זוג חברים שלי מגדל צמד כלבים. יש להם (לכלבים) פינה מושקעת בדירה, הם יורדים לסיבוב שלוש פעמים ביום וזוכים לכבוד מלכים. עכשיו הם מצפים לילד ראשון (החברים), והקונפליקט בעיצומו; האם ניתן לגדל כלבים בוגרים לצד תינוק טרי? לא מעט הורים לעתיד בוחרים להיפרד מהכלב המשפחתי לטובת הצאצא שבדרך. אבל האם אפשר אחרת?
איך עושה כלב?
"בצדק אנשים חוששים לגדל תינוק וכלב באותו בית; תינוק חדש בבית עשוי לגרום לכלב למתח גדול", מסביר אורן עדיקא, מטפל התנהגותי בפנסיון הכלבים של חוות הרי יהודה. "הכלב תופס את התינוק כאדם זר שפתאום מקבל את כל תשומת הלב שעד לא מזמן הכלב זכה לה. מסיבה זו, אגב, אני מנחה הורים צעירים להקפיד לחלק תשומת לב גם לכלב".
איך קורה בעצם שכלב נזרק מהבית בגלל תינוק חדש?
"אני יכול להבין את זה. הרחבת המשפחה דורשת מבני הזוג התמודדות כפולה; מוטל עליהם עומס רגשי מטורף - הצורך לטפל בתינוק וללמוד להכיר אותו ובמקביל לעזור לכלב לקבל את המציאות החדשה, הוא בהחלט גדול. זה קשה, אבל אפשרי".
האם יש גזעים מסוימים שלא יסתדרו עם תינוק חדש בבית?
"זה יותר עניין של אופי ופחות של גזע. בניגוד לדעה הרווחת, גזעים כמו פיטבול, אמסטף ודומיהם הם לא מסוכנים. הסיבה למוניטין הבעייתי נובעת מכך שיצר התקיפה אכן קיים בהם, ורפלקס ההגנה שלהם פעיל. אולם כל עוד הם מנותבים ומחונכים היטב, אין מקום לדאגה. כלב תוקפן, לצורך העניין, יכול גם להיות פינצ'ר. הסוד הוא בחינוך. לעומת זאת, יש להיזהר מכלבים שמלכתחילה סובלים ממתחים, שמאוד קשורים לבעליהם ועלולים לפתח חרדת נטישה".
כלומר, אפשר לצפות מראש כיצד הכלב יקבל את התינוק החדש?
"בהחלט. כלבים שמריירים על כל הבית כשהבעלים יוצאים, שנובחים כל היום, שנושכים או מלקקים עצמם עד זוב דם - עלולים לגלות רכושנות לבעליהם כאשר תינוק חדש יצטרף למשפחה. גם כלבים תוקפניים שמתנהגים בבית כאילו מדובר בטריטוריה הפרטית שלהם, שעושים בו מה שהם רוצים ונוטים לקפוץ על אנשים או לנשוך, עלולים שלא לחבב את התינוק החדש".
גם כלב בעייתי אפשר לחנך
או קיי, ילדנו, הגענו הביתה עם התינוק החדש. למה חשוב לשים לב בהתנהגותו של הכלב?
"הכלב עלול לראות בתינוק רכוש שלו, משום שהוא מחקה את התנהגות ההורים. לכן, אם רואים שהכלב נוהג לעמוד בפתח החדר של התינוק, מגרגר ולא נותן לזרים לגעת בו - יש לבדוק את הנושא לעומק ולפנות לייעוץ מקצועי".
העניין פתיר?
"תמיד יש תקווה, צריך לתת צ'אנס לתהליך. אם מדובר בכלבים בעייתיים, אילוף יכול להימשך בין שלושה לארבעה חודשים. כדאי מאוד להיוועץ באיש מקצוע שיגיע לראות את הכלב בסביבתו הטבעית, ולא יסתפק בייעוץ טלפוני. יש לשים לב שהוא מדבר על תהליך שלם ולא בא לפתור סימפטום אחד. אפשר, לדוגמא, ללמד כלב שלא להעלות על הספה; כדי לפתור את הבעיה מהשורש חשוב להבין מדוע מלכתחילה הכלב מטפס על הספה. האג'נדה שלי היא שאם מגדירים נכון מטרה, דרך והתמדה - כל טיפול התנהגותי עם כלב יצליח".
