משרד הבריאות פרסם הנחיות חדשות ומהפכניות בנושא תזונת תינוקות; אם עד היום ההנחיה המפורשת הייתה להניק עד גיל 6 חודשים, הרי שכעת ממליץ משרד הבריאות על שילוב אכילת מזון מוצק והנקה בלעדית כבר מגיל ארבעה חודשים, כלומר טעימות ראשונות של מזון מגוון בכמות של שתי כפיות, פעמיים ביום (כדאי להתחיל בין השבוע ה-17 לשבוע ה-26 לחיים).
מזון מוצק בתפריט: לשמור על איזון
עיקר תזונת התינוק בשבועות אלה יתבסס על חלב אם או פורמולות. מתום החודש השישי עיקר התזונה יהיה המזון המוצק וההנקה או תחליף החלב יהפכו לשוליים יותר. חידוש נוסף הוא בהמלצה לחשוף את התינוק בין גיל 4 ל-7 חודשים לדייסות ולדגנים המכילים גלוטן, בשילוב הנקה, להפחתת הסיכון להתפתחות צליאק, בעוד שההמלצות הקודמות קבעו כי את הדייסות המכילות גלוטן יש להוסיף רק מגיל 6 חודשים.
המלצה שנשארה בעינה היא מתן מוצרי חלב ניגר וברזל רק מגיל 9 חודשים. ד"ר רונן מוסרי, רופא ילדים במכבי, מסביר את ההנחיות החדשות: "משרד הבריאות לא חידש אלא הולך בעקבות ההמלצות של האיגוד האירופאי והאמריקאי שהמליצו על השינויים הללו. לפעמים לא כל מה שנראה הגיוני ברפואה הוא נכון וצריך לערוך מחקרים מבוקרים כדי לתת תוקף להיגיון.
"בבדיקות ומחקרים שנעשו בתחום הרגישות לקמח גילו שהשכיחות של רגישות לקמח הייתה גבוהה יותר במדינות שבהן היה שימוש בדייסות בגיל מאוחר. גילו שיש חלון זמן בין גיל 4-7 חודשים שבו אם חושפים את הילד לדייסות דגנים, יש פחות אלרגיות. חלון ההזדמנויות הזה נבדק בתחומים נוספים. ההיגיון כאן הוא שאם חושפים את הילד למזונות בגיל מוקדם, שכיחות האלרגיה יורדת. לדוגמה- ילדים שחיים עם בעלי חיים בשנת חייהם הראשונה לא אלרגיים, אבל ילד אחרי גיל שנה - אם יכניסו לבית חתול או כלב חלק מהילדים יפתחו אלרגיה, לכן חשיפה בגיל מוקדם היא בעלת יתרון".
למה עד גיל 4 חודשים מומלץ רק חלב אם או תחליף חלב?
"משום שעד אז חשיפה למזונות מעלה את שכיחות האלרגיות, מסיבות שונות של חדירות מערכת העיכול ומנגנון המערכת החיסונית וגם סיבות שלא בהכרח ידועות. החל מגיל 4 חודשים מדובר על חשיפה וטעמים. יש גם המלצה לחשוף למזונות מוקצים כמו בוטנים, שומשום, דגים. לא בונים על זה כמרכיב עיקרי אלא כהעשרה".
על מה חשוב להקפיד?
"חשוב להקפיד שהאוכל יהיה במרקם הנכון לילד ומבושל היטב, במיוחד ביצה".
האם יש מקרים שבהם מומלץ בכל זאת לחכות עם הטעימות?
"לא ידוע עדיין. יחד עם זאת, חשוב לזכור שישנן מחלות שבחלק מהמקרים עלולות להיות מקושרות למזון כמו אסטמה של העור אבל לא ברור אם החשיפה המוקדמת תשנה את המצב לטובה או לרעה. בכל מקרה, אם מתפתחת תגובה אלרגית כמו פריחות, הופעת שיעול, נפיחות בפנים וכו' חשוב לגשת לרופא.
"כדאי תמיד להתייחס לדברים בצורה שקולה וזהירה, לא כאמת חדשה. חשוב לאזן את הדברים, אבל בגדול יש עדויות שהימנעות ממזונות בגיל צעיר לא בהכרח טובה".
עם אלו מזונות כדאי בכל זאת לחכות?
"אני מעדיף לדחות מתן פירות טרופיים כמו מנגו וקיווי לסוף השנה הראשונה בחייו של הילד".
מדוע ההמלצה הישנה לגבי מוצרי חלב עדיין תקיפה?
"חלב הוא פחות טוב מתחליפי חלב, בגלל עומס החלבונים בו ועומס המלחים. הוא מתאים לעגל ולא לבן אדם. ולגבי מוצרי חלב – זה משום שבאלרגיה לחלב אנחנו יודעים שמדובר בתופעה שנעלמת בדרך כלל עד גיל שנתיים. לכן כאן לדחייה יש יתרון".
אז עם מה להתחיל? ליז רובין, דיאטנית קלינית ממליצה על ירקות כמזון ראשון. "עדיף להתחיל מהירקות הטחונים ואחר כך מהפירות, כי הפירות מתוקים ולא כדאי להרגיל את התינוק כבר בהתחלה לטעם המתוק. לאחר מכן אפשר לעבור לפחמימות: תפוח אדמה, בטטה. עם קטניות אני ממליצה להתחיל בגיל 8 חודשים בגלל הגזים. מי שנותן דייסות, כדאי להעדיף מדגנים מלאים כמו שיבולת שועל, אורז מלא, סולת מלאה, שמכילים יותר ויטמינים וסיבים שמפעילים את מערכת העיכול.
"ניתן להכין סלט ביצים עם גבינה ולהרוויח גם את הסידן. לגבי בשר - כדאי להתחיל עם עוף והודו, ובהמשך לעבור לבשר בקר. חשוב מאוד לטחון כל מרכיב בנפרד כדי שהתינוק ילמד את הטעם של המזון".