View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Safe Haven Baby Boxes (@safehavenbabyboxes)

ביטול פסיקת "רו נגד ווייד" של שופטי בית המשפט העליון בארצות הברית הוביל יותר מ-20 מדינות להחיל חוקים נוקשים לאיסור הפלות. אך מדינת אינדיאנה היא הראשונה שהעבירה חקיקה חדשה נגד הפלות. החקיקה עברה בסוף השבוע האחרון בבית הנבחרים (ברוב של 62-38) ובסנאט (ברוב של 19-28), והמושל הרפובליקני אריק הולקומב חתם על האיסור שייכנס לתוקפו ב-15 בספטמבר. 

"בעקבות פסיקת רו הצהרתי בבירור שאהיה מוכן לתמוך בחקיקה שהתמקדה בהגנה על החיים", אמר הולקומב, "לדעתי, (הצעת החוק) משיגה מטרה זו ...זאת לאחר ימים ארוכים של דיונים מלאים בעדויות מפוכחות ואישיות של אזרחים ונבחרים בנושא הרגשי והמורכב הזה".

החוקים החדשים אוסרים על הפלות למעט כמה חריגות, כמו סיכון חיי האם, מומים קטלניים בעובר, ובנסיבות מסוימות, לפני השבוע העשירי להיריון, אונס וגילוי עריות. החוק ישלול רישיונות ממוסדות שאינם בתי חולים או מרפאות חוץ המבצעים כיום הפלות, ורופאים במדינה שיבצעו הפלות לא חוקיות ייאבדו את רישיונותיהם.

דרופ בוקס בייבי: תיבות מסירה לתינוקות

והנה פתרון יצירתי לתינוקות לא רצויים שהחל צובר תאוצה – "תיבות חוף המבטחים לתינוקות" המיועדות לנטישת תינוקות לא רצויים. בתוך התיבות, הנראות ממש כמו מתקן להחזרת ספרי ספרייה, נמצאות עריסות מחוממות. עם סגירת המגירה מופעלת אזעקה בבית החולים או בתחנת מכבי אש הסמוכות, והתינוקות נאספים על ידי אנשי הצוות.

את הפרויקט מפעילה העמותה השמרנית "חוף מבטחים" (Safe Haven) המתנגדת להפלות, בטענה שבכך היא מונעת נטישת תינוקות או פגיעה בהם - בלי להפיל אותם כעוברים, כמובן -  ומאפשרת להורים לעשות זאת בסתר, בלי לדבר עם אף אחד או לראות אף אחד.  

זו אינה יוזמה חדשה – היא קיימת מאז 2016 – אבל לפי ה"ניו יורק טיימס", רק באפריל ננטש בתיבה שבעיירה כרמל התינוק הראשון; ומאז ננטשו כך ברחבי המדינה עוד חמישה.

בכל מדינות ארצות הברית יש חוקים שנועדו להגן על אימהות שנטשו את תינוקן מהאשמות פליליות. החוק הראשון, המכונה "משה התינוק", עבר בטקסס בשנת 1999, לאחר שכמה נשים נטשו תינוקות בפחי אשפה, ומה שהתחיל כדרך למנוע מקרים קיצוניים של התעללות בילדים הפך לתופעה רחבה בתמיכת הימין הדתי המקדם אימוץ כחלופה להפלות. בחמש השנים האחרונות יותר מ-12 מדינות העבירו חוקים המתירים את תיבות התינוקות וחלופות דומות, והן צפויות להיעשות לנפוצות יותר לאחר החקיקות האחרונות.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Safe Haven Baby Boxes (@safehavenbabyboxes)

מובן שהמומחים לאימוץ ולבריאות נשים סוברים שפתרונות אלה אינם תרופת פלא כלל וכלל אלא סימן לכך שהנשים הללו לא טופלו במערכת. ייתכן שהסתירו את ההריונות שלהן וילדו ללא טיפול טרום לידתי, או שהן סובלות מאלימות במשפחה או מהתמכרות לסמים, דרות רחוב או מתמודדות נפש. גם האימוצים עצמם עלולים להיות בעייתיים – הנשים לא יודעות שבכך הן מוותרות על כל זכויות ההורות שהן והילדים נותרים ללא פיסת מידע על מוצאם.

כמו כן ארגון הפדרציה להורות מתוכננת באמריקה כינה את החקיקה "מתקפה חריפה על שירותי הבריאות באינדיאנה": "הדרך שבה העבירו המחוקקים באינדיאנה את הצעת החוק הזאת, בחיפזון וללא התחשבות במי שהכי יושפעו ממנה, היא אכזרית ומנותקת", אמרה רבקה גיברון, מנכ"לית הארגון, בריאיון לרשת הרדיו הציבורית של ארצות הברית, NPR, "המושל הולקומב סגר את הטלפונים שלו, התעלם מבוחריו, וחתם את גורלם לעתיד ללא אוטונומיה גופנית וגישה לשירותי בריאות בסיסיים". הארגון, כך הבטיחו, ימשיך במאבקו למען עתיד שיחזיר את הזכות לטיפול בטוח וחוקי להפלות.