גם אם נדמה לכם שאף אחת לא מספיק טובה בשביל האוצר שלכם, בסופו של דבר תיאלצו להפקיד אותו בידיה של אישה אחרת, ומוטב שהיא תהיה החמה, האמינה והמנוסה מכולן. איפה מוצאים אחת כזו, מה חשוב לסגור מראש ואיך לנהל ראיון מוצלח? הנה עשרה דברים שכדאי לכם לדעת:
1. מיהי המטפלת האידיאלית עבור ילדכם?
בראש ובראשונה, מטפלת טובה מתאימה את עצמה לילד ולא להפך; עליה להיות סבלנית ורגועה, בעלת תושייה ויכולת להתמודד במצבי לחץ, חרוצה, אחראית ואמינה. היא צריכה להיות אישה חמה ואוהבת והכי חשוב: מישהי שתוכלו להפקיד בידיה את האוצר שלכם בלב שקט.
2. איך מאתרים את המטפלת המוצלחת ביותר עבורכם? מומלץ לנסות לאתר מועמדות ראויות דרך חברים ובני משפחה. אפשר גם לחפש במודעות בעיתונים, אבל קחו בחשבון שלמטפלת שהגיעה אליכם באקראי, יהיה קל יותר לפברק המלצות ולטעון שהיא מנוסה ומוצלחת יותר מכפי שהיא באמת.
אפשרויות נוספות לאיתור מטפלת: אופציה מצוינת להתוודע למטפלות בזמן אמת: לרדת עם התינוק לגני שעשועים או לפארקים שכונתיים, שמהווים מקומות מפגש למטפלות רבות; אתם מוזמנים להביט עליהן מרחוק ולבדוק את האינטראקציה שלהן עם הפעוטות בזמן אמת או לפתוח בשיחה עם מועמדת פוטנציאלית שנראית לכם מתאימה. אם אתם זקוקים למישהי באופן מיידי, תוכלי לשאול את המטפלות לגבי מועמדת פנויה ומומלצת.
אם אתם לחוצים בזמן אבל לא בכסף אפשר לפנות לסוכנויות השמה למטפלות. היתרונות הם שלסוכנויות יש מאגר גדול של מטפלות מאזורים שונים, והן לרוב עורכות סינון ראשוני וראיון לכל מטפלת. מומלץ לפנות לכמה חברות, לברר מי הן ואיך הן בוחרות את המטפלות שהן מייצגות.
חוץ מזה, תלו שלטים בסביבת מגוריכם, במקומון, הפיצו את השמועה - שאלו אמהות בשכונה או בגן השעשועים אם הן מכירות מטפלת טובה שמתפנה בתאריך המיועד. בקשו מהן לשאול את מכריהם ולהעביר את השמועה. מומלץ גם לבקר בגינה הציבורית בשעות הבוקר, ולשאול מטפלות שנמצאות שם אם הן יכולות או שהן מכירות. ישנם מספר אתרים ברשת של מאגר מטפלות (ראו בסוף הכתבה) שבהם ניתן לחפש מטפלת לפי אזור מגורים.
3. תיאום ציפיות. שאלו את עצמכם למה בעצם אתם מצפים מהמטפלת; האם אתם מחפשים מישהי שתטפל אך ורק בילד, או שגם תבשל ותשתתף בעבודות הבית? האם עליה לטפל בתינוק אחד, או להוציא גם את אחיו הגדול מהגן? במהלך תהליך החיפוש סביר להניח שתיתקלו במטפלות צעירות יותר - חלקן אף ללא ילדים, לצד מטפלות וותיקות ובעלות ניסיון רב. אין מודל רצוי והדבר נתון לשיקולכם; ייתכן שתעדיפו מטפלת צעירה וחסרת ניסיון אך נעימה ואוהבת, על פני מטפלת מבוגרת ועייפה.
4. סינון. כדי לא להפוך את הבית לתחנת רכבת של מועמדות פוטנציאליות שמלכתחילה אינן עונות לדרישותיכן, בצעו סינון ראשוני בטלפון; בררו פרטים כמו גיל, מקום מגורים וניידות. כמו שאלו האם היא יכולה לעבוד בשעות הרצויות לכם, האם היא מעשנת, האם יש לה בעיה עם נוכחות בעל חיים בבית – במידה ויש לכם כזה, אצל כמה משפחות עבדה עד כה וכמה המלצות יש ברשותה.
אל תסתפקו במכתבי המלצה בלבד; בקשו מהמטפלת פירוט של הממליצים: כתובות וטלפונים, גיל הילד וסיבת העזיבה. התקשרו לממליצים ואפילו קבעו עמם פגישה, וודאו שהפרטים שקיבלתם מהמטפלת נכונים. בררו את נקודות התורפה של המטפלת, בדקו על כמה ילדים הייתה אחראית ומה מידת שביעות הרצון של המעסיקים. נקודות נוספות ששוות בדיקה: האם המטפלת דייקנית או נוהגת לאחר, האם היא מחסירה ימי עבודה, האם היא יודעת לקבל ביקורת והאם המעסיקים היו שוכרים את שירותיה שוב?
