יום החיסון של הקטנצ'יק הוא אירוע שאף הורה לא מעוניין שיגיע. אין רגע יותר מכמיר לב מרגע הדקירה, בו הפרצוף הזערורי לפתע נשטף בהבעת זעזוע ואימה, ואז, אחרי השקט הנורא, יבואו הצרחות, והיללות, שנשמעות להורה כמו האשמות בנוסח: איך עשית לי את זה?! על פי מחקר חדש ומסקרן, יש כמה צעדים פשוטים שאפשר לנקוט בהם על מנת לחסוך חלק מהצרחות: שיטת חמשת ה-Sים. עוד נמצא במחקר שה-S השישי, סוכר, הפתרון העתיק והאהוב על הורים, דווקא לא נמצא אפקטיבי.
תחושות שמזכירות את הרחם
הבשורה, שעשויה להרגיע גם את ההורים לפני שהם יוצאים יחד לטיפת חלב, מתבססת על שיטה של ד"ר הארווי קארפ, מומחה לרפואת ילדים, ושואבת משיטות שונות ועתיקות. חמשת האסים הם: עיטוף, השכבה על הצד או הבטן, לחישות מרגיעות, נדנוד ומציצה.
"לא מדובר בטכניקה השמורה לנושא החיסונים", מדגיש ד"ר קארפ, שחשף את תוצאות המחקר בכנס הלאומי להתעללות בילדים והזנחה בוושינגטון. "השיטה עובדת בהרגעה של תינוק בוכה. חוסר היכולת של ההורים להרגיע את התינוקות מוביל פעמים רבות לתשישות, אובדן הביטחון העצמי ההורי, לנדנוד יתר מסוכן לתינוק וגם לבעיות בזוגיות. צריך לזכור שהתינוקות נולדים עם רפלקס הרגעה עצמית, והמקום בו היו הכי רגועים הוא הרחם. על מנת להרגיע אותם במהירות צריך ליצור רצף של תחושות שונות שמזכירות את הסביבה הרחמית. הורים עושים רבים מהדברים האלה באופן אינטואיטיבי, הם מנדנדים, או לוחשים 'שששש...', אך השילוב הוא המנצח".
המחקר, שפורסם בכתב העת 'רפואה', נעזר בסרטון יוטיוב בו הסביר רופא כיצד לבצע את הטכניקה. לניסוי נרשמו 230 תינוקות בני חודשיים עד ארבעה חודשים שחולקו רנדומלית לשתי קבוצות: באחת קיבלו התינוקות טיפול רגיל מהוריהם לאחר החיסון, ובשנייה בוצעה עליהם טכניקת ההרגעה. בכל קבוצה קיבלו מחצית מהתינוקות מעט מים, וחצי מהם מעט מים עם סוכר. התינוקות קיבלו כולם סדרה של שלושה חיסונים. החוקרים עטפו את התינוקות שהיו בקבוצת הטיפול של חמשת ה-Sים עד 15 שניות לאחר החיסון, ועד 30 שניות לאחריו הפעילו שתי טכניקות נוספות לפחות. חלק מהתינוקות, שהתקשו יותר להרגע, קיבלו מוצץ. החוקרים הגדירו את רמת הסבל שהפגינו התינוקות על פי כמות ועוצמת הבכי שלהם, והפרצופים שעשו. חמשת ה-Sים הרגיעו את התינוקות במהירות רבה משמעותית מאשר הטיפול ההורי הסטנדרטי, בין אם נתנו לתינוק סוכר או לא.
"הרעיון למחקר עלה לי אחרי ששמעתי על השיטה של ד"ר קארפ", מסביר ד"ר ג'ון הרינגטון, החוקר הראשי. "מחקר אחרון הראה שלא מומלץ לתת לתינוקות משככי כאבים לאחר חיסון, כי התרופה מורידה את יעילות קבלת הגוף את החיסון, ולכן שיטות הרגעה אחרות צריכות להיות מוצגות להורים על ידי הרפואה. גם הנקה היא פתרון מרגיע, אך לא כל האמהות מניקות.
"בעיניי היופי פה הוא הרצון שהביעו כל ההורים ללמוד וליישם את השיטה בעצמם. העיטוף הוא הדבר הראשון שכדאי ללמוד, ורצוי אפילו לעטוף חלק מגוף התינוק לפני הזריקה ולהשאיר רגל אחת חשופה, כך שתשאר מעט עבודה מרגע החיסון. העיטוף מוכרח להיות הדוק, או שזה לא יעבוד, וכמו כן, רעש ה'שששש...' חייב להיות חזק ולתוך האוזן. קצת כמו רעש של שואב אבק".
השיטה, כאמור, יכולה לעבוד בכל רגע של כאב או מצוקה, כמו ברית מילה, גזים או סתם לילה קשה, אך החדשות העצובות הן שאחרי כחמישה חודשים, התינוקות שוכחים, ביולוגית, את הרחם, ופג תוקפה.
*אין האמור מהווה המלצה להשתמש בשיטה