עישון מסוכן לבריאות. את זה כולם יודעים. לא מומלץ לעשן בהריון, ולא ליד תינוקות וילדים – אבל מחקר חדש ומעניין מראה ששמירת מרחק בזמן העישון אינה מספיקה. מסתבר שילדים ותינוקות החולקים חדר שינה משותף עם הוריהם מראים רמות ניקוטין גבוהות פי שלושה בגופם מאשר אלה שלא ישנים בחדר משותף עם הורה מעשן. חלקיקים מתוך העשן נדבקים לעורם ולבגדיהם של המעשנים, ועוברים כך הלאה אל הילד.
"חשיפה לעשן טבק בגילאים הראשוניים - מסוכנת"
מדובר בצורה נוספת של עישון פאסיבי, או עישון כפוי, כפי שנוטים לכנות זאת היום, ואם חשבתם שכשתאווררו את החדר הסכנה תחלוף – טעיתם. המחקר מראה שרמת האוורור אינה משנה את התוצאה, ואפילו הרהיטים של המעשנים נגועים בחלקיקי ניקוטין שנדבקו ולא רוצים לזוז. תינוק שזוחל בחדרם של מעשנים עשוי לשאוף לתוכו הרבה מאוד חומרים לא בריאים ומסרטנים. החוקרים מכנים את זה "עישון יד שלישית", ומבקשים מהורים להיות מודעים לתופעה ולקחת בחשבון את הסיכונים המתלווים לה.
"עישון פאסיבי הוא אחד הגורמים המובילים למיתת ילדים בארצות מסויימות, ומדובר בתופעה מיותרת, שאפשר בקלות למגר ולהימנע ממנה", אומר גוואדלופה אורטגה, שהוביל את המחקר הספרדי מטעם ארגון הבריאות הקטלוני. "המחקר מדגיש שחשיפה לעשן טבק בגילאים הראשוניים הרגישים היא מסוכנת, ובייחוד במקום השינה, שהוא לרוב חדר קטן יחסית".
נטייה לאסתמה ולדלקת ריאות
במחקר, שפורסם במגזין הרפואה המקוון BMC, השתתפו 96 מרכזי בריאות ברחבי חבל קטלוניה שבספרד, בהם ראיינו המומחים את הוריהם של 1,123 תינוקות מתחת לגיל שנה וחצי, אשר אחד מהם לפחות, מעשן. פרט לראיונות, נלקחו מילדיהם של המשתתפים במחקר דגימות שיער, על מנת להכריע מהן רמות הניקוטין בגופם. כעבור חצי שנה נלקחה דגימת שיער נוספת על מנת לערוך השוואה.
הצהרות העישון של ההורים תאמו כמעט לגמרי את תוצאות בדיקות השיער. 73 אחוזים מההורים הודו כי הם מעשנים, ואצל 83 אחוזים מהתינוקות נמצאו הוכחות לכך על גבי השיער. הבדיקות החוזרות הראו שהחלקיקים הרעילים לא נעלמים גם כאשר ההורים דאגו לאוורר את החדרים באופן יום-יומי על מנת להגן על ילדיהם מהסכנה שבתופעה.
"בגלל שהגוף הצעיר נמצא בשלב התפתחותי קריטי", מסביר אורטגה, "העישון הפאסיבי מגדיל את הסיכוי של התינוק ללקות במוות פתאומי. כמו כן, הריאות של ילדים החשופים לעשן לרוב חלשות יותר, והם נוטים יותר לברונכיט, דלקת ריאות ואסתמה. הילדים מושמים במצב לא הוגן. אין להם דרך להתגונן מול הנזק שהוריהם עושים להם. רק ההורים יכולים לנקוט בצעדים על מנת לשפר את חיי ילדיהם ולמנוע מהם סיכונים ומחלות מיותרות. להורים שלא מצליחים להביא את עצמם להיגמל, אנו מציעים לעשן רק מחוץ לבית, להתעקש על כך שאיש לא יעשן ליד ילדיכם, להתרחץ ולהחליף בגדים ברגע שאתם נכנסים הביתה ובאים במגע עם הילד. כמו כן, כדאי שבנם של המעשנים יישן בחדר נפרד מהם, ואז יחשף פחות לניקוטין בלילה".
"הסיכוי למוות בעריסה גבוה"
"על כל מעשן להבין: ילדיכם רואים בדיוק מה שאתם עושים. הסיכוי של ילד להפוך למבוגר מעשן גבוה אצל ילדים שהוריהם מעשנים לעומת ילדים שהוריהם אינם מעשנים", אומר ד"ר שני אפק מהעמותה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בישראל. "עישון של הורה הוא עישון כפוי עבור הילדים, גם אם ההורה טוען שהוא מעשן רק בחוץ. אין 'רמה בטוחה' של עישון. גם קצת זה רע.
"לעישון כזה יש השפעות מזיקות ישירות ומידיות על הילדים. ילדי מעשנים נולדים בממוצע קטנים יותר, הסיכוי למוות בעריסה גבוה אצל ילדי מעשנים מאשר אצל ילדים של הורים אשר אינם מעשנים, הם נמצאים בסיכון לשיעולים, קוצר נשימה וליחה הרבה יותר מאשר ילדים של אנשים אשר אינם מעשנים. הסיכון לדלקות אזניים והצטברות נוזלים באוזן שעלולה להביא לירידה בשמיעה עולה, ולבסוף, ילדים של מעשנים עשויים לסבול מקשיי למידה בסיכוי גבוה יותר מילדים אחרים. גם אם הילד לא סובל מקשיי למידה הוא עשוי שלא להגיע לרמתו התיאורטית".