סערה בבקבוק חלב: אחרי אינספור מומחים וקמפיינים שמעודדים הנקה ומדגישים את היתרונות הרבים של חלב האם, טוען מומחה בריטי שישנה נטייה להגזים ביתרונות ההנקה. פרופ' מייקל קרמר טוען שרוב הטיעונים שבהם משתמשים כדי לשכנע אמהות טריות להניק את ילדיהן הם מוטעים או לא מעודכנים.
חלב אם מפחית סוכרת?
פרופ' קרמר, שבילה כעשרים שנה מחייו ללימוד הנושא ושימש כיועץ לארגון הבריאות העולמי ויוניצ"ף, תוקף את הקמפיין לעידוד ההנקה של משרד הבריאות הבריטי תחת הכותרת 'breast is best' (חלב אם הוא הטוב ביותר, בתרגום חופשי).
לפי הקמפיין, חלב אם מונע מחלות ושירותי הבריאות בבריטניה מחלקים לנשים בהריון עלונים שבהם כתוב שהנקה מגנה על הילד מפני השמנת יתר, אלרגיות, אסטמה וסוכרת. אולם במחקרים שערך פרופ' קרמר, הוא לא הצליח להוכיח שהנקה אכן מונעת או מפחיתה את כל אלה.
"יש ראיות מועטות מאוד שלהנקה יש חלק בהפחתה של לוקמיה (סרטן הדם), לימפומה (סרטן בלוטות הלימפה), מחלות מעיים, סוכרת נעורים, מחלות לב ולחץ דם גבוה", הוא אומר. "אני לא בעד מסחור הראיות ואסור לנו לשכנע להניק בעזרת מידע לא אמין. אני חושב שחלק מהראיות לגבי מניעת השמנת יתר או אלרגיות מוטעות". עם זאת, הוא מאמין שהנקה עשויה לתרום לאיי.קיו גבוה יותר.
פרופ' קרמר מאמין כי יתרונות רבים שמייחסים להנקה יכולים להיות מוסברים על ידי גורמים אחרים כמו אורח חיים בריא, מודעות וכו'. לדבריו, סביר להניח שנשים מניקות מעודדות את בני המשפחה להרגלים בריאים בשל מודעות גבוהה יותר לבריאותן.
לדבריו, המקור לכל הטענות היא המלחמה בין חברות שמייצרות פורמולה לתינוקות (תמ"ל) לבין הלובי של התומכים בהנקה.
פרופ' קרמר: "רופאים עוברים שטיפת מוח על ידי תנועות שתומכות בחזרה לטבע. חברות התמ"ל קופצות על כל מחקר שמערפל את היתרונות של ההנקה, והלובי של תומכי ההנקה מתעלם ממחקרים. שני הצדדים לא בדיוק מדעיים".
דובר משרד הבריאות אמר בתגובה לדברים של פרופ' קרמר: "הממשלה תומכת לחלוטין בעידוד ההנקה כתזונה הטובה ביותר לתינוק בששת החודשים הראשונים לחייו. השאיפה שלנו היא לתמוך ולעודד יותר ויותר אמהות להניק".
ממשלת בריטניה משקיעה שבע מיליון ליש"ט בשנה בקמפיינים לעידוד הנקה. לפי הנתונים בבריטניה, 78 אחוז מהאמהות מנסות להניק אבל רק 22 אחוז מניקות שישה חודשים כפי שמומלץ.