הכוונה להפרדה בין החיסון המחומש, החיסון המרובע וחיסון הפבנר. אולם מלבד זאת, ד"ר נטר מציין כי ניתן לפצל גם את החיסון המרובע. "ניתן למצוא בספרות המקצועית שהחיסון המרובע, ה-MMRV, שכולל חיסון לחצבת, אדמת, חזרת ואבעבועות רוח, גורם ליותר תופעות לוואי מאשר שניתן רק כ-MMR, כלומר ללא החיסון נגד אבעבועות הרוח. לכן אני מפצל אותו. למה תינוק צריך לסבול מתופעות לוואי של כל החיסונים יחד? אני מתרשם שכאשר עושים את כל החיסונים בפעם אחת, התינוקות מסכנים שבועיים. נכון שאני מציע אלטרנטיבה פרטית ומדובר בהורים שמגעים אלי לביקור בכל מקרה, אך גם בטיפת חלב אם תבקשו תוכלו לפצל את החיסונים".
אם בחרתם לפצל, כדאי שתדעו שההנחיות בארצות הברית, למשל, ממליצות לחסן את הילד בשלל החיסונים הללו בין גיל שנה לשנה וחצי, כלומר, טווח של חצי שנה לכל החיסונים. "אני מפצל לפי תכנית אישית", אומר ד"ר נטר. "בגיל שנה מקבל הילד חיסון לאבעבועות רוח, בשנה וחודש את ה-MMR, בשנה וחודשיים את הפרבנר וכחודש לאחר מכן את המחומשת".
>> איך תרגיעו תינוק בוכה אחרי חיסון בחמישה צעדים?
ויש תינוקות שרגישים לחיסונים