לסבלניים ולמתמידים, מסכם עדיקא, אין תמורה גדולה יותר מגידול ילדים בנוכחות בעלי חיים. "מדובר בקשר מהותי וחשוב לילד, במיוחד אם מדובר בבן יחיד. חיים לצד כלב מרגילים אותו לחיי שיתוף ולכך שקיים בבית מישהו שיש להתחשב בו. חוץ מזה, כלב יוצר אמפתיה ורגישות אצל הילד.
"לרוב, זוגות שמוסרים כלב חשים הקלה בהתחלה, אבל היא מתחלפת מהר במחסור עצום. פתאום אין מי שמחכה בבית, מי שמקבל אותם בכשכושי זנב, וכמעט תמיד זוגות כאלה חוזרים לאמץ כלב נוסף".
ולאלה מביניכם שדואגים מהעברת מחלות לתינוק, ד"ר שי פוקס, רופא ילדים, מרגיע: "המחלה הנפוצה ביותר היא רקיציה שעוברת מהפרעושים שנדבקים לכלב, כך שאם הבית נקי מפרעושים והכלב מחוסן - אין כל חשש".
מלונה ביתית? רעיון מעולה
אז איך תרגילו את הכלב לנוכחותו של התינוק? ככה:
1. ברגע שהדבר מתאפשר, קחו בגדים שנושאים את ריחו של התינוק, הניחו לכלב להריח אותם ושימו אותם בפינה הקבועה שלו בבית.
2. כאשר אתם מביאים את התינוק הביתה לראשונה, הפגישו בין התינוק לכלב מחוץ לבית, ואל תתרגשו במופגן מהתינוק. החזיקן את הילד מעל לגובה הכלב, כדי שהכלב יבין שמקומו הוא אחרי הילד בסדר עדיפות.
3. דרך נוספת להבהיר את ההיררכיה בבית היא לתת לכלב אוכל רק אחרי שכל בני הבית אכלו.
4. כאשר אתם מאכילים את הילד, הושיבו את הכלב על הרצפה ולטפו אותו עם כף הרגל. כך יקבל תשומת לב וירגיש קירבה לתינוק.
5. כאשר הילד בוכה ואתם רצים אליו, הנטייה הטבעית של הכלב היא לרוץ איתכם. במצב כזה, יש להורות לכלב לחזור למקום שלו ולתת לו חיזוק חיובי על ההתנהגות שלו כמו לטיפה או עצם.
6. הקפידו שלכל אחד בבית יש את המקום והשטח שלו. כן, גם לתינוק. כאשר הילד מתחיל לזחול, וודאו שהוא לא מתקרב לפינה שמוקצית לכלב בבית. אם הכלב הוא תוקפני או דומיננטי מדי, כדאי לתחום את שטח המחייה שלו במלונה ביתית; הדבר נתפס ככליאה, כשההיפך הוא הנכון: הכלב, כמו הזאב, מחפש את המאורה ואת המקום הבטוח שלו, ולראיה - כשכלבים מבוהלים הם לרוב בורחים אל מתחת לשולחן.
7. פעוטות מתעניינים בעיקר באזור השפם והפה של הכלב, דבר שהוא בהחלט לא נעים לכלב ולעיתים אפילו מכאיב. למדו את הפעוט ללטף את הכלב בגב או בבטן.
8. שימו לב לטון הדיבור ולאינטונציה: כשאתם מדברים אל התינוק ומעניקים לו כינויים חמודים, עבור הכלב זה נשמע כמו פידבקים שהוא רגיל לקבל, מה שמעורר אצלו את החשש שקם לו מתחרה.
>> שליש מהנשים מעדיפות לדבר עם הכלב מאשר עם הבעל
איך לדבר עם פעוטות על מיניות?
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד:
שלחו את המילה "מבזק" למספר 5000 ותתחילו להתעדכן