לחוויאר קינג בן השישה חודשים, מקיימברידג' (אנגליה) אין זמן לבזבז - יש בחוץ עולם שלם בגירויים, והוא ממש לא מתכוון לפספס כלום. מה הוא עשה? הלך על זה, פשוטו כמשמעו - בגילו הצעיר הוא התרומם והתחיל ללכת. למי שלא בילה מספיק עם תינוקות, נספר שבגיל הזה מקובל להתחיל לזחול, ורוב הקטנטנים לא מתחילים ללכת לפני גיל שנה. כיום, חודש אחרי שהוא התחיל ללכת, חוויאר כבר מצליח להתקדם עד מטר וחצי בכוחות עצמו, והוא משתפר מדי יום.
התיישב בגיל שלושה חודשים
ההורים מרי ודייויד היו מופתעים גם הם כשחוויאר הקטן עשה את צעדיו הראשונים. "היינו בהלם, לא הצלחנו להאמין לזה", סיפרה ל"דיילי מייל" הבריטי, האם מרי, בת ה-30, שחבייר הוא ילדה הראשון. "לא חשבתי שהוא ילך בגיל כזה צעיר". גם מרי וגם דייויד בעלה, מנהל מרכז קניות בן 27, למדו ללכת רק אחרי גיל שנה.
חוויאר נולד ביולי האחרון, במשקל ארבעה ק"ג. ההורים הרגישו שהוא מתפתח מהר; בגיל שלושה חודשים בלבד הוא כבר התיישב בעצמו. אבל ההליכה שלו באה בהפתעה, במיוחד בהתחשב בכך שהוא עוד לא למד לזחול. "זה היה ממש מדהים כשהוא פשוט קם והתחיל לשים רגל אחת לפני השנייה", מספרת מרי. "הבעיה היחידה היא שעכשיו אני לא יכולה להשאיר אותו לבד. קניתי לו לול כדי שלא יסתבך". בעבר, מרי נהגה לשים את חוויאר על כסא קופץ, והיא חושבת שאולי זה מה שעזר לו לפתח את השרירים ברגליים.
ד"ר מרטין וורד פלאט, מומחה להתפתחות, אמר: "זה מאוד נדיר שילד כל כך מקדים ללכת. בשביל הוריו, זה בעיקר מקדים את הרגע שבו אתה צריך עיניים בגב".
לכל שלב התפתחותי יש חשיבות
נעם גונן, מאבחנת מוטורית ומלווה התפתחותית של תינוקות וילדים, מסבירה שבגיל שישה עד שמונה חודשים רוב התינוקות עסוקים בזחילה ומתחילים להתיישב. "מרבית התינוקות מתחילים ללכת בגיל שנה עד שנה ושלושה חודשים. כל תינוק מגיע לשלב הזחילה בצורה אחרת - יש תינוקות שזוחלים על הגחון ואז עוברים לעמידת שש ויש כאלה שמוותרים על שלב זחילת הגחון ועוברים ישר לעמידה על שש", היא מפרטת.
גונן מבהירה שלכל שלב בהתפתחות של התינוק יש חשיבות רבה, ואם תינוק מדלג על אחד השלבים כנראה שהוא נתקל בקושי מסוים לבצע אותו - ייתכן והזרועות שלו חלשות, או ששרירי הבטן שלו חלשים.
לטענתה, ממש כמו במקרים של עיכובים התפתחותיים, גם קפיצות התפתחותיות כמו שעשה חוויאר, מעידות על קושי מסוים של התינוק: "מקרה של תינוק שממהר להתקדם משלב לשלב יכול להעיד על כך שהוא מפצה על קושי אחר. ייתכן שהוא יתקשה בביצוע פעולות כמו ירידה מעמידה לישיבה מכיון ששריריו חלשים יותר, והוא עדיין לא פיתח מודעות למצבים אחרים של הגוף. "גוף האדם חכם ומתפתח בהדרגתיות. בדיוק מהסיבה הזו מומלץ למשל, לא להושיב תינוק לפני שהוא מתיישב לבדו; הסיבה: הגב שלו עוד לא מספיק חזק ובשל למעמסה".
האם ניתן לטפל בתופעות כאלו?
"ניתן לטפל בעיכוב או בקפיצה התפתחותית ולחזק את החלקים החלשים אצל הילד. ככל שמגיעים לטיפול מוקדם יותר, כשהגוף עוד לא פיתח הרגלים, אפשר לסגל לתינוק הרגלים חדשים".
לגבי המקרה של חוויאר, מוסיפה גונן: "אין סיבה שתינוק יתחיל ללכת כל כך מהר, הגוף שלנו זקוק לכל שלבי ההתפתחות השונים".