5. התנהלות הראיון. שימו לב האם סגנון הדיבור של המטפלת מספק אתכם והאם העברית שלה תקנית; התרשמו מטון הדיבור ומשפת הגוף שלה - האם היא מישירה מבט? האם היא מכסה את פניה בעת הדיבור? האם היא מתקשרת בצורה נעימה או מפוחדת? שאלו אותה מעט על חייה, מדוע בחרה לעבוד כמטפלת ומה הציפיות שלה מהעבודה. אל תתביישו לשאול מהן החולשות שלה, מה לא אהבה במקומות העבודה הקודמים, האם היא מוגבלת בזמן, מה צורת העבודה שלה ומה כדאי לנו לדעת עליה באופן כללי לפני תחילת העבודה. כמו כן, אל תוותרו על בדיקת האינטראקציה שלה עם הפעוט; דאגו להפגיש ביניהם ושימו לב כיצד היא מגיבה אליו - ישנן מטפלות שמתנפלות על הילד באופן מעט מלאכותי, ואילו אחרות מתעלמות ממנו. שימו לב איך בנכם מגיב אליה והאם יש בניהם כימיה.
6. מה לסגור מראש? הסבירו למטפלת מה תכלול העבודה שלה, כמה שעות היא נדרשת לעבוד ביום, בכמה ילדים תטפל, מה עליה לעשות אם הילד חולה או נתקף בחום גבוה, מתי היא אמורה לטייל עם הילד והאם היא רשאית לארח חברים או בני משפחה.
7. מצאתם מועמדת מתאימה? ברכות.
ספרו לה על הרגליו של הילד, ערכו לה סיור מקיף בבית, והראו לה היכן נמצא כל דבר: ארון החשמל, ארון התרופות, המזגן, ואף הכינו רשימת טלפונים למקרי חירום. אפשר לסכם על תחילת העבודה בעל פה ואפשר לערוך הסכם בכתב – לשיקולכם.
8. ביקורי פתע. כאשר המטפלת שוהה לבד עם הילד, ניתן לבדוק את תפקודה על ידי עריכה של מספר ביקורי פתע בבית ולבחון האם הילד נראה ערני ושמח, או שהוא שוכב מול הטלוויזיה בחוסר מעש. ישנן אף משפחות שמחליטות להתקין בבית מצלמה שתעקוב אחר התנהגותה של המטפלת, אך במקביל חשוב מאוד לתת למטפלת תחושה שסומכים עליה.
9. זכויות המטפלת. שכר ממוצע של מטפלת נע בין 3,000 ל-5,000 שקלים ומשתנה בהתאם לניסיון המטפלת ולאזור המגורים בארץ. שכר מינימום לשעה עומד כיום על 19.95 שקלים. הוצאות נסיעה על פי חוק מסתכמות ב-200 שקלים בחודש, ולא יותר מ- 21.14 שקלים ליום.
ביטוח לאומי: המעסיק מטפלת בביתו מחויב לשלם לה ביטוח לאומי פעמיים בשנה. הסכום: לפי חישוב של 7.25 אחוזים משכרה היומי או חודשי של המטפלת. שני אחוזים מתוך הסכום ינוכה משכרה של המטפלת: אחוז בגין דמי ביטוח לאומי ואחוז נוסף בגין דמי ביטוח בריאות. את השאר ישלם המעסיק. מקובל לסכם עם המטפלת שכר נטו, כך שכל תשלום לביטוח לאומי חל על המעסיק.
חופשות ומחלה: המטפלת זכאית ליום חופש אחד לכל חודש עבודה, ול-18 ימי מחלה בשנה.
פיצויי פיטורין: במקרה שבו מטפלת שעבדה במקום עבודה אחד במשך שנה אחת לפחות מפוטרת מעבודתה לפני המועד שסוכם עמה, היא זכאית לפיצויי פיטורין מן ההורה המעסיק. גובה תשלום הפיצויים זהה למשכורת חודשית אחת בגין כל שנת עבודה.
10. הכלל הכי חשוב: הקפידו לעקוב אחר התנהגותו של ילדכם, במיוחד אם מדובר בתינוק או בפעוט שלא מדבר עדיין ולא יכול לבטא מצוקה או אי שביעות רצון במילים; בדקו האם הוא שמח לקראת המטפלת? האם כאשר אתם חוזרים הביתה הוא בוכה או ממהר להיפרד ממנה? ובאופן כללי: האם הוא מתפתח כראוי או שחלה רגרסיה? אין צורך לגלות היסטריה, אבל שימו לב לכל סימן שעלול להעיד על מצוקה כלשהי מצד העולל.
חיפוש מטפלות ברשת:
או-פר: מאות מטפלות ברשת
נאני-לאב - השמת מטפלות איכותיות
ג'יי נני - חיפוש מטפלות ובייביסיטר
בייביסיטר - מאגר המטפלות הגדול
נני'ס: מאגר מטפלות
מטפלא - מטפלות לילדים ועובדות משק בית
תינוקיס - איתור ומיון מטפלות
לוח מטפלות - yad2
מחשבון שכר מטפלות
סייעה בהכנת הכתבה: עדי בן נון, מנהלת "נני לאב", אתר להשמת מטפלות ואופריות