כל הורה מאמין שילדו הפרטי הוא הדבר המופלא והנהדר ביותר שקרה לו. זוהי, כנראה, דרכם הביולוגית של הורים, על מנת שיעשו עבודה טובה ככל הניתן בגידול ילדיהם. טרנד אמריקני לוקח את התכונה הזאת, ומעביר אותה לעולמות הרבה יותר טווסיים: מספר הולך ועולה של הורים קוראים לילדיהם בשמות כמו "מלך", "משיח" ו"נסיך", כך שלא יהיה בלבול בגן הילדים, וכולם מיד ידעו מי שולט בו.
וכמה נסיכות יש?
בשנת 2012 נולדו בארה"ב 762 תינוקות ממין זכר שזכו לשם המחייב "משיח", כמו גם 49 תינוקות ממין נקבה. "אני מכנה את התופעה: המגיפה הנרקסיסטית", אומרת ג'ין טוונג, פסיכולוגית ומחברת מאמר בן אותו שם בנושא. "הורים רבים מנצלים את השם כאפשרות להתרברב, וזהו סממן לתהליך חברתי מתעצם של יהירות". במסגרת המחקר עבור מאמרה, מצאה טוונג שבין אלף השמות הנפוצים ביותר שניתנו לבנים בשנת 2012, היו לא מעט שמות שמכילים בתוכם הבטחה גדולה. 1,423 בנים קיבלו על עצמם את השם "קינג", מה שהפך אותו לשם מספר 256 בפופולריות באותה שנה, 133 מקומות גבוה יותר מבשנה הקודמת, 588 בנים כונו "פרינס" ו-243 בנות קיבלו את השם "פרינסס". שישה בנים קיבלו את השם "גרייטנס", בעברית – גדוּלה, ו-51 בנות נרשמו תחת השם "ביוטיפול".
"מהמחקר והספרות המקצועית אנו יודעים כי אנשים שנוטים לנרקסיזם מחזיקים בתכונה נלווית שהיא הצורך בייחודיות", מסבירה טוונג. "כשהם מעניקים לילדים שמות שמכריזים על גדולתם ורוממותם הם לוקחים זאת לשלב הבא. אפשר להביט בתופעה ולגלגל מולה עיניים, אך בעיניי מדובר במשהו שאת תופעותיו הרעות נראה שנים קדימה. נרקסיזם הוא כמו רעל לחברה שלנו. הוא מתבטא גם בחוסר אמפתיה לזולת, בחוסר נכונות לעזור, אגוצנטריות, לקיחה של משאבים רבים יותר לאדם עצמו על חשבון אחרים, ואנו לא יודעים עוד הרבה על הנרקסיסט כהורה".
שופטת במדינת טנאסי הכריחה השנה זוג הורים לשנות את שמו של בנם משיח, כי לדבריה "מדובר בתואר שרק לישו מותר להעניק. תיוג של ילד כמשיח שם עליו עול הוכחה שאינו הוגן ואדם אינו מסוגל להכיל או למלא". אחרי חודשים של מאבק מצד ההורים הוחלט לבטל את הפסיקה והילד חזר להתכנות משיח. "השופטת הלכה רחוק מדי", מסבירה טוונג. "היא לקחה חירויות מוגזמות, אך ניתן להבין את נקודת המבט שלה. אני מאמינה שמדובר בטרנד חזק שרק גדל, וצריך לשים לב אליו".
"לא רק השם משפיע על תכונות הילד"
ומה בארץ? עוד לא ראינו שמות כמו מלך או משיח, אבל בהחלט ניתן למצוא שמות, בחלקם מאוד פופולריים, המהדרים את הילדים הקרויים בהם בתכונות חיוביות כמו נדב, הילה, אורי, נועם ועוד. השמות האלו הם המשך ישיר לשמות הישנים, שהיו נהוגים בישראל משנות הארבעים והחמישים והידרו את הילדים בשמות תואר כמו יפה, מזל, נחמה, עדנה, שמחה, אהובה ועוד.
אמנם ניתן למצוא בשנים האחרונות בארץ שמות המפארים את הילד כמו עילאי, נאור, אדיר, רם, נשגב, אלה ועוד, אך המגמה הזו אינה עוצמתית כמו בארה"ב, ובוודאי שאינה משתווה לשמות כמו משיח או "קינג".
"יש נומרולוגים שמייחסים משמעות ותוקף למהות המילה של השם. יפה תהיה יפה, טובה טובה, ומזל ברת מזל, והם מאמינים שמהות השם תאדיר את הילד. אני מאמינה שזה לא מדוייק", אומרת הנומרולוגית הקבלית שניקה שקד. "מה שחשוב זה האם השם הנבחר מתאים למפה. תאריך הלידה הוא תכונה מולדת, והשם הוא תכונה נרכשת שההורים מעניקים. יחד יש להם משמעות. שם הוא כמו דימר חשמלי, מעצים או מחליש תכונות מסויימות, בשילוב עם המפה. הסתכלות על השם בלבד אינה מעמיקה, הרי אם זה היה נכון כל ילדה בשם אלה אמורה היתה להיות עכשיו אלילה. השם הוא רק חלק. השם בפני עצמו איננו רלוונטי. גם השם קינג-קונג לדוגמה, כביכול עם הכי הרבה עוצמות וכח, לא יעניק דבר בלי שיתאים למפה הספציפית. באופן כללי, יש היום גישה הורית כזאת של לרומם את הילד ולהפוך אותו למשיח והאליל והנסיך הפרטי של ההורה, אך השמות האלה לא יעשו כל שינוי בפני עצמם".
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?